Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Kad bih imala novaca za sokovnik onda bi se detoksirala sa divnim sokovima od cikle i mrkve i naranče i grejpa, kupusa i zelenjave na koje pasem oči na dolcu svaki dan, i ubirem novčićima. Da živim na selu skupljala
…prikaži još! bi bilje i pravila sokiće od njih. Ovako se detoksiram ujutro grejpom, pa jabukama u neograničenim količinama. Čajem od bazge i koprive, s malo điumbira. Limun i cimet i med. Kombinacija je sto, ne stignem sve stisnut u jedan dan a rado bi. Zato moja jetra vapi za ovim poklonom, kao i moja kreativnost za kombinacijom novih šarenih sokova koje ću onda rado podijelit na sa svima :)
Sik od limuna i crvenog grejpa sa malo vode je odličan za čišćenje,a čim mi dođe zelena salata,mrkva,rotkvica na vrt to je lijek za tijelo.Super je i juha od mladih kopriva,domaća mlaćenica,čaj od kamilice koju sami uberemo,te puno šetnje po
…prikaži još! prirodi,ali i rada i eto vam zdravo tijelo za zdravi duh!
Prije tretmana čišćenja trebali bi smanjiti unose krute hrane kako bi se naš probavni sustav rasteretio. Za doručak možemo konzumirati ugljikohidrate, voće i mahunarke, tijekom poslijepodneva i večeri proteinsku hranu, a povrće možemo jesti tijekom cijelog dana. Treba izbjegavati dodatno
…prikaži još! soljenje jela i gladovanje, a dnevno unositi najmanje 2 litre tekućine. Za vrijeme detoksikacije se podrazumijeva što veći unos tekućine, izbjegavanje kave, alkohola, rafiniranih ulja, bijelog šećera i glatkog brašna. Idealne namirnice su: ječam, zeleno lisnato povrće, limun, maslinovo ulje, mrkva, rotkvice, leća i zeleni čaj. Ljekovite sastojke najbolje je konzumirati u obliku juha i salata. Obroke rasporediti na 5 manjih obroka, od kojih je doručak najobilniji, a večera najlaganija. Voda u najvećoj mjeri čisti organizam, olakšava izlučivanje i uklanjanje toksina.
Detox salata
Sastojci: 4 zelene jabuke, 2 banane, 4 naranče, 3 žlica limunovog soka, nekoliko žlica šećera
Priprema: Jabuke narežite na sitne kockice, a banane ogulite i pokapajte jednom žlicom limunovog soka. Naranče ogulite i narežite na sitno. U veću posudu stavite kockice jabuka i narandči, dodajte banane narezane na kolutiće i sve pospite s malo šećera. Pokapajte preostalim limunovim sokom i dobro promiješajte. Poslužite hladno u čašama za desert.
Svatko ima svoj način čišćenja organizma ali najbitnije od svega da se on pošteno odradi tjedan ili ako preko vikenda ali se treba pridržavati plana čišćenja. Zahvaljujući googl-u pronašla sam nekoliko stranica sa receptima koji su odobreni od zdravstvenih djelatnika.
…prikaži još! Meni je to bitno obzirom da imam bolest koja zahtjeva određeni pristup hrani. Pronašla sam ovaj recept i njega se držim već nekoliko godina. Buđenje
• 2,5 dl mlake vode
Zajutrak
• hrskavi muesli s niskim udjelom masnoće
• 3 dl tekućeg jogurta s okusom jagode
• 1 banana
• zeleni čaj
Doručak
• 2 jabuke
Ručak
• juha od koprive (250 ml)
• ravioli punjeni sirom i rukolom (250 g)
• šopska salata (1 zdjelica)
• 2,5 dl negazirane vode
Užina
• kruška
• šaka badema
• pola šalice miješanog suhog voća
• 2,5 dl negazirane vode
Večera
• kuhana raštika s maslinovim uljem (2 šalice)
• pureći odrezak (200 g) pripremljen na grill tavi
• manje integralno pecivo
Meni je ovo savršeno i zbilja se čovjek osjeća lakše i pročišćeno. Puno bi mi pomogla ta sjeckalica u budućim detox-miksevima.
