Inspirirana bojama jeseni - crnim kišnim oblacima koji nas okružuju ovih dana s jedne strane i narančastom vedrom bojom bundeve koju, osim što volim pojesti, držim i kao dekoraciju na stolu - odlučila sam se za pripremu ove lagane morske jesenske delicije. Isprobaj recept za crni rižoto s kozicama na kremi od bundeve
Gušti u rižotu
Što je bitno za dobar rižoto?
- Dobar temeljac.
- Vrsta riže koju koristiš. Ja preferiram arborio ili carnaroli. To su riže srednjeg zrna. Arborio ima dosta velika zrna. To je riža kod koje sredina ostane al dente, a vanjski dio s dosta škroba omogućuje da se za njega dobro vežu umaci. Dakle odličan za rižoto ili pak za minestrone. Carnaroli je jedna od najkvalitetnijih vrsta riže, ima vrlo konzistentna zrna i vrlo dobro upija umake u sebe. Odlična je za rižota koja trebaju biti ukusna i lijepo izgledati, ili za razne salate.
- Kad radiš rižoto, uvijek pazi da ti ostane al dente po završetku kuhanja, jer se riža i kasnije, kad više nije na vatri, a dok je pripremaš za serviranje, od akumulirane topline može prekuhati!
Sastojci za 4 osobe
Za rižoto:
- 350 g riže arborio ili carnaroli
- 2 vrećice crnila od sipe
- 500 g svježih kozica
- 5 grančica ružmarina
- 1 žlica putra, sol
Za povrtni temeljac za rižoto:
- 1 korijen peršina
- 1 komad korijena celera
- 1 luk
- 4 mrkve
Za kremu od bundeve:
- 350 g bundeve
- 1 mali luk
- 4 režnja češnjak
- maslinovo ulje
- chilly papričica
- sol
- 2 žlice slatkog vrhnja
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti crni rižoto!
Priprema s guštom- Kozice očisti tako da im prvo skineš nogice,
zatim glavu - tako će se lakše skinuti ljuskice na leđima. Izvadi utrobu
(to je ona crvena ili crna nit koja se proteže duž leđa). Ne brini se,
nije to tako teško. Kad uloviš "ritam" očistit ćeš pola kile kozica za
oko 15 minuta.
- Stavi kuhati temeljac. U oko 2 litre vode kuhaj
mrkvu, korijen celera i peršina te luk. Ako ti ostane temeljca od
njega možeš pripremiti bistru povrtnu juhu za dijete - odvojiš mrkvicu i
korijen peršina i malo celera i dodaš malo soli, maslinovog ulja i malo
tjestenine za juhu i eto jela 2 u 1. Temeljac nemoj soliti da ti
rižoto ne bi na kraju ispao previše slan. Lakše ćeš dodati soli
direktno u rižoto.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Izreži
bundevu na pola i očisti je od koštica. Izreži 350 g bundeve na deblje
fete (kriške) od oko 5,6 cm debljine.
- Posloži kriške na papir
za pečenje na lim za pečenje te peci 25-30 minuta. Kad je bundeva pečena
izvadi je iz pećnice i ostavi da se malo ohladi.
- Na 4 žlice
maslinovog ulja poprži 2-3 minute jedan cijeli mali luk i četiri režnja
češnjaka. Cilj je aromatizirati maslinovo ulje. Izvadi luk i češnjak iz
maslinovog ulja. Ostavi da se malo ohladi. Bundevu razreži na kockice i
ubaci u mikser. Izmiksaj s 2 žlice slatkog vrhnja, 10 ml vode te malo
izrezane svježe chilly papričice (pazi da ne pretjeraš, mjera bi bila "na vrh noža".) Dodaj smjesu aromatiziranom ulju, malo posoli i
promješaj. Ostavi na toplom mjestu dok ne napraviš rižoto.
