Hrana 834 prikaza 13. svibnja 2013.

Bezglutenska torta s jagodama

Torta-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mateja Krvarić poslala nam je recept za bezglutensku čokoladnu tortu s jagodama kojeg je redakcija Zdrave Krave odabrala za novi recept tjedna. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju i osvajati vrijedne nagrade, pošalji nam svoj omiljeni zdravi recept s proljetnim namirnicama i fotografiju gotovog jela

Provjeri kako sudjelovati u akciji "Kuhaj u ritmu proljeća"! Kuharica proljeća 2013. čiji recept osvoji najviše bodova osvojit će vrijednu nagradu iz KitchenAid linije, Food Processor.

Sastojci:

  • 300 grama mliječne čokolade
  • 300 grama tamne čokolade (min. 52 posto kakaa )
  • 250 grama maslaca
  • 1 žličica instant kave
  • 1 žličica cimeta
  • 6 jaja
  • 1 burbon vanilin šećer
  • malo kakaa
  • mala mjerica jagoda

Priprema:

  1. Čokoladu, maslac, kavu i cimet kuhaj na pari i rastopi.
  2. Miksaj jaja i burbon šećer ( možeš i pjenjačom ), pa ulij smjesu čokolade i maslaca, promiješaj da se dobro sjedini.
  3. Na dno kalupa ( 26 cm ) stavi papir za pečenje, namasti maslacem.
  4. Peci na 160 stupnjeva 35 minuta. Lagano će početi pucati korica, a sredina će biti još uvijek želatinasta.
  5. Ohladi koju minutu, pospi tortu kakaom.
  6. Operi i nareži jagode na ploške i obloži tortu s jagodama.

Komentar Zdrave Krave: Budući da Matejina torta s jagodama ne sadrži brašno, laganija je i manje bogata kalorijama i dobar je desert za osobe osjetljive na gluten. Pohvala Mateji jer je osmislila relativno zdrav recept sa sezonskom namirnicom - jagodama.

  • Default avatar -
    englezica

    Recept se čini divan, ali bojim se da maslac, pogotovo kupovni, nije bezglutenska namirnica. Gluten se ne nalazi samo u brašnu - on se doslovno prenosi i zrakom, pa tako i u tvornicama koje ne proizvode isključivo bezglutenske proizvode. Bezglutenska tvornica Schaer je bila jednom zatvorena jer joj je kroz ventilacijski sustav zrakom ušao gluten iz druge tvornice udaljene nekoliko kilometara. Slobodno provjerite informaciju. Mliječni proizvodi su bezglutenski (pa tako i krajnji proizvod, npr. kolač) samo ako su napravljeni u strogim higijenskim uvjetima na domaćim gospodarstvima(laktoznih proizvoda koji ne sadrže gluten na našem tržištu nema u ponudi), na što moj celijakičar i ja jako pazimo. Znam da ovo zvuči komplicirano i teško prihvatljivo, ali stvarno je tako. Lijepi pozdrav!

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.