Najbolja detoksikacija organizma počinje proljetnim čišćenjem prostora u kojem boravimo, emocija koje nas opterećuju i naravno, korisnim fizičkim aktivnostima kao što je proljetna sadnja vlastitog povrtnjaka:) Što se tiče hrane, ja se držim starog, narodnog, od moje bake usvojenog protokola:
…prikaži još! sezonsko je najzdravije! Dakle, sve što je naraslo u prije spomenutom povrtnjaku! Za doručak ili ručak idealna namirnica barem jedan puta tjedno tokom cijele godine je palenta - a kombinirati se može s puno toga: kuhanim brokulama, keljom na lešo, ribanom mrkvom, mladim lukom. Juha proljetna, mrkva, grašak, celer, karfiol, list peršine i sitno narezano pileće bijelo meso. Za desert palentu možemo zasladiti voćnim jogurtom ili ribanim jabukama posutim cimetom i sasvim malo mljevenih oraha. Za piće od proljeća (pa do isteka zaliha) koristim sok od koprive ili bazge napravljen po također starinskom receptu bez ikakvih konzervansa. Za večeru domaći kruh osušen i izrezan na kockice preliven sa kiselim mlijekom, začinjen solju i ljutom mljevenom paprikom.
meni je najdraža juha od brokule, koju pravim na slijedeći način: na malo ulja popržim luk, dodam malo brašna, na to se sipa voda, ja obično stavim oko 2 litre na cijelu brokulu. Dodam brokulu (samo mekane stabljike i šumicu),
…prikaži još! često ubacim i karfiola, ali tada sipnem malo mlijeka da ne potamni. Kad brokula i karfiol omekšaju, odvojim ih iz juhe, izmiksam štapnim mikserom, i vratim u juhu. pustim da malo prokrčka, i pri kraju dodam malo vrhnja, običnog ili za kuhanje, za dodatni kremasti okus. soli stavim jako malo, da ne bih narušila blagost povrća. i to je to.
Moja proljetna detoksikacija započinje prvenstveno šetnjama po prirodi i ubiranjem samoniklih biljaka (maslačak, šparoge, koprive, divlji luk, bazga). Uglavnom - vikend – berba zadovoljava tjedne potrebe. Nakon takvih šetnji krv počinje laganije kolati žilama. Stres života u gradu bar se
…prikaži još!bar se na trenutak zaboravlja. Biblijski strah od zmija stišćem u krajičak misli i hrabro kročim za svakom predivno debelom šparugom.
Hrana ubrana svojom rukom daje zadovoljstvo i bolji poticaj za konzumaciju.
Budući sam gurman čak se i u ovo doba teško odričem „finih“ delicija, tako da se u našem meniu nađu i „nezdrave“ komponente.
Sve u svemu, mora biti – jednostavno, brzo i ukusno.
Doručak je uglavnom brzi, jer jurimo na posao:
- Jogurt, žitarice, sok od koprive ili bazge (dodatak za djecu: pileća šunka ili sirić)
Međuobrok:
Voće – jabuka ili jagode
Ručak (moj ga muž mrzi) no djeca obožavaju (iako je „zeleno“)
- Krem juha od šparuga
- Goveđa šnicla na brzo – uz dodatak senfa i češnjaka
- Gušća maneštrica od kopriva, divljeg luka, krumpira i malo maslačkovog radića
- Maslačkov radić na salatu / sve na temelju didinog maslinovog ulja
Međuobrok: (obožavam slatko)
- štrudlica od jabuke ili ukuhanog džema od šljiva bez šećera /voće daje dovoljno šećera/
Večera:
- fritaja od jaja i šparuga (djeca prebiru jaja, a mi šparuge)
Za sve mame koje imaju teškoća s djecom koja neće „zeleno“ preporučam maneštricu od koprive. Najprije ih odbije već poznata zelena boja, ali kad probaju – traže još! Isprobano na moje troje djece! Žalim što se kopriva sve teže nalazi i sve je manje ima.
Uglavnom, naša proljetna detoksikacija podrazumijeva - kako mentalnu - tako i prehrambenu detoksikaciju.
