Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Kad bih imala novaca za sokovnik onda bi se detoksirala sa divnim sokovima od cikle i mrkve i naranče i grejpa, kupusa i zelenjave na koje pasem oči na dolcu svaki dan, i ubirem novčićima. Da živim na selu skupljala
…prikaži još! bi bilje i pravila sokiće od njih. Ovako se detoksiram ujutro grejpom, pa jabukama u neograničenim količinama. Čajem od bazge i koprive, s malo điumbira. Limun i cimet i med. Kombinacija je sto, ne stignem sve stisnut u jedan dan a rado bi. Zato moja jetra vapi za ovim poklonom, kao i moja kreativnost za kombinacijom novih šarenih sokova koje ću onda rado podijelit na sa svima :)
Moj recept za detoksikaciju je zapravo moj stil života, nešto što za sebe i svoje zdravlje činim svaki dan, i to ovako: - svako jutro, odmah nakon ustajanja, popijem čašu tople vode u koju dodam sok od pola limuna, -
…prikaži još!
- doručak uvijek mora sadržavati neku voćku, grejp, jabuku, bananu, krušku, naranču... zapravo bilo kakvo voće, samo za sebe ili u kombinaciji s drugim namirnicama ( na primjer smiksano u zanimljive i fine kašice); u najgorem slučaju uz doručak mora biti voćnog soka, najbolje bi bilo svježe iscjeđenog :-)
- najbolji međuobrok za mene je jabuka, ali u nedostatku iste dobro dođe koja druga voćka ili sirova mrkvica, voćni sok, a ima i finih sokića od povrća, mogu se grickati sjemenke ili orašasti plodovi,
- pravilo za ručak br. 1: uvijek mora sadržavati barem jednu vrstu povrća plus salata,
- pravilo za ručak br. 2: raznovrsnost (sve namirnice su na meniju, u umjerenim količinama)
- pravilo za večeru: vidi pravila za ručak,
- umjesto kave - zeleni čaj, a mogu i drugi fini biljni čajevi,
- dosta sna i nešto vježbanja.
Ako želim intenzivniju detoksikaciju, a to dobro dođe jednom - dvaput godišnje, pogotovo u proljeće, recept je isti, samo što tjedan dana ne koristim nikakve druge namirnice osim gore nabrojenih: voće povrće, sokići, zeleni čaj, sjemenke - najbolje lanene...Kombinacija i načina pripreme je bezbroj, samo treba imati mašte. I pokoje kuhinjsko pomagalo :-)
uh, ne znam što napisati da bi se moj komentar izdvojio od ostalih..zapravo, ne znam što da napišem da vam dočaram how badly zelim sokovnik (ili sjeckalicu). boutenko je na polici..samo mi još fali sokovnik. makrobiotičar/vegetarijanac sam tako da su
…prikaži još! voće i povrće sastavni dio mojih obroka. jedem ih u svakakvom obliku, osim tekućem :)
dobila sam puno recepata od prijatelja koji je prešao na raw food i ima jedan shake od jabuka, šparoga, suncokretovih sjemenki i breske koji straaašno želim probati. dajte mi priliku da probam :)
DNEVNI MENI ZA DETOKSIKACIJU: ZAJUTRAK: - Jedna šalica zobenih pahuljica sa žlicom lanenog sjemena - 2 dl obranog mlijeka ili jogurta - zeleni čaj - kruška DORUČAK: - Grejp RUČAK: - Juha od povrća ( mrkva, grašak, krumpir, luk, režanj
…prikaži još!luk, režanj češnjaka, dva zrna papra, celer, rajčica ( kuhati dok povrće ne bude gotovo, ispasirati, dodati žlicu maslinova ulja i ostaviti da odstoji poklopljeno 10 min. )
- 200 g sojinih odrezaka
- 150 g radiča začinjenog aceto balsamicom i žlicom maslinova ulja
- 2.5 dl mineralne vode
UŽINA:
- Jabika
180 ml običnog jogurta
- 1/4 šalice bućinih sjemenki
- 2.5 dl izvorske vode
VEČERA:
- Špageti s artičokama
- Salata: ribana mrkva i cikla začinjena sokom od limuna
- Čaj od koprive
.. I SAVJET:
Napitak od jaglaca: jednu žličicu jaglačeva cvijeta pomiješati sa žličicom svježeg lista breze i žličicom svježeg lista koprive. Preko te mješavine preliti 2 dl vrele vode. Za minutu, dvije mješavinu procijediti i piti dva do tri puta na dan. Radič je bogat vit. C, a pripravci te biljke pročišćavaju organizam putem jetre i bubrega što pomlađuje organizam.
