Celer je do prije nekoliko godina bio pomalo zapostavljena, a izuzetno vrijedna namirnica koja se najčešće koristila za pripremu juha i variva. Ali, ljubitelji zdrave hrane su ga prigrlili i uveli u svoju svakodnevnu prehranu. Podsjećamo koliko je bogat vitaminima i mineralima i otkrivamo da je prema nekim novijim saznanjima dobar i za zdravlje štitnjače
Celer je u narodnoj medicini odavno poznat kao lijek protiv visokog tlaka, a to su pokazale i farmakološke studije, navodi portal dr. Axe. koje su dokazale da antioksidacijske hranjive tvari i protuupalna svojstva celera mogu pozitivno utjecati na poboljšanje krvnog tlaka, razinu kolesterola i tako spriječiti bolesti srca. Jedenjem celera osigurava se i unos vlakana, što poboljšava probavu i regulira tjelesnu težinu. Celer sadržava visok postotak vode i elektrolita te djeluje kao dijuretik i smanjuje nadutost. Pozitivno utječe na rad jetre, kože, očiju i kognitivnog zdravlja.
Nutritivna vrijednost celera:
Šalica sjeckanog sirovog celera (oko 100 grama) sadrži oko:
- 16,2 kalorija
- 3,5 grama ugljikohidrata
- 0,7 grama proteina
- 0,2 grama masti
- 1,6 grama vlakana
- 29,6 mikrograma vitamina K (37% preporučenog dnevnog unosa DV)
- 453 međunarodne jedinice (9% DV)
- 36.5 mikrograma folata (9% DV)
- 263 miligrama kalija (8% DV)
- 3,1 miligrama vitamina C (5% DV)
- 0,1 mg mangana (5% DV)
- 0,1 mg vitamina B6 (4% DV)
- 40,4 miligrama kalcija (4% DV)
- 0,1 mg riboflavina (3% DV)
- 11.1 miligrama magnezija (3% DV)
- Celer također sadrži neke vitamin E, niacin, pantotensku kiselinu, željezo, fosfor, cink i selen.
Top 10 zdravstvenih prednosti celera
- Pomaže u snižavanju visokog kolesterola
- Smanjuje upalu
- Sprječava ili liječi visoki krvni tlak
- Pomaže u sprečavanju ulkusa
- Štiti zdravlje jetre
- Doprinosi mršavljenju
- Regulira probavu i smanjuje nadutost
- Sadrži antimikrobna svojstva koja se bore protiv infekcija
- Pomaže u sprečavanju infekcija mokraćnog sustava
- Može pomoći u zaštiti od raka