Hrana Zdravi recepti 23. studenoga 2016.

Bolonjez s rezancima od tikvica koji će savršeno zamijeniti tjesteninu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Isprobaj ovu inačicu klasičnoga talijanskog jela u kojemu se tikvice koriste umjesto tjestenine, a umak od gljiva zamjenjuje klasičan mesni umak. Ako imaš guljač kojim se povrće reže na tanke vrpce, dobro će ti poslužiti u pripremi ovoga jela.

No tikvice možeš narezati na tanke rezance i običnim guljačem za povrće.

Recept u nastavku preuzet je iz knjige "Zeleno Povrće za svaki dan", u izdanju Mozaik knjige. Više o knjizi pročitaj ovdje.

Recept je za četiri osobe i bez glutena. 

 | Author: Mozaik knjiga Foto: Mozaik knjiga

Sastojci

  • 5 – 6 malih tikvica
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 luk, nasjeckan
  • 2 velike mrkve, narezane na kolutiće
  • 4 stabljike celera bjelaša, narezane na ploške
  • 8 šampinjona, narezanih na četvrtine
  • 60 ml suhoga bijelog vina
  • 800 g pelata ili sjeckane rajčice
  • 1⁄2 žličice sušenog origana
  • 1⁄2 žličice sušenog bosiljka
  • morska sol i svježe
  • mljeven crni papar

Začini koji daju bolji okus hrani, ali su i odlični za zdravlje

Priprema

Nareži tikvice na trakice te odloži na stranu. U velikoj tavi zagrij ulje, dodaj luk i pirjaj dok ne postane staklast, otprilike 5 minuta. Dodaj mrkvu, celer bjelaš i gljive, pa na umjereno jakoj vatri pirjaj 10 minuta, često miješajući. Povrće će omekšati. Dodaj vino i miješaj 3 do 4 minute, dok ne ispari. Propasiraj rajčicu pa je dodaj u tavu, zajedno s origanom i bosiljkom. Otklopljeno kuhaj na tihoj vatri 12 do 15 minuta, dok se umak ne zgusne, pa makni s vatre i začini prema ukusu.

U međuvremenu zakuhaj posoljenu vodu u loncu. Ubaci rezance od tikvica i kuhaj 30 do 60 sekundi. Potom ocijedi, razdijeli rezance na četiri tanjura i svaki prelij povrtnim umakom bolonjez.

Zeleni savjet: Rezanci od tikvica jednako su ukusni i nekuhani. Ako želiš ukusnu, sirovu inačicu, pomiješaj ih sa svježim pestom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.