Sokovnik .... ah što bi mi dobro došao.... Kod dide nam raste nekoliko stabala višanja. Velika većina bi prošla kroz taj sokovnik!
Fitness salata Sastojci: 500 g brokule, 200 g karfiola, 2 crvene paprike, 300 g mrkve, 100 g crnih maslina, 1 žlica balzamičnog octa, 2 žlice maslinovog ulja, 1 žlica soka od limuna, sol Priprema: Mrkvu očistite, operite i narežite na
…prikaži još!ežite na ploške, a crvenu papriku na rezance. U malo začinjene vode skuhajte odvojeno brokulu i karfiol, ocijedite ih i začinite. U veću posudu prebacite kuhano i sirovo povrće, dodajte masline, ocat, limunov sok i maslinovo ulje. Sve dobro promiješajte i ostavite da salata odstoji nekoliko minuta. Nakon što se malo ohladila rasporedite je u posude za posluživanje.
Moj najdraži recepr je naranča,limun i grejp.Obično od ove kombinacije pravim sok i to na sljedeći način: Dva grejpa,2 naranče i 1 limun nasjeckam na sitne komadiće(ukljućujući i koru) te stavim u otprilike 2L vode kuhati.Nakon nekih pola sata smjesa
…prikaži još!sa je gotova i u to sve dodam vode po želji(ovisno o gustoći koju želim),u prosjeku mi ispadne oko 8-10 litara soka.Ja stavim malo više od pola kile šećera dok kuham voće,jer ne volim preslatko,ali naravno sve po želji,isto tako se može staviti i 2 limuna jer je grejp gorak pa ako netko ne voli može i tako.Ovaj sok može se piti procjeđen ili s komadićima kuhanog voće,i meni je stvarno odličan,dobar za pročišćavanje organizma.:)
Kremasta juha od muškatne bundeve Sastojci: - 1 i pol šalica muškatne bundeve, oguljene i narezane na kockice - 2 narezane stabljike celera - 1 žlica crvenog ili slatkog luka, narezanog na kockice - pola šalice žutih tikvicaa, narezanih na
…prikaži još!anih na kockice
- 1 žlica extra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žličica morske soli
- četvrt žličice kurkume
- 1 žličica jabučnog octa
- 4 šalice vode
- svježi peršin, klice ili suncokretove sjemenke (za ukras)
Priprema:
- izmiksajte sve zajedno (osim ukrasa)
- provjerite da li je dovoljno začinjeno
- poslužite ukrašeno svježim peršinom ili klicama i suncokretovim sjemenkama
- možete dodati i svježe ljute papričice ako volite
Dobar tek :)
Svoju detoksikaciju koristim već neko vrijeme i nazivam je detoksikacija snova.Koristim 2 jabuke zlatni delišes,1 kriška limuna s korom,1 kriška svježeg krastavca,1 stabljika celera,1 komadić svježeg đumbir i led.Jabuka i krastavac imaju čudesan učinak na pročišćavanje organizma, pospješuju hidrataciju organizma
…prikaži još! i održavaju zdravlje kože. Celer potiče rad imunološkog sustava, snižava krvni tlak i razinu šećera kod dijabetičara. Ovaj je sok dobar diuretik, pa pročišćava organizam od štetnih tvari. Đumbir je dobro poznat prirodni analgetik, a ima i antibakterijski učinak.Sve voće i povrće stavim u sokovnik i napravim sok. Sok i led stavim u posudu za miješanje (blender) i miješam dok ne postane glatko.
