Isprobaj ovu inačicu klasičnoga talijanskog jela u kojemu se tikvice koriste umjesto tjestenine, a umak od gljiva zamjenjuje klasičan mesni umak. Ako imaš guljač kojim se povrće reže na tanke vrpce, dobro će ti poslužiti u pripremi ovoga jela.
No tikvice možeš narezati na tanke rezance i običnim guljačem za povrće.
Recept u nastavku preuzet je iz knjige "Zeleno Povrće za svaki dan", u izdanju Mozaik knjige. Više o knjizi pročitaj ovdje.
Recept je za četiri osobe i bez glutena.
Sastojci
- 5 – 6 malih tikvica
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 luk, nasjeckan
- 2 velike mrkve, narezane na kolutiće
- 4 stabljike celera bjelaša, narezane na ploške
- 8 šampinjona, narezanih na četvrtine
- 60 ml suhoga bijelog vina
- 800 g pelata ili sjeckane rajčice
- 1⁄2 žličice sušenog origana
- 1⁄2 žličice sušenog bosiljka
- morska sol i svježe
- mljeven crni papar
Začini koji daju bolji okus hrani, ali su i odlični za zdravlje
Priprema
Nareži tikvice na trakice te odloži na stranu. U velikoj tavi zagrij ulje, dodaj luk i pirjaj dok ne postane staklast, otprilike 5 minuta. Dodaj mrkvu, celer bjelaš i gljive, pa na umjereno jakoj vatri pirjaj 10 minuta, često miješajući. Povrće će omekšati. Dodaj vino i miješaj 3 do 4 minute, dok ne ispari. Propasiraj rajčicu pa je dodaj u tavu, zajedno s origanom i bosiljkom. Otklopljeno kuhaj na tihoj vatri 12 do 15 minuta, dok se umak ne zgusne, pa makni s vatre i začini prema ukusu.
U međuvremenu zakuhaj posoljenu vodu u loncu. Ubaci rezance od tikvica i kuhaj 30 do 60 sekundi. Potom ocijedi, razdijeli rezance na četiri tanjura i svaki prelij povrtnim umakom bolonjez.
Zeleni savjet: Rezanci od tikvica jednako su ukusni i nekuhani. Ako želiš ukusnu, sirovu inačicu, pomiješaj ih sa svježim pestom.