Hrana Analizirali smo 15. lipnja 2022.

5 jutarnjih navika zbog kojih brže stariš

Foto: shutterstock Mnogi za doručak biraju slaninu ili kobasice koje su možda ukusne, ali nisu dobar odabir ako želiš usporiti starenje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Doručak se često smatra najvažnijim obrokom u danu, ali ako radiš neke od ovih grešaka ujutro, možda ćeš izgledati starije i živjeti kraće.

Ako ti je važno izgledati mlado i osjećati se zdravo, hrana koju biraš može utjecati na tvoje ciljeve. Budući da je doručak prvi obrok u danu, namirnice koje biraš i kako ih jedeš mogu ti pomoći da i ostatak dana donosiš zdrave odluke. Nutricionistica Roxana Ehsani za mladoliki izgled posebno preporučuje namirnice bogate vlaknima i antioksidansima. Također, nutricionist Jonathan Valdez smatra da u doručak možeš uključiti povrće bogato vitaminima A i C te proteine potrebne za stvaranje kolagena koji ti mogu pomoći da izgledaš mladoliko, ali i da se osjećaš energično. 

Dakle, ako preskačeš doručak ili biraš loše namirnice, mogla bi propustiti priliku da se osjećaš i izgledaš mlađe. U nastavku pročitaj kojih šest jutarnjih navika nutricionisti smatraju lošima. 

Ispijanje zaslađene kave

Nutricionistica Eshani smatra da su visokokalorične kave pune šećera i kofeina loš izbor za doručak jer neće osigurati postojano oslobađanje energije, nego će ona brzo opadati. Umjesto toga preporučuje neku laganiju kavu uz konkretan obrok. 

Jedeš prerađeno meso bogato nitratima ili brzu hranu

Mnogi za doručak biraju slaninu ili kobasice koje su možda ukusne, ali nisu dobar odabir ako želiš usporiti starenje. Nutricionist Valdez smatra kako ih je dobro jesti s vremena na vrijeme, ali s obzirom da ne sadrže vlakna i pune su zasićenih masti i nitrata mogu uzrokovati stres u organizmu te kasnije dovesti do starenja. 

Isto tako, ako jedeš brzu hranu za doručak, također unosiš puno zasićenih masti i natrija koji mogu povećati rizik za razvoj srčanih bolesti poput visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola. Umjesto toga, nutricionistica Eshani savjetuje da sama napraviš obrok poput tortilje od cjelovitog zrna u koju lako možeš dodati jaja i povrće. 

Možda te zanima... Što jesti, a što izbjegavati za zdravi doručak? Hrana

Ne jedeš hranu bogatu antioksidansima

Ako je tvoj doručak pun bljutave hrane, vjerojatno ti nedostaje vitamina i ostalih hranjivih tvari koje možeš naći u svježoj, šarenoj hrani. Nutricionistica Eshani preporučuje uključivanje voća i povrća u doručak kako bi tijelo nahranila antioksidansima koji su ključni za sprječavanje bolesti i produljenje dugovječnosti. Sendvič s jajima, špinatom i rajčicama može biti dobar izbor. Ako voliš slađi doručak, uz svoje vafle, jogurte i Smoothieje obavezno dodaj razno voće ili uz krišku ili dvije tosta pojedi naranču ili grejp.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Ako voliš slađi doručak, obavezno dodaj voće bogato antioksidansima

Ne piješ dovoljno tekućine

Voda održava tvoju kožu gipkom, ali i prenosi hranjive tvari kroz tijelo. Nutricionist Valdez savjetuje šest do osam čaša vode, ali i da obratiš pažnju na boju svog urina kroz dan.

Preskačeš doručak

Ako preskačeš doručak, vjerojatno ne donosiš najzdraviju odluku kada je u pitanju starenje, pogotovo ako to činiš često. Studije su pokazale da ljudi koji doručkuju jedu zdravije i konzumiraju više dijetalnih vlakana od onih koji to ne čine. Nutricionistica Eshani smatra da je dobro pojesti i nešto sitno poput banane i šake oraha ako već preskačeš doručak. Isto tako, ako ujutro osjećaš da si previše sita da bi doručkovala, možda si se prejela u vrijeme večere pa je tada dobro smanjiti porcije. Nutricionistica Eshani dodaje da redovito konzumiranje doručka također može spriječiti prejedanje kasnije tijekom dana, što bi, ako se radi redovito, moglo negativno utjecati na tvoje cjelokupno zdravlje i dugovječnost.

dijeta za dugovječnost Možda te zanima... Dijeta za dugovječnost: uključuje grah i čokoladu, ali ne i crveno meso Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.