Hrana 27. rujna 2017.

Ako misliš na svoje zdravlje pri izboru energetskog napitka drži se ovih kriterija

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako voliš piti energetske napitke jer ti daju energiju, ali se suzdržavaš jer nisi sigurna što unosiš u sebe, sada bi se to moglo promijeniti jer o novom energetskom napitku doznat ćeš sve što bi te moglo zanimati. Na hrvatsko tržište plasiran je Hell Energy Focus, novi okus s L - karnitinom, svjetski poznatog brenda energetskog napitka Hell Energy, proizveden u Mađarskoj te zastupljen i distribuiran u više od 40 država širom svijeta, a čak u desetak država je tržišni lider.

Tvornica u kojoj se proizvodi Hell Energy je smještena u sjevernom dijelu Mađarske u mjestu Szikszo i posjeduje najviše moguće standarde i certifikate o proizvodnji energetskih pića. Kompanija ima kompletnu strukturu proizvodnje i punjenja - vlastitu vodu, izvor šećera i dodataka, vlastitu proizvodnju limenki i pakiranja, internu kontrolu i distribuciju.

Zašto odabrati Focus Hell Energy Drink?

Zato jer ne sadrži umjetna sladila - umjetna sladila su dobivena sintetskim putem, iako su naveliko promovirana od strane prehrambene industrije, ubrajaju se među najkontroverznije prehrambene sastojke zbog sumnje da izazivaju nepovoljne zdravstvene efekte kao što su dermatološki problemi, glavobolje, promjene raspoloženja, promjene u ponašanju, poteškoće s disanjem, alergije pa čak i karcinom. Stoga je zbog sigurnosti potrošača potrebno kontrolirati sadržaj sladila u hrani i njihov unos u organizam.

Zato jer ne sadrži konzervanse - Konzervans E211 desetljećima se dodaje gaziranim pićima, ali i krastavcima te raznim umacima kako bi spriječio stvaranje plijesni. No zastrašujuće je što E211 u spoju s vitaminom C, kojeg sadrži većina sokova, postaje benzen, kancerogena tvar. Aditivi su zakonom odobreni dodaci (konzervansi, sladila, bojila), koji se koriste za proizvodnju hrane duljeg vijeka, boljeg okusa i ljepšeg izgleda. Iako su opasni za zdravlje, danas je gotovo nemoguće doći do namirnica koje u sebi ne sadrže aditive.

Zato jer sadrži taurin -  taurin je aminokiselina koja pomaže u razvoju mozga te sudjeluje u regulaciji razine vode i elektrolita u krvi. Također, za taurin se smatra da posjeduje i antioksidativna svojstva. Taurin se prirodno nalazi u namirnicama poput mesa, ribe i majčinog mlijeka, a dostupan je i u obliku dodataka prehrani. Neka istraživanja podupiru teoriju kako uzimanje taurina u obliku dodatka prehrani poboljšava sportsku izvedbu, čime se može objasniti njegovo dodavanje u energetska pića. Gornja granica sigurnog unosa taurina je 3000 mg na dan. Višak taurina u organizmu izlučuje se uz pomoć bubrega.

Zato jer sadrži vitamine B skupine - vitamini B skupine doprinose normalnoj psihološkoj funkciji, smanjuju umor i iscrpljenost, održavaju zdravlje kose, kože i noktiju i čuvaju imunološki sustav. Vitamini B kompleksa posebno se preporučuju osobama izloženim stresu, s neredovitom i jednoličnom prehranom, na dijetama za mršavljenje te kod oslabljenog imuniteta.

Zato jer sadrži L - karnitin - L karnitin je tvar koja nastaje iz esencijalnih aminokiselina lizina i metionina posredstvom vitamina C, B6, niacina i željeza. Brojne su funkcije karnitina u ljudskom organizmu, a najpoznatija je njegova uloga nosača masnih kiselina kroz staničnu membranu u mitohondrije, gdje se one sagorijevaju i koriste kao izvor energije. Ako nema dovoljno karnitina, masti se ne iskorištavaju za stvaranje energije nego se pojačano talože u mišićima i masnom tkivu. Posljedica je slabost mišića te općeniti osjećaj slabosti.

Zato jer sadrži magnezij - tijelu je magnezij potreban svakoga dana i ono bez njega ne bi moglo normalno funkcionirati. Ovaj mineral potreban je za proizvodnju energije i funkcioniranje gotovo svih metaboličkih procesa. Pomaže održavati normalnu razinu tlaka i srčani ritam, a zube i kosti čini zdravima. Magnezij između ostalih dobrobiti, doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti pa je važan mineral onima koji se aktivno bave sportom.

Hell Energy Focus - jedan je od osam različitih okusa Hell Energy energetskog pića koji sadrži L karnitin i magnezij te je zato izvrstan izbor kada trebaš dodatnu snagu ili oporavak nakon fizičkih ili intelektualnih napora.

 | Author: PR Foto: PR

Dostupan u osam različitih okusa

Hell Energy Drink je u Hrvatskoj zastupljen u osam različitih okusa tako da će svatko moći odabrati piće po svom ukusu. Okusi koji su dostupni su:

  • Classic ( klasik, regular)
  • Red Grape (crveno grožđe)
  • Zero (bez šećera)
  • Apple (jabuka)
  • Ice Cool Blueberry (borovnica)
  • Summer Cool Lime Guava (limeta i guava)
  • Summer Cool Raspberry (malina)
  • Focus (L- karnitin i magnezij)

Hell Energy Drink sadrži:

  • Voda 88% (tvornica se nalazi na izvorima pitke i mineralne vode)
  • Šećer 11% (koristi se kristal šećer, a ne umjetna sladila i zamjenski oblici šećera)
  • Limunska kiselina 0,6% (služi kao regulator kiselosti)
  • CO2 koji piću daju pjenušavost
  • Taurin (sastojak kojeg ima u mesu, majčinom mlijeku, hrani za djecu)
  • Kofein (jedna limenka sadrži kofeina koliko i jedna šalica kave)
  • Karamela (za boju)
  • Kompleks B vitamina (sadrži pet B vitamina)
  • Arome
  • Pojedini okusi su bogati L-karnitinom i magnezijem
  • Ne sadrži konzervans (proizvod se pasterizira)
  • Ne sadrži umjetna sladila

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.