.. i možete sad samo zamisliti koliko želim tu sjeckalicu S400QB ..
Moj savjet za čišćenje organizma je definitivno juha od kupusa. 1/4 glavice kupusa nasjeckati na kockice 1 nasjeckana rajčica 1 paprika 1 crveni luk šakicu smjese za juhu (povrće) 1 mrkva peršin, korijen celera po želji začiniti sa soli, paprom...sastojke
…prikaži još!...sastojke prekriti vodom, te kuhati dok svo povrće ne omekša....
U slast....
Za proljetnu detoksikaciju voljela bih praviti sok od mrkve, jabuke, naranče, cikle i grejpa :) ...da imam sokovnik, naravno! A da imam sjeckalicu, za proljetnu detoksikaciju bi smiksala što više ukusnog povrća u gusto i uz to bi napravila napitak
…prikaži još! od luka i limuna za na tašte :D
Kremasta juha od muškatne bundeve Sastojci: - 1 i pol šalica muškatne bundeve, oguljene i narezane na kockice - 2 narezane stabljike celera - 1 žlica crvenog ili slatkog luka, narezanog na kockice - pola šalice žutih tikvicaa, narezanih na
…prikaži još!anih na kockice
- 1 žlica extra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žličica morske soli
- četvrt žličice kurkume
- 1 žličica jabučnog octa
- 4 šalice vode
- svježi peršin, klice ili suncokretove sjemenke (za ukras)
Priprema:
- izmiksajte sve zajedno (osim ukrasa)
- provjerite da li je dovoljno začinjeno
- poslužite ukrašeno svježim peršinom ili klicama i suncokretovim sjemenkama
- možete dodati i svježe ljute papričice ako volite
Dobar tek :)
Jednostavni recepti su često i najbolji . Najčešće nakon blagdana i dosta prejedanja , moj savjet je prvo , da se prijeđe na lakšu prehranu puno povrća,voća,vode ,čaja. Domaći recept kod nas u slavoniji je definitivno ŽGANCI koje skuhamo u
…prikaži još!mo u vrućoj vodi i najćešće poslužimo sa mlijekom , nema boljeg čišćenja od žganaca.
Mnogo je zdravih i dobrih recepata sa raznim voćem i povrćem koje nam daje Majka Priroda. Svatko osobno će izabrati one sastojke koje nam najbolje odgovaraju i ovisno o kojem se godišnjem doba radi, no meni dva osobno najdraža -
…prikaži još! ujutro za bombu energije - 1 crveni grejp(bez kore, naravno), 10ak jagoda i/ili malina, te dvije kriške ananasa izmiksati sa malo vode, a tko voli hladan napitak u blender se može staviti i led. Ova kombinacija je idealna za doručak - daje energiju, detoxira, što je najvažnije od svega, te pomaže pri mršavljenju.
Drugi meni najdraži recept za ljetne dane je - dvije cijele jabuke, dvije velike kriške lubenice te jedna oguljena limeta. Za extra vruće dane se opet može dodati led. Ova kombinacija je izvrsna za čišćenje i detox crijeva, jer koštice iz jabuke i lubenice koje se totalno smrve tj. "nestanu" u cijeloj toj kombinaciji ni ne osjete, a imaju savršen učinak na cjelokupan organizam! Toplo preporučam i jedan i drugi recept. Ja neznam koji mi je draži, ali najbitnije od svega je da imaju DETOX učinak! Budimo zdravi, živimo zdravo :))))
Đumbir je fantastičan za čišćenje organizma.Vraća vitalnost i što je jako važno može odagnati proljetni umor.Zato ja na proljeće pravim čaj od đumbira i to na slijedeći način: Naribajte đumbir i zalijte s vodom te kuhajte 15 minuta u nepoklopljeno.Umiješajte
…prikaži još!iješajte med. Kad se med u potpunosti otopi procijedite đumbir te ga propasirajte. Dodajte papar i sok od limuna ili naranče. Ja ga slućžim hladnog,ali može se služiti i kao topli napitak.
