Hrana 27. svibnja 2016.

Čokolada smanjuje rizik od dijabetesa

Choc
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu British Journal of Nutrition, svakodnevni umjereni unos čokolade može sniziti rizik od dijabetesa i pomoći u očuvanju funkcije jetre. U istraživanju je sudjelovalo 1 153 osoba dobi 18-69 godina kojima je unos čokolade, kao i druge prehrambene navike, procijenjen upitnikom o učestalosti konzumacije hrane i pića

Veća osjetljivost na inzulin

Od ispitanika su prikupljeni i uzorci krvi iz kojih je određena razina glukoze i inzulina te enzima jetre. Usporedbom razine glukoze i inzulina u krvi procijenjena im je osjetljivost na inzulin. Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su svakodnevno jeli čokoladu, u usporedbi s onima koji nisu, imali veću osjetljivost na inzulin te poželjnije razine enzima jetre u cirkulaciji.

Ova povezanost pokazala se čvršćom što je unos čokolade bio veći, a nije ovisila o dobi, spolu ni životnom stilu. Svejedno, ispitanici koji su češće konzumirali čokoladu uglavnom jesu bili mlađi, bolje educirani te tjelesno aktivniji. Prosječni unos čokolade bio je 25 g dnevno.

Ostatak teksta pročitaj na portalu Vitamini.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.