Hrana 29. svibnja 2014.

Najmozzarella Zdrave Krave je...

Usr
1/11
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naša stručna komisija degustirala je i odabrala najmozzarellu između četiri mozzarelle koje su prema glasovima čitatelja portala ušle u uži krug. Nakon degustacije je zbrajanjem glasova čitatelja i glasova stručnog žirija Najmozzarellom koju preporučuje Zdrava Krava odabrana Galbani mozzarella

Degustacija se održala u OXBO Urban Bar & Grill restoranu u Ulici grada Vukovara 269a, a degustaciju je ugostio chef Tomislav Nikšić koji je bio i član stručne komisije.

U anketi koja je trajala tjedan dana čitatelji su nominirali najdraže mozzarelle koje su ušle u uži krug na glasovanje stručnog žirija. Zbrajanjem glasova čitatelja i glasova stručnog žirija odabrali smo Najmozzarellu.

Četiri mozzarelle s najvećim brojem glasova čitatelja su:

 1. Galbani mozzarella - 4 boda
 2. Lovilio mozzarella - 3 boda
 3. Zottarella mozzarella - 2 boda
 4. Meggle mozzarella - 1 bod

Pogledaj kako su glasali čitatelji portala.

Članovi stručne komisije koji su degustirali i ocijenili mozzarelle:

 • doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender, direktorica Vitaminoteke
 • Rašeljka Maras, predsjednica Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka – CroMilk
 • chef Tomislav Nikšić, voditelj OXBO Urban Bar & Grill restorana
 • dr. sc. Miroslav Hanževački, dr. med
 • počasna članica žirija: čitateljica Anica Mirosavljević

Nakon što su degustirali četiri mozzarelle, ocijenili njihov okus, miris, aromu, nutritivne i zdravstvene vrijednosti te emotivni doživljaj, članovi stručne komisije predali su redakciji Zdrave Krave svoje obrasce za ocjenjivanje. Zbrajanjem njihovih bodova te bodova čitatelja donesena je odluka o pobjedničkoj mozzarelli, a to je Galbani mozzarella.

Ukupni bodovi:

 1. Galbani mozzarella - 4 boda čitatelja + 33 boda žirija = 37 bodova
 2. Zottarella mozzarella - 2 boda čitatelja + 33,5 boda žirija = 35,5 bodova
 3. Meggle mozzarella - 1 bod čitatelja + 31 bod žirija = 33 bodova
 4. Lovilio mozzarella - 3 boda čitatelja + 19 boda žirija = 22 bodova

Važnost mliječnih proizvoda

Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender rekla je kako mliječni proizvodi čine važan dio naše prehrane jer osiguravaju visoki udio kalcija. Objasnila je kako više od 75 posto kalcija u prehrani unosimo putem mliječnih proizvoda tako da niti jednim drugim izvorom hrane ne možemo unijeti toliku količinu kalcija kao što možemo putem mliječnih proizvoda. Što se tiče dnevne konzumacije sira, dodala je da to ovisi o tome koliko drugih mliječnih proizvoda unosimo te da se ispuni dnevna doza za kalcijem potrebna je jedna čaša mlijeka, čaša jogurta i 30 do 50 grama sira.

''Izuzetno mi je drago da se ovakav izbor za najmozzarellu odvio u Hrvatskoj. Vrlo je važno da potrošači vide koje su vrste mozzarella dostupne na tržištu te koje su prema ocjenama čitatelja i stručnog žirija najbolje. Mislim da je mozzarella bitna namirnica u prehrani jer ima vrlo široku primjenu, od kuhanih jela do različitih salata i umaka. U Hrvatskoj građani dosta jedu baš ovu vrstu sira bez obzira na to što je on tradicionalno talijanski sir kod nas je jako dobro prihvaćen'', rekla je Rašeljka Maras, predsjednica Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka – CroMilk

Treba obratiti pažnju na deklaracije

Dr. sc. Miroslav Hanževački, dr. med. napominje da kod kupovine bilo kojeg prehrambenog proizvoda treba obratiti pažnju na deklarirani sastav na proizvodu jer smatra 'da smo ono što jedemo'.

''Divota mozzarelle je u njezinoj nježnosti pa ju je najbolje servirati bez puno obrade. Mozzarella je zahvalna vrsta sira jer se ne topi, ostaje u svom obliku i prilikom termičke obrade te je najbolje gratinirati raznovrsno povrće s mozzarellom jer će ona ostati istog oblika za razliku od ostalih sireva koji se otope. Najbolje ju je servirati uz krupnu sol i maslinovo ulje'', savjetovao je chef Tomislav Nikšić.

''Prijavila sam se da budem članica žirija jer sam vjerna čitateljica Zdrave Krave već godinama, a i volim jesti mozzarellu i koristim je u svojim jelima, pogotovo sada u proljetnim i ljetnim mjesecima jer je lagana. Volim isprobavati nove okuse i nove proizvode pa mi je degustacija bila jako zanimljiva'', rekla je počasna članica žirija čitateljica Anica Mirosavljević.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.