Moja baka bi rekla kruha i vode tjedan dana ali nažalost to bi možda očistilo organizam ali bi vjerojatno i oslabilo jel to nije dovoljno. Mislim da je najbolje voće u svim oblicima i jutro početi sa čašom mlake vode
…prikaži još! sa ili bez limunovog soka. Voće, povrće, zobene pahuljice i kombinacije su bezbrojne. A meni bi dobro došla ta sjeckalica :-)))
Svatko ima svoj način čišćenja organizma ali najbitnije od svega da se on pošteno odradi tjedan ili ako preko vikenda ali se treba pridržavati plana čišćenja. Zahvaljujući googl-u pronašla sam nekoliko stranica sa receptima koji su odobreni od zdravstvenih djelatnika.
…prikaži još! Meni je to bitno obzirom da imam bolest koja zahtjeva određeni pristup hrani. Pronašla sam ovaj recept i njega se držim već nekoliko godina. Buđenje
• 2,5 dl mlake vode
Zajutrak
• hrskavi muesli s niskim udjelom masnoće
• 3 dl tekućeg jogurta s okusom jagode
• 1 banana
• zeleni čaj
Doručak
• 2 jabuke
Ručak
• juha od koprive (250 ml)
• ravioli punjeni sirom i rukolom (250 g)
• šopska salata (1 zdjelica)
• 2,5 dl negazirane vode
Užina
• kruška
• šaka badema
• pola šalice miješanog suhog voća
• 2,5 dl negazirane vode
Večera
• kuhana raštika s maslinovim uljem (2 šalice)
• pureći odrezak (200 g) pripremljen na grill tavi
• manje integralno pecivo
Meni je ovo savršeno i zbilja se čovjek osjeća lakše i pročišćeno. Puno bi mi pomogla ta sjeckalica u budućim detox-miksevima.
Ima toliko dobrih recepata za detox organizma ali na žalost u današnje vrijeme kada pazimo na svaku kunu neke od ponuđenih recepata odnosno namirnice u njima nisu nam dostupni ili su neke druge stvari bitnije za kupnju. Meni najbolji recept
…prikaži još! je onaj sa limunom nije skupo a i dosta je učinkoito.
- Pri ustajanju… Popijte čašu tople vode u koju ste prethodno iscijedili pola limuna
- Doručak… Frape od kruške
- Međuobroci… Razrijeđeni jabučni sok. Voda. Biljna juha. Celer i mrkva
- Ručak… Biljna juha od vašeg omiljenog povrća. Brokula pripremljena na pari sa sjemenkama sezama, ili blitva, povrće treba začiniti limunovim sokom. Povrće servirati uz smeđu rižu. Jabučni sok.
- Večera… Kuhana leća. Salata od miješanog povrća (crvena paprika, artičoka, izdanci) začinjena sa češnjakom, limunovim sokom i maslinovim uljem. Biljna juha.
Jednostavno i jeftino a učinkovito.
A ova Sjeckalica bi bila dobro iskorištena u mojim obrocima.
Najbolja detoksikacija organizma počinje proljetnim čišćenjem prostora u kojem boravimo, emocija koje nas opterećuju i naravno, korisnim fizičkim aktivnostima kao što je proljetna sadnja vlastitog povrtnjaka:) Što se tiče hrane, ja se držim starog, narodnog, od moje bake usvojenog protokola:
…prikaži još! sezonsko je najzdravije! Dakle, sve što je naraslo u prije spomenutom povrtnjaku! Za doručak ili ručak idealna namirnica barem jedan puta tjedno tokom cijele godine je palenta - a kombinirati se može s puno toga: kuhanim brokulama, keljom na lešo, ribanom mrkvom, mladim lukom. Juha proljetna, mrkva, grašak, celer, karfiol, list peršine i sitno narezano pileće bijelo meso. Za desert palentu možemo zasladiti voćnim jogurtom ili ribanim jabukama posutim cimetom i sasvim malo mljevenih oraha. Za piće od proljeća (pa do isteka zaliha) koristim sok od koprive ili bazge napravljen po također starinskom receptu bez ikakvih konzervansa. Za večeru domaći kruh osušen i izrezan na kockice preliven sa kiselim mlijekom, začinjen solju i ljutom mljevenom paprikom.
Moja proljetna detoksikacija započinje prvenstveno šetnjama po prirodi i ubiranjem samoniklih biljaka (maslačak, šparoge, koprive, divlji luk, bazga). Uglavnom - vikend – berba zadovoljava tjedne potrebe. Nakon takvih šetnji krv počinje laganije kolati žilama. Stres života u gradu bar se
…prikaži još!bar se na trenutak zaboravlja. Biblijski strah od zmija stišćem u krajičak misli i hrabro kročim za svakom predivno debelom šparugom.
