U nagradnoj igri koja je trajala od četvrtka 17. svibnja do srijede 23. svibnja, dvadeset najsretnijih registriranih korisnika osvojili su poklon pakete dr. Schär bezglutenskih proizvoda! Dobitnike ćemo putem e-maila obavijestiti o načinu preuzimanja nagrade
Dr. Schär poklon pakete osvojili su: Mateja Capan, Jurica Butorac, Ivana Petrunić, Patricija Tomich, Ivana Spahija Vlahović, Svjetlana Hess, Marko Boćan, Nevia Milanović, Iva Možar, Davor Škrbina, Lidija Lončarić, Zrinka Radaković, Larisa Živčić, Igor Macuka, Jelena Matošević, Martina Glavina Smiljanić, Vedrana Rošić, Ljubica Čičak, Kornelija Kovačev i Djida Kavazović.
Mjesec svibanj posvećen je podizanju svjesnosti o celijakiji, "kameleonskoj bolesti" koja je sve proširenija u društvu, a koja se zbog svog "kameleonskog lica" može pojaviti u obliku anemije, problema s probavom ili zaostatka u rastu i razvoju kod djece. Tim povodom, potrebno je širiti informacije, nova saznanja i poticati svjesnost o ovoj bolesti jer se ona vrlo uspješno liječi – bezglutenskom prehranom.
Iako se namirnice od žitarica smatraju zdravim i cjelovitim obrokom te ih se preporučuje kao dio svakodnevne, uravnotežene prehrane, ipak ima i onih koji moraju s oprezom pristupiti proizvodima od pšenice, ječma, raža i zobi. Oko jedan posto stanovništva, u prosjeku, boluje od celijakije ili je razvilo neku vrstu intolerancije na žitarice koje sadrže gluten.
Mjesec svjesnosti o celijakiji
Tijekom svibnja – mjeseca svjesnosti o celijakiji – tvrtka Pretti, generalni zastupnik i distributer bezglutenskih proizvoda vodećeg svjetskog proizvođača, dr. Schär, u suradnji s udrugama za celijakiju darovat će sve članove ukusnim dr. Schär poklon paketom te organizirati niz događanja kako bi se podigla svijest o raznim licima celijakije te potaklo zanimanje i znanje javnosti o ovoj bolesti s tisuću lica.
Celijakija je kronična bolest tankog crijeva zbog trajne nepodnošljivosti glutena. Ona se javlja kod svih dobi, a manifestira se kao poremećaj probave ili anemija dok kod djece može izazvati zaostajanje u rastu, kao i bolest kostiju.
Celijakija se liječi strogom, doživotnom bezglutenskom prehranom koja dovodi do potpunog kliničkog i histološkog opravka. Bezglutenska prehrana nije štetna, a gluten kao protein nije esencijalan za normalnu funkciju organizma. Nerijetko, kao u slučaju Novaka Đokovića, gluten može izazvati zdravstvene probleme kod osoba koje nisu dijagnosticirani celijakičari. Nadimanje, bolovi u trbuhu ili umor javljaju se i kod onih koji ne podnose gluten, odnosno kada se radi o glutenskoj senzitivnosti.
Osnovni, skladišni protein pšenice naziva se gluten. On je izuzetno bitan u prehrambenoj industriji jer osim što čini tijesto povezljivim i elastičnim, odlična je veza za masnoće, vodu, emulgatore, stabilizira te izuzetno dobro nosi boje i začine. Nalazi se gotovo u 70 posto industrijski proizvedenih prehrambenih namirnica, a osim pšenice, može se naći u ječmu, raži, zobi, kamutu, piru i drugim žitaricama. No, oprezno i s lijekovima i kozmetičkim proizvodima - glutena ima i u ružu za usne!
Poznato je da su žitarice izuzetno zastupljene u većini prehrambenih namirnica poput pekarskih proizvoda, tjestenine, slatkiša i kolača stoga često osobe kojima je dijagnosticirana celijakija ili intolerancija na gluten smatraju kako im je znatno narušena kvaliteta života.
Liječenje celijakije
Ukoliko smatraš da ti se javljaju simptomi koji mogu biti u vezi s celijakijom, obrati se svome liječniku koji će te uputiti na daljnje pretrage. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje pokriva troškove 10 kilograma bezglutenskog brašna mjesečno po oboljelom, a sve raznovrsnija i kvalitetnija prehrana bez glutena dostupna je na policama vodećih trgovačkih lanaca i drogerija.
'Ulažemo napore sustavno obrazovati javnost i oboljele te liječnike o novim saznanjima o celijakiji jer ljudi kojima se dijagnosticira ova bolest vrlo brzo, pravilnom prehranom, mogu regulirati sve probleme i živjeti aktivan život. Raznovrsna, kvalitetna prehrana uz sve veću ponudu bezglutenskih proizvoda ključnih za uravnoteženu prehranu, poput peciva, kruha, tjestenine, omogućuje osobama koje ne podnose gluten da jednako uživaju u slasnim i delikatesnim obrocima od žitarica', izjavila je Staša Brozina, direktorica prodaje i marketinga tvrtke Pretti.
Dr. Schaer proizvodi
Dr. Schär proizvodi su vodeći bezglutenski proizvodi u Europi. Pripravljeni su isključivo od prirodnih sastojaka i žitarica koje ne sadrže gluten, poput riže, prosa, heljde, amaranta, kvinoje, tapioke, manioke, krumpira ili kestena. Idealni su za prehranu osoba koje ne podnose gluten, kao i pšenicu. Dr. Schär nudi veliki izbor medicinski preporučenog brašna za kruh ili kolače, tjestenine, gotovog kruha, keksi, kolača i posebnu liniju proizvoda za djecu.
Celijakija se smatra kameleonskom bolešću s tisuću lica stoga se aktivno informiraj o njenim simptomima i pristupi joj ozbiljno. Iako je neizlječiva, prelaskom na bezglutenski režim, možeš neusporedivo unaprijediti zdravstveno stanje i kvalitetu svog života.
Više info na: www.pretti.hr