Hrana Hrana kao lijek 14. studenoga 2018.

11 namirnica koje bi dijabetičari trebali imati u svojoj kuhinji

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nije tajna da dobro opskrbljena kuhinja olakšava zdravu prehranu, a to je pogotovo bitno za oboljele od dijabetesa. Martha McKittrick, nutricionistica savjetuje da u kuhinji imaš ovih 11 namirnica jer će ti pomoći da kontroliraš razinu šećera u krvi.

Cjelovite žitarice - smeđa riža, kvinoja, zob ili ječam. Iako sadrže visok udio ugljikohidrata, cjelovite žitarice također su bogate vlaknima, za razliku od bijele riže ili kruha. Vlakna će stabilizirati šećer u krvi, ali ipak je bitno paziti na količinu jer već 1/3 šalice cjelovitih žitarica sadrži 15 g ugljikohidrata.

Jaja - bez obzira na koji način ih pripremiš kuhana, kajganu ili na oko,  jedan stvar je sigurna, jaja su moćan izvor proteina koji doprinose gubitku težine tako što suzbijaju hormon gladi i stabiliziraju šećer u krvi. Utvrđeno je da već gubitak 10 kilograma poboljšava razinu glukoze u krvi i doprinosi manjoj upotrebi lijekova.

Batat - srednje veliki batat sadrži 4 grama vlakana i obilje vitamina C. Odličan je izvor vitamina A, ali je pun i ugljikohidrata pa ne treba pretjerivati s njim.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock
Masna riba - prema Američkom udruženju za krvožilne bolesti osobe s dijabetesom tipa 2 imaju četiri puta veće šanse da umru od srčanih bolesti od onih koji nemaju dijabetes tipa 2. Ali dobra vijest za oboljele od dijabetesa tipa 2 je da konzumacijom omega - 3 masnih kiselina kojima su bogate masne ribe poput lososa, haringi, srdela i tune smanjuju rizik od bolesti srca i upala. Masna riba smanjuje i rizik od nastanka bolesti očiju povezanih sa šećernom bolesti tipa 2. Prema JAMAstudy konzumacija ribe dva puta tjedno značajno smanjuje rizik od nastanka bolesti povezanih s dijabetesom tipa 2.

Zeleno lisnato povrće -sadrži malo kalorija i ugljikohidrata, ali puno vrijednih nutrijenata. Može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 zbog visokih koncentracija polifenola i vitamina C koji imaju antioksidacijska svojstva. Također sadrži i magnezij, mineral koji pomaže kod inzulinske rezistencije.

Možda te zanima... Može li nekoliko mrkvi na dan spriječiti razvoj dijabetesa tipa 2? Hrana Možda te zanima... Kako dijabetes razara bubrege, želudac i živce? Zdravlje

Avokado - ovo kremasto voće puno je zdravih masnoća koje štite od krvožilnih bolesti. Avokado je također bogat vlaknima za koja smo već rekli da reguliraju razinu šećera u krvi. Budući da je bogat kalorijama, polovica avokada sadrži više od 150 kcal treba ograničiti njegov unos.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Crni grah, leća i slanutak - sadrže puno vlakana, a prema JAMAstudy odrasle osobe koje su tri mjeseca redovito jele porciju leće, graha ili slanutka smanjile su razine A1C za polovicu (Hemoglobin na koji je vezana glukoza. Njegova koncentracija odražava prosječnu vrijednost glukoze u krvi tijekom zadnjih 8 do 12 tjedana. Zato se HbA1c određuje u praćenju učinkovitosti liječenja dijabetesa tj. regulacije koncentracije glukoze u krvi.).

Grčki jogurt - sadrži više proteina, a manje ugljikohidrata od običnog jogurta, a to je ujedno i jamac dulje sitosti. Pri izboru je bitno odabrati jogurt koji ne sadrži dodane šećere.

Bobičasto voće - ukusno je i slatko i bez dodanih šećera, a uz to sadrži vlakna i antioksidanse te štiti od kardiovaskularnih bolesti. Treba uživati u bobičastom voću dok mu je sezona, ali ne treba izbjegavati niti zamrznuto.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Orašasti plodovi - šaka orašastih plodova na dan osigurava proteine, masti i vlakna te stabilizira razinu šećera u krvi. Budući da su bogati kalorijama treba ograničiti njihov unos, a to znači do 24 badema ili 18 srednje velikih oraha.

Cimet - malo ovog začina dodanog u zobenu kašu, kavu ili jogurt dat će im slatkoću i poseban okus. Dokazano je da stabilizira razinu glukoze u krvi i usporava apsorpciju ugljikohidrata. Dovoljno je samo pola žličice dnevno da bi se osjetile njegove dobrobiti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.