- U
međuvremenu, na 2 žlice maslinovog ulja kratko poprži rižu i dodaj joj
povrtni temeljac u količini dovoljnoj da pokrije rižu i povremeno
miješaj (temeljac dolijevaj nekoliko puta dok riža ne bude kuhana al
dente. Dodaj soli po želji, ali nemoj pretjerati. Na pola kuhanja
istresi dvije vrećice crnila od sipe (može se kupiti u svim većim
supermarketima ili od ribara…) Dok se kuha rižoto ne
pokrivaj ga poklopcem, cilj je da sav temeljac ispari i upije ga riža.
Probaj rižoto svako malo kad ispari voda da ga ne prekuhaš.
- Kad
je riža gotova poprži kozice na dvije žlice maslinovog ulja s jednom
svježom grančicom ružmarina (maksimalno minutu do dvije sa svake
strane.)
- Na tanjure stavi kremu od bundeve. U rižoto prije
posluživanja dodaj 1 žlicu hladnog putra i mješaj dok se ne rastopi.
Ako imaš kalupe oblikuj rižoto s kalupom na tanjuru i na vrh dodaj
kozice i grančicu svježeg ružmarina za dekoraciju. Posluži odmah i ...
- Kozice očisti tako da im prvo skineš nogice, zatim glavu - tako će se lakše skinuti ljuskice na leđima. Izvadi utrobu (to je ona crvena ili crna nit koja se proteže duž leđa). Ne brini se, nije to tako teško. Kad uloviš "ritam" očistit ćeš pola kile kozica za oko 15 minuta.
- Stavi kuhati temeljac. U oko 2 litre vode kuhaj mrkvu, korijen celera i peršina te luk. Ako ti ostane temeljca od njega možeš pripremiti bistru povrtnu juhu za dijete - odvojiš mrkvicu i korijen peršina i malo celera i dodaš malo soli, maslinovog ulja i malo tjestenine za juhu i eto jela 2 u 1. Temeljac nemoj soliti da ti rižoto ne bi na kraju ispao previše slan. Lakše ćeš dodati soli direktno u rižoto.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Izreži bundevu na pola i očisti je od koštica. Izreži 350 g bundeve na deblje fete (kriške) od oko 5,6 cm debljine.
- Posloži kriške na papir za pečenje na lim za pečenje te peci 25-30 minuta. Kad je bundeva pečena izvadi je iz pećnice i ostavi da se malo ohladi.
- Na 4 žlice maslinovog ulja poprži 2-3 minute jedan cijeli mali luk i četiri režnja češnjaka. Cilj je aromatizirati maslinovo ulje. Izvadi luk i češnjak iz maslinovog ulja. Ostavi da se malo ohladi. Bundevu razreži na kockice i ubaci u mikser. Izmiksaj s 2 žlice slatkog vrhnja, 10 ml vode te malo izrezane svježe chilly papričice (pazi da ne pretjeraš, mjera bi bila "na vrh noža".) Dodaj smjesu aromatiziranom ulju, malo posoli i promješaj. Ostavi na toplom mjestu dok ne napraviš rižoto.
- U međuvremenu, na 2 žlice maslinovog ulja kratko poprži rižu i dodaj joj povrtni temeljac u količini dovoljnoj da pokrije rižu i povremeno miješaj (temeljac dolijevaj nekoliko puta dok riža ne bude kuhana al dente. Dodaj soli po želji, ali nemoj pretjerati. Na pola kuhanja istresi dvije vrećice crnila od sipe (može se kupiti u svim većim supermarketima ili od ribara…) Dok se kuha rižoto ne pokrivaj ga poklopcem, cilj je da sav temeljac ispari i upije ga riža. Probaj rižoto svako malo kad ispari voda da ga ne prekuhaš.
- Kad je riža gotova poprži kozice na dvije žlice maslinovog ulja s jednom svježom grančicom ružmarina (maksimalno minutu do dvije sa svake strane.)
- Na tanjure stavi kremu od bundeve. U rižoto prije posluživanja dodaj 1 žlicu hladnog putra i mješaj dok se ne rastopi. Ako imaš kalupe oblikuj rižoto s kalupom na tanjuru i na vrh dodaj kozice i grančicu svježeg ružmarina za dekoraciju. Posluži odmah i ...
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela
Ako si ljubitelj bundeve, svakako isprobaj i njoke od bundeve!