Hrana 11. listopada 2016.

Benefiti bio hrane i kako je prepoznati?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Organska hrana postaje sve popularnija, a time počinje zauzimati i sve veći udio na tržištu. Sve više supermarketa na svojim "zdravim policama" ima dobru ponudu organskih proizvoda. Velik je broj studija koje su jasno potvrdile mnoge važne nutritivne prednosti organske hrane.

Ona je također u velikoj prednosti kada se u obzir uzmu zagađenost pesticidima, hormonima, antibioticima i drugim štetnim tvarima koje se često mogu pronaći u konvencionalnoj hrani. Upravo je to jedan od glavnih razloga zašto ljudi kupuju organsko: da bi izbjegli otrovne sastojke.

Uzgoj hrane bez industrijskih pesticida

Iako je uzgoj hrane bez industrijskih pesticida i genetskog inženjeringa u početku bio zahtjevan pothvat, u međuvremenu je organska hrana postala puno šire prihvaćena, a taj je trend i dalje u porastu. U Velikoj Britaniji, primjerice, više od 50 posto hrane za bebe sada dolazi iz organskog uzgoja.

U prošlosti se zapravo sve uzgajalo organski, ali je danas organski uzgoj puno sofisticiraniji od onog naših djedova i baka. Organski farmeri se više ne trebaju moliti i strepiti da ih zaobiđu nametnici i bolesti, već imaju bogat izbor naprednih i znanstveno provjerenih tehnika poboljšanja kvalitete svoje zemlje i borbe protiv nametnika.

Namirnice_Shopping | Author:

Bitno je prilikom kupovine proizvoda tražiti europsku oznaku bio i paziti da je većina sastojaka iz organskog uzgoja.  Da bi neki proizvod mogao dobiti certifikat ekološki, organski ili biološki, najmanje 95 posto sastojaka u njemu moraju biti tog porijekla. Također, jedenje više voća, povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki, može biti jeftinija verzija zdrave i osviještene prehrane. Ako jedeš manje procesirane i gotove hrane, a češće kuhaš kod kuće, također ćeš učiniti dobro.
 

Naša preporukaSPAR Natur*pur je linija BIO proizvoda koji su proizvedeni ekskluzivno za SPAR i odgovaraju najvišim europskim standardima za BIO proizvode. Ovo su proizvodi za sve one koji žele u svojoj prehrani koristiti visokovrijedne namirnice kontroliranog porijekla. Široka pronuda iz dana u dan raste jer raste suradnja sa proizvođačima proizvoda organskog uzgoja.  Natur*pur proizvodi nude liniju BIO proizvoda proizvedenih  bez upotrebe genetski modificirane tehnologije i bez kemijsko-sintetičkih pesticida.

Proizvodi nose europsku oznaku bio - zeleni list sa zvjezdicama (vrijedi od 1.7.2010. za sve članice EU), BIO oznaku austrijskog centra AMA.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.