Hrana 05. listopada 2011.

Štrudla sa smokvama i bademima

Strudla1450X300_2
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tražiš ideju za brz i ukusan desert? Probaj domaću štrudlu od smokvi i badema. Recept je vrlo jednostavan, a štrudla ti može poslužiti kao doručak, međuobrok ili kolač za goste

Ovo je brzi desert za preko tjedna. Vrijeme pripreme je kratko i recept je vrlo jednostavan.

Svako jutro uz dobru kavu treba nešto i prigristi. Kako je još prerano za doručak dobro dođu razni domaći kolači i štrudle. I ti sigurno voliš domaće kolače, a još kad ne treba puno vremena za njihovu pripremu, to je onda pun pogodak.

Sastojci

Tijesto:

  • 70 g meda
  • 100 g maslaca
  • 200 g brašna

Punjenje

  • 90 g badema
  • 60 g marmelade od smokvi
  • 20 g smeđeg šećera u prahu

Bijeli šećer u prahu za posipanje

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti štrudlu sa smokvama i bademima.

Priprema s guštom

  1. Bademe polij vrućom vodom i ostavi da stoje unutra šest, sedam minuta. Zatim im zareži kožicu na vrhu i odstrani je.
  2. Nasjeckaj bademe uz pomoć sjeckalice na vrlo sitno. Dodaj im marmeladu od smokvi i smeđi šećer u prahu (kojeg si prethodno izmiksala). Miješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu.
  3. Zagrij med, sa 1 žlicom vode. Miješaj dok se med ne otopi, ali pazi da ne zakuha. Skini s vatre i i pomiješaj s maslacem. Ostavi da se ohladi skoro na sobnu temperaturu.
  4. Prosij brašno i promiješaj u njega maslac s medom dok ne dobiješ kompaktnu smjesu.
  5. Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i stavi da odleži 30 minuta u hladnjaku. Na papiru za pečenje izvaljaj tijesto na debljinu od tri do četiri milimetra. Lakše ćeš ga razvaljati preko prozirne folije s gornje strane. Odstrani višak rubova tako da dobiješ pravokutnik od tijesta.
  6. Na tijesto na jednu stranu ravnomjerno uzdužno rasporedi smjesu sa smokvama i bademima. Zatim s drugom polovicom tijesta pažljivo rolajući papir za pečenje prekrij punjenje. (vidi sliku). Ako ti se čini da ima malo viška tijesta, odstrani nepotrebno da ne bi imala zadebljanja na štrudli.
  7. Stisni tijesto sa svake strane tako da nema otvora. Na taj način štrudli daješ pravilan oblik i sprječavaš da dio smjese iscuri.
  8. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
  9. Peci oko 8 do 10 minuta. Izvadi ih na lim i ostavi da se ohladi. Kad se ohladilo pospi s malo bijelog šećera u prahu. Serviraj i guštaj i preko tjedna u štrudli za koju ti je trebalo oko pola sata vremena (ako izuzmemo da se tijesto odmaralo još pola sata u hladnjaku).

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.