Donosimo ti video recept za ukusnu crnu leću s mišancom jer je upravo jestivo divlje zelenje idealna zdrava hrana za proljeće. S nama kuha Makronovina učiteljica kuhanja Dunja Gulin
'Zelena hrana ima i C vitamina i kalcija i klorofila koji su vrlo važni za zdravlje, a s obzirom na to da se C vitamin i klorofil uništavaju prekuhavanjem, najvažnije je to izbjeći', objašnjava Dunja Gulin.
'Crna leća (beluga) se vrlo dobro slaže s gorkim zelenim povrćem i češnjakom'. Ono što je specifično kod kuhanja mahunarki je da se ne poklapaju kod kuhanja, kako bi plinovi izlazili van i time se kasnije olakšalo probavljanje hrane', dodaje.
Sastojci za recept:
- 1 šalica crne leće (Beluga)
- 400 g mišance
- 3 česna češnjaka
- maslinovo ulje
- sojin umak (tamari)
- lovorov list
- komad kombu alge
Kako je pripremiti?
Leću operi i ocijedi. Na dno lonca stavi komad suhe kombu alge, dodaj leću i lovorov list. Kombu alga i lovorov list pospješuju probavljanje crne leće.
Dodaj dovoljno vode da prekrije leću. Nekoliko minuta nakon što provrije dodaj još malo hladne vode. Hladnu vodu dodaj nekoliko puta, dok leća ne omekša, oko 30 minuta. Na kraju kuhanja leća mora ostati sočna, ali većina tekućine treba ispariti.
Dok se leća kuha očisti mišancu, zavrij dva prsta vode u većem loncu te zelenje kratko kuhaj dok ne omekša. Mora ostati žarko zelene boje. Ocijedi i nareži na sitno. Češnjak nasjeckaj i kratko propirjaj na ulju. Dodaj kuhanu mišancu.
Kad je leća omekšala, izvadi kombu algu i lovor, algu nasjeckaj i vrati u leću. Začini tamarijem do željene slanoće pa pomiješaj sa pirjanom mišancom. Serviraj uz palentu ili neku drugu žitaricu.