Božićni panj omiljena je čokoladna torta karakteristična za ovo blagdansko doba. Radi se zapravo o roladi koja se poprilično jednostavno pripravlja, a orašastim plodovima, kao i suhim voćem ili višnjama iz kompota, možeš obogatiti i ukrasiti ovaj fini čokoladni panj
Sastojci:
Biskvit:
- 6 žumanjaka
- 100 g šećera
- 100 g oštrog brašna
- 4 bjelanjaka
Priprema:
Pjenasto umuti žumanjke sa šećerom pa im umiješaj brašno, a zatim malo po malo dodaj snijeg od bjelanjaka, pazeći da iz njega ne 'istisneš' zrak. Smjesu peci u tankom sloju na papiru za pečenje u plitkom limu, oko 10 minuta na 200°C. Dok je još vruć, tanki biskvit zarolaj zajedno s papirom za pečenje i ostavi ga da se tako hladi, kako se ne bi previše isušio.
Krema:
- 2 cijela jaja
- 2 žumanjka
- 150 g šećera
- 4 žlice vode
- 250 g omekšalog margarina
- 3 žlice kakao praha
Priprema:
Kremu pripremi od pjenasto umućena 2 cijela jaja i 2 žumanjka kojima trebaš, neprestano miješajući ručnim mikserom, polagano dodavati vrući sirup od 150 g šećera i 4 žlice vode. Nastalu kremu miješaj dok se potpuno ne ohladi na sobnu temperaturu, otprilike 15 minuta, a zatim joj dodaj 250 g omekšalog margarina te 3 žlice kakao praha. Jednom trećinom kreme namaži ohlađeni biskvit, a potom ga zarolaj i premaži ostatkom kreme. Kremu na površini kolača obradi vilicom kako bi izgledala kao kora drveta, a možeš je ukrasiti i sjeckanim tostiranim orašastim plodovima. Orašastim plodovima, kao i suhim voćem ili primjerice višnjama iz kompota, možeš oplemeniti i prvu trećinu kreme tijekom nadijevanja unutrašnjosti rolade. Prije posluživanja panj dobro ohladi.
Pronađi još recepata na portalu Gastro.hr