Hrana 27. travnja 2016.

Prijedlozi za doručak bez glutena

Gluten_Free_630X420Px2450X300_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bezglutenski jelovnik prvenstveno je namijenjen oboljelima od celijakije, ali i svima onima koji se žele hraniti raznovrsnije i zdravije. Ako prihvatiš ovaj režim prehrane, moguće je da ćeš se osjećati bolje, manje ćeš se umarati i imat ćeš više energije. Prehrana bez glutena sve je popularnija u svijetu

Što je najbolje konzumirati za doručak u bezglutenskoj prehrani?

Proizvode od dozvoljenih žitarica bogate proteinima, dijetalnim vlaknima, vitaminima B grupe, folatom, željezom i magnezijem. Primjerice bezglutenski kruh ili bezglutensku tjesteninu, raž, rižu, proso, heljdu, amarant kao müsli s orašastim plodovima. Kašu od kukuruznog griza, rižin griz, mahunarke (soja, grašak)

Masti i ulja – prednost imaju hladno cijeđena biljna ulja i ulja jezgričastih biljaka (ekstra djevičansko maslinovo, suncokretovo, bundevino ulje). Bezglutenska dijeta nije nimalo štetna za organizam, a gluten nije esencijalan protein i aminokiseline koje ga čine mogu se zamijeniti brojnim drugim prehrambenim izvorima.

Je li teško nabaviti sve neophodne namirnice i koliko je zahtjevna priprema ovakve hrane?

Ranije je bilo prilično teško, ali su danas one daleko pristupačnije – možeš ih kupiti u supermarketima ili prodavaonicama zdrave hrane. Priprema ovakve hrane je zahtjevnija, jer se radi o "osjetljivijim" namirnicama (imaju kraći rok trajanja), te jelu treba posvetiti određenu pažnju. Hrana se priprema brzo i jednostavno, na nižoj temperaturi, uz često miješanje, zbog čega je i miris ovih specijaliteta intenzivniji i ljepši. Ljudi se zavaravaju misleći da su bezglutenska jela bljutava i neukusna.

Doznaj više informacija o bezglutenskoj prehrani od nutricioniste Nenada Bratkovića.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.