Green i bio Postani naš Eko junak i osvoji sportski bicikl! 202 prikaza 06. rujna 2018.

Video: Kako ukloniti otpad u Jadranskom moru?

Foto: Green Sail

Green Sail je inicijativa koja potiče ekološke prakse unutar nautičkog sektora, s ciljem doprinosa razvoju održivog turizma u Hrvatskoj, snimila je video o pozitivnoj praksi korištenja ribičkog štapa s mrežom radi uklanjanja otpada u Jadranskom moru.

Jadransko more svojom ljepotom privlači turiste iz cijelog svijeta, no s porastom popularnosti Hrvatske kao turističke destinacije dolazi do složenih problema u vezi s održivim turizmom.

Pecnica Možda te zanima... Svjetski dan ekologije: Očisti pećnicu bez ribanja na eko način Green i bio Možda te zanima... Svakodnevne eko navike kojima možeš doprinijeti spasu šuma Green i bio

Štoviše, onečišćenje morskog okoliša danas je jedan od najvećih ekoloških problema i može prouzrokovati ozbiljne posljedice na životne uvjete morske podvodne flore i faune.

Umjesto čistog mora na koje su naviknuti, lokalno stanovništvo primjećuje sve više zagađenja u obliku plastičnih vrećica i boca, ribolovne opreme, stakla, aluminijskih limenki ili stiropora. Rijetki pak znaju da je prosječno vrijeme za potpunu razgradnju plastične boce najmanje 450 godina, dok se plastične vrećice u prosjeku razgrađuju u razdoblju od 20 do 1000 godina.

Green Sail potiče praksu uporabe ribičkog štapa s mrežom za vrijeme plovidbe radi brzog i efikasnog uklanjanja otpada u moru. Štap je obično praktičan, sklopljiv i prenosiv te ne zauzima mnogo mjesta na brodu ili jedrilici. Ručka, koja je otporna na klizanje, vrlo se lako i brzo produži te se njome ostvaruje veliki domet. Štoviše, zaobljeni kutovi omogućuju lak pristup teško dostupnim područjima.

 | Author: Green Sail Foto: Green Sail Green Sail je osnovala britanska tvrtka Sail Croatia po uzoru na druge zapadne zemlje, a cilj joj je mijenjanje svakodnevnih navika i zaštite Jadranskog mora. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.