Pogledaj video-recept za bistru proljetnu juhu od mrkve, graška i poriluka, koja će te osvježiti i napuniti energijom, a neće ti stvoriti težinu u želucu. Zahvaljujući svježe pripremljenom pestu od peršina, s juhom ćeš dobiti i dozu zelenja, koje je posebno važno u proljeće, jer čisti organizam
"Proljetna jela moraju biti laganija, osvježavajuća i s manje masnoće i začina nego u hladnijem dijelu godine. Češće jedemo sirovo ili kratko kuhano povrće, više laganih juha, svježeg začinskog bilja i svježeg voća. Stavljamo naglasak na kiselkaste okuse, a priroda nam u to doba daje puno gorkastog zelenog povrća koje čisti organizam nakon zimske stagnacije, zato treba navaliti na zelenje", poručuje Makronovina učiteljica kuhanja Dunja Gulin, autorica kuharice "Doručak".
Isprobaj njezin recept za bistru proljetnu juhu:
Sastojci:
- 1 mrkva
- 1 korijen peršina
- 1 manji poriluk
- 1 šalica graška (svježeg ili iz staklenke)
- ½ šalice tjestenine za juhu (pužići ili spirelli)
- maslinovo ulje
- 1 kocka za juhu od povrća
- 1 L vode
Za pesto:
- vezica peršinovog lista
- 2 česna češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- prstohvat soli
Priprema:
Poriluk, mrkvu i korijen peršina nasjeckaj na kockice ili trokutiće. Propirjaj poriluk na maslinovom ulju, dodaj mrkvu, peršin i kocku za juhu pa pirjaj još par minuta. Dodaj grašak i vodu. Kada provrije, dodaj tjesteninu. Kuhaj dok tjestenina ne omekša.
Za pesto nasjeckaj list peršina, protisni češnjak, te zajedno sa uljem i soli dobro izmješaj u mužaru ili zdjelici.
Netom prije posluživanja juhe, u svaku zdjelicu dodaj žlicu pesta.