Hrana Uravnotežena prehrana 13. ožujka 2023.

Brz i preukusan namaz od avokada idealan je za doručak, snack ili večeru

Foto: Nasja Duplančić

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Držati se zdrave prehrane ne mora biti mukotrpan posao. Zna to i autorica bloga "Mama, ja sam gladan", Nasja Duplančić, koja u svojoj smočnici uvijek ima spremnu zalihu hrskavih kruščića, a u glavi neki brzinski recept za namaz koji zajedno tvore idealan zdravi obrok.

Gastro blogerica Nasja je podijelila s nama svoj recept za namaz od avokada koji možete poslužiti za doručak ili kada vam u goste stiže veće društvo. Ukoliko vodite računa o prehrani ili želite pripaziti na dnevni unos kalorija i reducirati tjelesnu težinu, najbolji način da to učinite je tako što ćete iz svoje prehrane izbaciti rafinirani šećer i jednostavne ugljikohidrate, a dnevne obroke temeljiti na proteinima, voću i povrću te složenim ugljikohidratima.

 | Author: Nasja Duplančić Foto: Nasja Duplančić

Primjerice, bijeli kruh možete zamijeniti hrskavim kruščićima od raženog brašna od cjelovitog zrna, a uobičajeni visokokalorični kupovni namaz ili paštetu koji obično imaju dodan šećer zamijeni domaćim namazom od avokada. Jedan Wasa kruščić ima tek 31 kaloriju, dok jedna šnita bijelog kruha ima 4 puta više kalorija (oko 130 kcal). Upravo zato je namaz od avokada poslužen na kruščiću od raženog brašna s dodatkom kuhanih jaja i cherry rajčicama izvrsna opcija kada želite biti sigurni da ćete pojesti nutritivno cjelovit obrok.

 | Author: Nasja Duplančić Foto: Nasja Duplančić

Mišljenje nutricionistice Sandre Krstev Barać

'Ova ukusna kombinacija idealan je odabir za doručak, snack ili večeru. Osim što su hrskavi kruščići izvrsna alternativa kruhu koji zahvaljujući cjelovitom raženom brašnom osiguravaju kompleksne ugljikohidrate, njihova najveća prednost je bogatstvo vlakana važnih za osjećaj sitosti i postizanje stabilne glikemije. Avokado nam je tu izvrstan izvor zdravih masnoća i to prvenstveno oleinske kiseline po kojemu je poznato i maslinovo ulje, a manje je poznato i da je dobar izvor folne kiseline, kao i vitamina K. Avokado je i lako probavljiv, a teksturom se odlično slaže s jajima koji nam u ovom jelu osiguravaju sve esencijalne aminokiseline nužne za izgradnju mišićne mase. Cherry rajčice i posebice klice dodatno će obogatiti ovo jelo vlaknima, ali i brojnim vrijednim nutrijentima uključujući vitamin E i C , ali i vitamine B skupine te kalij. Sve u svemu, odličan uravnoteženi obrok!', otkriva nutricionistica Sandra Krstev Barać, mag.nutr.

 | Author: Nasja Duplančić Foto: Nasja Duplančić

'Hrskave kruščiće uvijek imam na zalihi. Kruh jedem rijetko, ali uz namaze ili prilikom slaganja plata, kruščići su svakako neizostavan sastojak. Hrskavi sa sezamom, integralni ili raženi Wasa kruščići uvijek su pravi izbor. Uz ovaj namaz od avokada s jajima i pečenim cherry rajčicama, dobit ćete zdrav i ukusan obrok', poručila je Nasja, a u nastavku donosimo njen recept.

Namaz od avokada

 | Author: Nasja Duplančić Foto: Nasja Duplančić

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 1 mekši avokado
  • 2 manja mlada luka ili jedan manji crveni luk
  • Sol, papar
  • Maslinovo ulje, limunov sok
  • Za serviranje:
  • Cherry rajčice
  • Klice po izboru
  • Wasa hrskavi kruščići po izboru

Priprema:

1. Jaja stavite kuhati u lonac s hladnom vodom. Posolite i neka se kuhaju 10 minuta.

2. U međuvremenu stavite cherry rajčice u posudu za pečenje, pokapajte s malo maslinovog ulja i posolite. Pecite ih u pećnici na 200°C, 15-ak minuta.

3. Kada su jaja kuhana, prebacite ih u posudu s hladnom vodom da se ohlade kako bi se lakše ogulila. Odstranite ljusku, prepolovite ih i stavite u multipraktik.

4. Avokado prepolovite, odstranite košticu i žlicom izdubite meso. Stavite u multipraktik pa dodajte narezani luk, sol, papar, mlaz maslinovog ulja, malo limunovog soka. Izradite glatki namaz.

5. Mažite namaz na Wasa hrskave kruščiće, ukrasite pečenim cherry rajčicama i klicama. Preko svega prelijte malo soka koji su pustile rajčice.

Dobar tek!

 | Author: Nasja Duplančić Foto: Nasja Duplančić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.