Hrana 10. studenoga 2015.

Kada celijakija postane član obitelji!

Zivot-S-Celijakijom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Predavanje "Kada celijakija postane član obitelji" održat će se 16. studenog 2015. na Tribini Grada Zagreba, na adresi Kaptol 27, u 17:00 sati. Ulaz je besplatan, a predavanje organizira udruga ''CeliVita – Život s celijakijom'' u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba

Predavanje će obuhvatiti sljedeće teme:

  • ŠTO KADA OBOLJELI OD CELIJAKIJE POJEDE GLUTEN – REAKCIJE ORGANIZMA I KOMPLIKACIJE (Predavači: Dr.sc. Zrinjka Mišak, dr. med i mr.sc. Oleg Jadrešin, dr.med, Referentni centar za dječju gastroenterologiju i prehranu, Klinika za dječje bolesti Zagreb) Nepridržavanje striktne bezglutenske dijete neizostavno kod svakog oboljelog rezultira imunološkom reakcijom organizma na uneseni gluten. Te reakcije su kod nekih izražene, kod nekih skrivene, ali u oba slučaja vrlo su štetne. Dugotrajno nepridržavanje striktne bezglutenske dijete, svjesno ili nesvjesno, može rezultirati razvojem brojnih komplikacija koje mogu biti nemaligne i maligne.
  • ZAMKE KOD PROVOĐENJA BEZGLUTENSKE PREHRANE (Predavač: doc.dr.sc. Martina Bituh, Prehrambeno-biotehnološki fakultet) Često puta, u silnoj brizi da izbjegnemo toliko opasan gluten u prehrani oboljelih od celijakije, zanemarujemo druge aspekte planiranja zdravog i uravnoteženog obroka, što je posebice bitno za djecu koja su u fazi razvoja. Na temelju znanstvenih činjenica i dugogodišnjeg iskustva predavateljice saznat ćemo kako izbjeći najčešće greške.
  • PSIHOLOŠKI ASPEKTI ŽIVOTA S CELIJAKIJOM KOD DJECE (Predavač: Dušanka Kosanović, diplomirana psihologinja, obiteljski terapeut i voditeljica Familylaba Hrvatska). Inspiracija za ovo predavanje jest jedna od knjiga Jespera Jula "Obitelji s kronično bolesnom djecom" koja je namijenjena obiteljima s kronično bolesnom djecom, kakva bolest je i celijakija. Naglasak predavanja nije stavljen na samu bolest, nego na ono što se događa kada bolest postane novi i neočekivani član obitelji.

Predavanje je namijenjeno:

  •  roditeljima i obiteljima djece oboljele od celijakije
  • odgajateljima i zdravstvenim voditeljima u vrtićima; školskim dispanzerima te učiteljima čije kolektive pohađaju djeca oboljela od celijakije; psiholozima i pedagozima u spomenutim ustanovama
  •  svima onima čiji su život i svakodnevica u doticaju s oboljelima od celijakije, posebice oboljelom djecom,
  • svima oboljelima od celijakije, koje želimo motivirati da o svojoj bolesti promisle na malo drugačiji način

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.