Umjesto da za Badnjak ponovno skuhaš sušeni bakalar, ove godine svoju obitelj iznenadi novim, zdravim posnim specijalitetom: chef Marijo Ćepek iz restorana Vinodol otkriva ti recept za svježi bakalar s mišancijom - bogatom zelenom mješavinom dalmatinskog uzgojenog i samoniklog bilja koju možeš kupiti na tržnici
Svježi bakalar kod nas se rijetko može naći, ali ga ponekad ima u ribarnicama, a može ga se i naručiti. Chef Marijo Ćepek smatra da ga se isplati potražiti, a Badnjak je idealna prilika za pripremu ove delikatese. Kod pećenja svježeg bakalara savjetuje ti da paziš da vatra bude lagana i da ga samo kratko opržiš s jedne i druge strane, kako se ne bi zapekao i izgubio sočnost, ali i svoje nutritivne vrijednosti.
Savršen dodatak ovom ribljem steaku je mišancija - dalmatinska mješavina kelja, blitve, čimulice, rikole, začinskog bilja, divljeg luka, izdanaka divljeg češnjaka ili drugog samoniklog bilja, koja se sve češće može kupiti i na tržnicama na kontinentu. Nju je potrebno samo kratko blanširati da bi zadržala svoj osebujan okus i intenzivno zelenu boju.
Mišanciju s krumpirom najbolje je začiniti samo s malo maslinovog ulja, a nije potrebno dodavati čak ni sol ni bilo kakve druge začine, kako bi se njezin bogati okus što bolje osjetio.
Sastojci za 4 osobe:
- 80 dag bakalara svježeg (file)
- 40 dag mišancije
- 30 dag krumpira
- 10 dag mini rajčica
- maslinovo ulje
- češnjak
- sol
- papar
Priprema:
- Bakalar osoliti i lagano ispeći na maslinovom ulju.
- Skuhati krumpir, a mišanciju kratko blanširati.
- Na maslinovom ulju zabijeliti listiće rezanog češnjaka, dodati mišanciju i krumpir te sve skupa povezati i začiniti.
- Mini rajčicu sotirati na maslinovom ulju 2-3 minute.
- Bakalar poslužiti na mišanciji uz par kapi maslinovog ulja i šalši od mini rajčice.
Više info: www.vinodol-zg.hr