Eko 22. travnja 2024.

Sunce i Garnier obilježit će Svjetski dan voda u akciji čišćenja kanjona rijeke Cetine

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U svakodnevnom životu koristimo je za piće, kuhanje, higijenu, rekreaciju i čišćenje. Ona čini 60 % našeg tijela i bez nje ne bi mogli živjeti više od tri dana. Neizostavan je resurs u sektorima poljoprivrede, industrije i energije. A njezine struje pomažu ravnomjernije rasporediti toplinu po površini planeta da bude nastanjiv. To je VODA.

Misija Sunca u zaštiti vode

Nažalost, kao čovječanstvo ne upravljamo vodom na održivi način. Zbog toga, 2022. godine čak 2,2 milijarde ljudi nije imalo pristup pitkoj vodi, a trenutne statistike pokazuju da se polovica svjetske populacije suočava s ozbiljnom nestašicom vode barem jedan mjesec godišnje. S obzirom na to da broj svjetskog stanovništva samo raste, kao i utjecaj klimatskih promjena, krajnje je vrijeme da se ujedinimo oko zaštite i očuvanja jednog od naših najdragocjenijih resursa.

Misija je to čiju će važnost ove godine na poseban način obilježiti udruga Sunce i brend kozmetike Garnier. S ciljem da podrže ostvarivanje održivijeg upravljanja vodama, ova dva partnera organiziraju povodom Svjetskog dana voda, 22. ožujka 2024. akciju čišćenja Kanjona rijeke Cetine. – Nama je Kanjon Cetine posebno važan. Sunce je čak u 2022. pomoglo stvaranju Odluke o prestanku korištenja jednokratne plastike i alternative plastičnim proizvodima unutar značajnog krajobraza Kanjona rijeke Cetine. – podsjeća Tea Kuzmičić Rosandić, Voditeljica projekata Sunca.

 | Author:

Do ljepote uz manju upotrebu potrebe plastike

Garnier kao vodeća svjetska robna marka, već se godinama vodi održivim modelom poslovanja koji uključuje i donošenje i provedbu odluka u skladu s načelima održivosti. Jedna od tih odluka je i uvođenje više ambalaže od recikliranih materijala i ambalaže podobne za reciklažu. Prema našem Izvještaju o napretku u pogledu održivosti za 2022. godinu, zahvaljujući korištenju reciklirane plastike, uštedjeli smo 15.800 tona nove plastike na globalnoj razini. Nastavljamo smanjivati težinu naše ukupno proizvedene plastične ambalaže, dok do 2030. ne dostignemo uštedu od 40.000 tona plastike. – kaže Peter Šulc iz Garniera. Uz to, 83% Garnierove PET plastike potječe od recikliranih materijala. Do 2030. godine, kako navještavaju, svi njihovi proizvodi bit će napravljeni od 100% reciklirane plastike i bit će 100% podobni za reciklažu, ponovno punjenje ili ponovnu upotrebu.

Edukacija poslovnog sektora i mladih

Akcija čišćenja kanjona rijeke Cetine još jedna je Garnier inicijativa, a osim pozitivnog utjecaja na okoliš, cilj im je ovom aktivnošću potaknuti svoje zaposlenike da usvoje održive navike. Edukacija poslovnog sektora iznimno je važna i Suncu. Kontinuirano potičemo razvoj ekološki osviještenih zaposlenika – što svojih, što tuđih – koji će biti spremni na aktivno i odgovorno sudjelovanje u zajednici te rješavanje problema u suradnji s drugima. – rekla je Tihana Arapović, organizatorica ove akcije u Suncu. Garnier je, osim akcije čišćenja, ove godine sufinancirao Seminar za mlade Sunca. Riječ je o aktivnosti koju Sunce provodi za veće uključivanje mladih u aktivno sudjelovanje za zaštitu okoliša kako bi postigli održivi razvoj u lokalnoj zajednici.

Do sada smo proveli šest seminara za mlade, a na posljednji seminar uključio se i Garnier. Studenti koji su sudjelovali na Seminaru nakon odslušanih radionica prijavljuju svoje samostalne projekte pod mentorstvom Sunca te sudjeluju u akciji u Omišu. O njihovim projektima saznat ćete uskoro na web stranicama udruge. – naglašava Martina Talajić, edukatorica Sunca.

 | Author:

Akcija za održive promjene

Osim mladih iz Seminara za mlade, uz Sunce i Garnier, na akciji čišćenja kanjona Cetine sudjelovat će Javna ustanova More i krš (pod čijom je nadležnošću zaštićeno područje rijeke), predstavnici From river to the sea – let’s be plastic free projekta te učenici i osoblje Srednje škole Braće Radić i studenti s Ekonomskog fakulteta u sklopu Karijera za zeleni, digitalni i održivi turizam (projekta kojeg financira Ministarstvo turizma i sporta). Akciju će u petak podržati i Ivana Paradžiković te influenceri Ivan Milić i Barbara Vesanović. Priključila sam se akciji jer želim proširiti svijest o zaštiti okoliša. Mi smo dio tog okoliša i u njemu živimo tako da se brigom o okolišu zapravo brinemo o sebi. Do sad sam sudjelovala u čišćenju desetak plaža i jedne jame pa se veselim iskusiti i čišćenje obale rijeke. – rekla nam je uz osmijeh Vesanović, koja je na društvenim mrežama poznata kao Debela Barbara.

I dok mi čistimo ovoga petka, nadamo se da će se svatko od vas, u želji da dade svoj doprinos održivosti i očuvanju voda, pripaziti kakvu ambalažu odabire u budućnosti.

Pojedinac može pridonijeti zaštiti okoliša na mnoge načine, a jedan od prvih koraka prema hijerarhiji gospodarenja otpadom je smanjenje otpada. Nije poanta da stalno čistimo. Manja količina otpada rezultira i manje otpada u okolišu. – zaključila je Matea Taraš, magistra ekologije i zaštite mora u Suncu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.