Hrana 18. studenoga 2013.

Bolesti jetre i želuca liječi endivijom

Endivija2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Gorkasto povrće endivija može se brati veći dio godine, a svježina se održava čuvanjem u hladnjaku do 4 dana. Unatoč tome što sadrži 93 posto vode, ističe se kao bogati izvor vitamina A, vitamina K te folne kiseline. Zapadna pučka medicina rabi je za liječenje angine, bolesti jetre i želuca

Gorko lisnato povrće

Endivija (lat. Cichorium endivia var. Crispa) je blago gorkasto, zeleno, lisnato povrće srodno maslačku i radiču. Lako se uzgaja te se može brati veći dio godine. Razlikuju se tri osnovna oblika: 

  • forma dugih ovalnih listova Eskariol
  • endivija kovrčavih listova sitno narezanih i 
  • endivija s krupnom rozetom s velikim brojem listova. 

Svježina se održava čuvanjem u hladnjaku do 4 dana

Pozitivan učinak na probavni sustav

Ova biljka se odlikuje niskokaloričnim profilom (100 g osigurava samo 17 kcal) te niskim sadržajem masti i proteina. Unatoč tome što sadrži 93 posto vode ističe se kao bogati izvor vitamina A, vitamina K te folne kiseline. Konzumacijom endivije unosimo vitamin C i E te kalij, mangan, kalcij, željezo, cink i bakar. Ističe se sadržajem prehrambenih vlakana poznatih po pozitivnom učinku na probavni sustav.

Sadrži flavonoid kempferol, antioksidans, čije je protuupalno, antimikrobno te antikarcinogeno djelovanje potvrđeno studijama. Zapadna pučka medicina pak rabi endiviju za liječenje angine, bolesti jetre te želuca.

Još korisnih informacija o sezonskim namirnicama saznaj u našem Kalendaru sezonskih namirnica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.