Hrana ubrana svojom rukom daje zadovoljstvo i bolji poticaj za konzumaciju.
Budući sam gurman čak se i u ovo doba teško odričem „finih“ delicija, tako da se u našem meniu nađu i „nezdrave“ komponente.
Sve u svemu, mora biti – jednostavno, brzo i ukusno.
Doručak je uglavnom brzi, jer jurimo na posao:
- Jogurt, žitarice, sok od koprive ili bazge (dodatak za djecu: pileća šunka ili sirić)
Međuobrok:
Voće – jabuka ili jagode
Ručak (moj ga muž mrzi) no djeca obožavaju (iako je „zeleno“)
- Krem juha od šparuga
- Goveđa šnicla na brzo – uz dodatak senfa i češnjaka
- Gušća maneštrica od kopriva, divljeg luka, krumpira i malo maslačkovog radića
- Maslačkov radić na salatu / sve na temelju didinog maslinovog ulja
Međuobrok: (obožavam slatko)
- štrudlica od jabuke ili ukuhanog džema od šljiva bez šećera /voće daje dovoljno šećera/
Večera:
- fritaja od jaja i šparuga (djeca prebiru jaja, a mi šparuge)
Za sve mame koje imaju teškoća s djecom koja neće „zeleno“ preporučam maneštricu od koprive. Najprije ih odbije već poznata zelena boja, ali kad probaju – traže još! Isprobano na moje troje djece! Žalim što se kopriva sve teže nalazi i sve je manje ima.
Uglavnom, naša proljetna detoksikacija podrazumijeva - kako mentalnu - tako i prehrambenu detoksikaciju.
Sokovnik .... ah što bi mi dobro došao.... Kod dide nam raste nekoliko stabala višanja. Velika većina bi prošla kroz taj sokovnik!
Fitness salata Sastojci: 500 g brokule, 200 g karfiola, 2 crvene paprike, 300 g mrkve, 100 g crnih maslina, 1 žlica balzamičnog octa, 2 žlice maslinovog ulja, 1 žlica soka od limuna, sol Priprema: Mrkvu očistite, operite i narežite na
…prikaži još!ežite na ploške, a crvenu papriku na rezance. U malo začinjene vode skuhajte odvojeno brokulu i karfiol, ocijedite ih i začinite. U veću posudu prebacite kuhano i sirovo povrće, dodajte masline, ocat, limunov sok i maslinovo ulje. Sve dobro promiješajte i ostavite da salata odstoji nekoliko minuta. Nakon što se malo ohladila rasporedite je u posude za posluživanje.
Prije tretmana čišćenja trebali bi smanjiti unose krute hrane kako bi se naš probavni sustav rasteretio. Za doručak možemo konzumirati ugljikohidrate, voće i mahunarke, tijekom poslijepodneva i večeri proteinsku hranu, a povrće možemo jesti tijekom cijelog dana. Treba izbjegavati dodatno
…prikaži još! soljenje jela i gladovanje, a dnevno unositi najmanje 2 litre tekućine. Za vrijeme detoksikacije se podrazumijeva što veći unos tekućine, izbjegavanje kave, alkohola, rafiniranih ulja, bijelog šećera i glatkog brašna. Idealne namirnice su: ječam, zeleno lisnato povrće, limun, maslinovo ulje, mrkva, rotkvice, leća i zeleni čaj. Ljekovite sastojke najbolje je konzumirati u obliku juha i salata. Obroke rasporediti na 5 manjih obroka, od kojih je doručak najobilniji, a večera najlaganija. Voda u najvećoj mjeri čisti organizam, olakšava izlučivanje i uklanjanje toksina.
Detox salata
Sastojci: 4 zelene jabuke, 2 banane, 4 naranče, 3 žlica limunovog soka, nekoliko žlica šećera
Priprema: Jabuke narežite na sitne kockice, a banane ogulite i pokapajte jednom žlicom limunovog soka. Naranče ogulite i narežite na sitno. U veću posudu stavite kockice jabuka i narandči, dodajte banane narezane na kolutiće i sve pospite s malo šećera. Pokapajte preostalim limunovim sokom i dobro promiješajte. Poslužite hladno u čašama za desert.
Proljetno čišćenje tijela uz Gorenje
Komentari 59
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.