Ovaj kolač od smokava i bademova brašna je dobro uravnotežen, sladak ali ne pretjerano, sočan, ali čvrst. Važniji sastojci potrebni za ovaj kolač su bademovo brašno, agavin ili javorov sirup i kokosovo ulje. Svježe smokve na vrhu daju mu rustikalan izgled.
Kad se sve uzme u obzir o ovom kolaču se može zaključiti da je:
- Bez žitarica, bez glutena i prikladan za Paleo prehranu
- Zaslađen sa zdravstveno poželjnim zaslađivačima
- Bez mliječnih proizvoda.
- Dovoljno zdrav da se jede i za doručak, a ne samo kao slastica.
- Nježno se topi u ustima.
Savjeti i napomene:
- Prije pripreme ovog kolača, pročitajte upute za recept. Ne preskačite dio u kojem treba isključiti pećnicu na kraju i ostavi tortu neko vrijeme u toploj isključenoj pećnici. Ovaj korak osigurava da se kolač toplinski obrađuje, a pri tom ostane nježan i vlažan.
- Ako niste ljubitelj okusa badema, možete izostaviti ekstrakt badema, iako je taj okus ono što ovu tortu činiti tako posebnom. Ako više volite okus vanilije, onda stavite dodatnu količinu.
- Kokosovo ulje može se zamijeniti rastopljenim maslacem ili maslinovim uljem.
- Ako nemate svježe smokve možete koristiti bilo koje drugo voće, primjerice breskve, kruške,marelice, jagode ili borovnice.
- Kad je torta gotova na vrh možete staviti dodatnu količinu voća i posuti sve mljevenim ili sjeckanim orasima za dekoraciju.
Sastojci:
- 3 velika jaja
- ¼ šalice kokosovog ulja
- ½ šalice čistog javorovog sirupa ili agavinog sirupa
- 1-1/2 žličice čistog ekstrakta badema
- 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
- 1 žličica jabučnog octa ili limunovog soka
- 2-1/2 šalice bademovog brašna
- ½ čajne žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 6 zrelih smokava narezanih
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C, a kalup za tortu obložite papirom za pečenje.
- Izmiješajte u blenderu ili s mikserom sve sastojke osim smokava. Tijesto će biti vrlo gusto.
- U pripremljeni kalup izlijte tijesto. Na vrh rasporedite narezane smokve pri tom ih lagano gurajući u tijesto.
- Ubacite kolač u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 20 do 25 minuta dok tijesto ne postane zlatno smeđe boje.
- Isključite pećnicu i držite kolač unutra još 10 do 15 minuta (dok sredina torte ne postane čvrsta).
- Ostavite kolač da se ohladi 30 minuta prije nego što ga izvadite iz kalupa.
- Poslužite sa svježe narezanim smokvama i dodacima po želji (orasi, preljev od meda i slično).
Izvor: The Roasted Root