Hrana Hrana kao lijek 04. srpnja 2016.

Akcija ''Vrtim zdravi film'' educira djecu o unosu soli i šećera

Foto: Promo
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Peta sezona edukativnog projekta Vrtim Zdravi Film, u kojoj je sudjelovalo preko 4.200 djece iz 89 osnovnih škola diljem Hrvatske, uspješno je privedena kraju.

 
Projekt su u školama provodili profesori tjelesne i zdravstvene kulture, koji su učenicima prenijeli osnovna znanja o pravilnoj prehrani, planiranju prehrane, utjecaju hrane na zdravlje te savjete kako praktično primijeniti stečena znanja.  Učenici su nakon edukacije unaprijedili znanje za ukupno 13,35%.
 
Vrtim Zdravi Film projekt je kojeg zajedno provode Hrvatski školski sportski savez i tvrtka Nestlé. Glavni cilj projekta je edukacija sedmaša o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti te stvaranju zdravih navika, a koje su ključne za prevenciju najraširenijih bolesti današnjice poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i astme.
 

Trebamo podignuti svijest o vlastitom tijelu

 

''Hrvatski program Vrtim Zdravi Film dio je globalne Nestlé inicijative Healthy Kids (Zdrava djeca), koja se provodi u 80 zemalja i uključuje više od 300 partnera – sportskih udruženja, nutricionista, javno-zdravstvenih institucija, koji ulažu značajne napore kako bi educirali 7,5 milijuna djece godišnje o ovim važnim temama. Vrtim Zdravi Film je do sada u Hrvatskoj obuhvatio više od 12.500 učenika iz svih županija. Projekt se, također, provodi i u Srbiji te Bosni i Hercegovini, a ukupan broj djece iz regije koja su imala koristi od edukacije danas je veći od 30.000. Posebnost ovog projekta je u tome što isključuje bilo kakvu promociju proizvoda kompanije te je, promatrano na uzorku, najopsežniji program takve vrste u regiji'', poručila je Irena Kurtanjek, voditeljica projekta za regiju - Nestlé Adriatic.
 
U sklopu projekta Hrvatski zavod za javno zdravstvo i ove je sezone proveo Istraživanje o znanju, stavovima i navikama učenika sedmih razreda prije i nakon edukacije.
 
''Rezultati istraživanja pokazali su kako je ukupna razina znanja učenika o prehrani i tjelesnoj aktivnosti prije edukacije bila nezadovoljavajuća te kako su učenici u velikoj mjeri opterećeni i nezadovoljni svojom tjelesnom težinom. Prehrambene navike, neadekvatna tjelesna aktivnost i svijest o vlastitom tijelu područja su u kojima su utvrđeni brojni problemi i odstupanja od preporuka stručnjaka.
 

Stvaranje pozitivnijih životnih navika

 
''Dodatno, pokazalo se kako se više trebamo posvetiti temama kao što su prekomjeran unos soli i šećera - gotovo polovica testiranih učenika nije dala točne odgovore na pitanja vezana uz tu tematiku“, izjavila je dr. sc. Dijana Mayer, dr. med., spec. epidemiologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te je dodala ''Daljnje zajedničko djelovanje javnog i privatnog sektora nužno je kako bismo svi zajedno utjecali na stvaranje pozitivnih životnih navika i prevenciju pretilosti, koja je jedan od vodećih javno-zdravstvenih problema današnjice.''

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.