Hrana Zdravi recepti 18. srpnja 2017.

10 obroka koji štete zdravlju - čak i dresing za salatu!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za unaprjeđenje svog zdravlja nije dovoljno da se samo zdravo hraniš, već i da te zdrave namirnice kombiniraš na adekvatan način. Neki začuđujući spojevi mogu dovesti do viška kilograma, tromosti, pa čak i problema s probavom, uslijed vitaminskog i nutritivnog disbalansa.

Određujući adekvatne zamjene, možeš održati svoje tijelo u formi bez odricanja svoje omiljene ukusne hrane. Otkrij koje kombinacije namirnica preskočiti i što jesti da bi bila zdravija i sretnija, ali ne i gladnija.

1. Bijeli kruh s džemom

"Kombinacija prezasićena šećerom za početak dana može loše utjecati na vas", kaže Alison Stauel, konzultantska dijetetičarka udruge "Gudinig Stars" i dodaje: "Kada započnete dan bez proteina i sa vrlo malo masnoća, postoji šansa da ćete se tijekom dana prejedati, s obzirom na to da će vaše tijelo težiti da nadoknadi ovaj nedostatak ".

Zamijeni bijeli kruh onim od cjelovitog zrna da bi prehrani dodala vlakna, a umjesto džema jedi maslac od kikirikija za zdravu količinu masnoća i proteina.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

2. Pizza sa salamom

Dodavanje suhomesnatih proizvoda na ionako visokokaloričnu pizzu povećava rizik od bolesti srca. "Ukoliko vam se često događa da samo 'ponekad' jedete ovakav tip hrane, to vjerojatno znači da inače ne konzumirate dovoljno boljih opcija", kaže Stauelova.

Radi veće hranjivosti, obogati pizzu povrćem umjesto mesom i jedi je uz bogatu salatu kako bi manje bila u iskušenju da pojedeš još jedan komad.

Tri razloga zbog kojih su salate idealne za mršavljenje

3. Čips i salsa (ljuti) umak

Da li si se nekada zapitala zašto je tako teško odvojiti se od grickalica? "Vaša glad za solju vjerojatno je jača od snage volje da se odvojite od zdjele s čipsom, što rezultira unosom velikog broja kalorija", objašnjava Stauelova. Iako je salsa niskokaloričan umak, nedostaje mu "sitost" koju pružaju neke zdravije grickalice.

Najbolje bi bilo čips zamijeniti sirovim povrćem, u cilju vitaminske i antioksidantne užine.

4. Žitarice sa mlijekom

Vjerovala ili ne, najčešći doručak na svijetu mnogima izaziva probleme s probavom. "I žitarice i mlijeko sadrže ugljikohidrate", kaže Alison Stauel. Brzo probavljeni ugljikohidrati uzrokuju promjene u visini krvnog tlaka i energetske krize. Hrana koja se sporije probavlja zahtijeva od tvog tijela manje rada, a to je svakako bolje rješenje, navodi Stauelova.

Za pomoć probavi, u doručak treba dodati masnoće i proteine, a to ćete učiniti kombiniranjem žitarica s nemasnim grčkim jogurtom i šakom oraha.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

5. Vino i desert

Razmisli o tome da svoju večernju čašu vina zamijenite šalicom kave ili čaja. Prema nekim stručnjacima, vino treba piti uz večeru, ne poslije nje. Alkohol se miješa sa šećerom u krvi, povećavajući tako razinu inzulina, koji onda šećer iz deserta pretvara u masne naslage - a to vodi višku kilograma.

Vino bi trebalo piti sa neglikemijskim namirnicima, kakvo je povrće, koje smanjuju nalet alkoholnog šećera.

6. Hamburger i pomfrit

Omiljeno američko jelo možda jest lako dostupno, ali to ne znači da za sobom ne ostavlja ozbiljne posljedice. Kombinacija pretjerano obrađenih tvari koje možemo naći u hamburgeru i šećer iz pomfrita vodi ka ubrzanom starenju i poremećaju metabolizma.

Zdravija alternativa: manje mastan vegetarijanski hamburger u kombinaciji s kiselim krastavcima.

Vege burger od avokada oduševit će i najveće skeptike

7. Juha od rajčice iz konzerve i pohani sir

Ova klasična kombinacija nije bezopasna kako se možda čini. Većina juha od rajčice iz konzerve ima povišenu razinu šećera, zahvaljujući dodanoj fruktozi, a vrlo nisku razinu proteina i zajedno sa pohanim sirom čini izvor ogromne količine natrija.

Više vlakana i vitamina s manje kalorija dobit ćete odabirom juhe od rajčice s niskom razinom natrija i bez dodanih šećera, jedući je uz nemasni sir i kruh od cijelog zrna.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

8. Meso i pire krumpir

Omiljeni nedjeljni ručak ima i dobre i loše strane. Dok je meso, s jedne strane, odličan izvor proteina, obično ima povišene masnoće i veliki broj kalorija. Nadalje, pire krumpir pruža samo nekoliko grama vlakana, a uz dodano vrhnje ili maslac zajedno s mesom postaje jelo koje imao vrlo malo "zdravih", zasićenih masnoća. Također, mala količina vlakana može uzrokovati zatvor.

Za sličan ukus s više vlakana i manje kalorija, probajte pureće meso u kombinaciji s izgnječenom cvjetačom.

9. Salata sa nemasnim dresingom

Točno tako: nemasni dresinzi nisu najidealnije rješenje za začinjavanje salate. Vitamini koji se nalaze u povrću, kao što su vitamini A i K, traže dodatne masnoće kako bi se upili. Također, mnogi nemasni dresinzi su prezasićeni šećerom.

Kako biste povrće učinili ukusnijim, uvijek odaberite maslinovo ulje.

Posvijetli kosu na prirodan način uz pomoć maslinova ulja, cimeta i meda!

10. Muffin i sok od naranče

Za ovaj popularni doručak karakteristična je mala hranjivost, uz vrlo veliki broj kalorija. Manjak proteina i vlakana, a višak ugljikohidrata može izazvati povišen krvni tlak, koji će brzo ponovno pasti, čineći da se osjećaš umorno.

Kao sličan obrok probaj muffin od cijelog zrna i šalicu nemasnog mlijeka za veću dozu proteina. Za kraj, pojedite svježe voće da bi se zasladila.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.