Davno sam otkrila ovaj recept na netu i držim se njega za čiščenje mog organizma: 3 dcl soka od mrkve 1 i po dcl soka od krastavaca 1 i po dcl soka od rajcice 50 grama soka od kopra sa
…prikaži još!od kopra sa peteljkom
sve mora biti svežo, iscjedim posebno i napravim savršen koktel. Imati sjeckalicu mi je neostvarena želja pa mi je možda Vi ispunite ;-)
Tri puta u tjednu napravim sviježi sok od:jabuke,crvenog grejpa,1/2 stabljike celera,komadića đumbira,1/2 režnja češnjaka i ananasa.U sok dodam žličicu javorovog sirupa. Općenito bez obzira na godišnje za sebe i obitelj koristim kiseli kupus,artičoke(kada god su dostupne) cjelovite žitarice,integralnu tjesteninu,mahurarke od
…prikaži još!od kojih mi je najdraža crvena leća koju kombiniram sa povrćem(mrkvom,graškom,artičokom i malo ljute papričice)te uz pureća prsa.Dva puta tjedno spravljam plavu ribu (najčešće skušu ili tunu) uz dodatak blitve,češnjaka i maslinova ulja.
Još bih napomenula u vijek u proljeće pijem čaj čičkovog korijena ,kako bi lakše izbacila toksine iz organizma,koji se nagomilaju tijekom zimskih mjeseci.
najbolji slatki smoothie ikad: 1 banana, 2 kriške lubenice, 5-6 jagoda, sve izmiksano štapnim mikserom :) kiseli sok za detox: 2 jabuke, 2-3 kriške krastavca, komadić đumbira, kriška limuna s korom, stabljika celera. budući da nemam sokovnik sve uprljam dok
…prikaži još!k miksam i protisnem kroz gazu, zato - molim sokovnik! :)
DNEVNI MENI ZA DETOKSIKACIJU: ZAJUTRAK: - Jedna šalica zobenih pahuljica sa žlicom lanenog sjemena - 2 dl obranog mlijeka ili jogurta - zeleni čaj - kruška DORUČAK: - Grejp RUČAK: - Juha od povrća ( mrkva, grašak, krumpir, luk, režanj
…prikaži još!luk, režanj češnjaka, dva zrna papra, celer, rajčica ( kuhati dok povrće ne bude gotovo, ispasirati, dodati žlicu maslinova ulja i ostaviti da odstoji poklopljeno 10 min. )
- 200 g sojinih odrezaka
- 150 g radiča začinjenog aceto balsamicom i žlicom maslinova ulja
- 2.5 dl mineralne vode
UŽINA:
- Jabika
180 ml običnog jogurta
- 1/4 šalice bućinih sjemenki
- 2.5 dl izvorske vode
VEČERA:
- Špageti s artičokama
- Salata: ribana mrkva i cikla začinjena sokom od limuna
- Čaj od koprive
.. I SAVJET:
Napitak od jaglaca: jednu žličicu jaglačeva cvijeta pomiješati sa žličicom svježeg lista breze i žličicom svježeg lista koprive. Preko te mješavine preliti 2 dl vrele vode. Za minutu, dvije mješavinu procijediti i piti dva do tri puta na dan. Radič je bogat vit. C, a pripravci te biljke pročišćavaju organizam putem jetre i bubrega što pomlađuje organizam.
.. i možete sad samo zamisliti koliko želim tu sjeckalicu S400QB ..
Mnogo je zdravih i dobrih recepata sa raznim voćem i povrćem koje nam daje Majka Priroda. Svatko osobno će izabrati one sastojke koje nam najbolje odgovaraju i ovisno o kojem se godišnjem doba radi, no meni dva osobno najdraža -
…prikaži još! ujutro za bombu energije - 1 crveni grejp(bez kore, naravno), 10ak jagoda i/ili malina, te dvije kriške ananasa izmiksati sa malo vode, a tko voli hladan napitak u blender se može staviti i led. Ova kombinacija je idealna za doručak - daje energiju, detoxira, što je najvažnije od svega, te pomaže pri mršavljenju.
Drugi meni najdraži recept za ljetne dane je - dvije cijele jabuke, dvije velike kriške lubenice te jedna oguljena limeta. Za extra vruće dane se opet može dodati led. Ova kombinacija je izvrsna za čišćenje i detox crijeva, jer koštice iz jabuke i lubenice koje se totalno smrve tj. "nestanu" u cijeloj toj kombinaciji ni ne osjete, a imaju savršen učinak na cjelokupan organizam! Toplo preporučam i jedan i drugi recept. Ja neznam koji mi je draži, ali najbitnije od svega je da imaju DETOX učinak! Budimo zdravi, živimo zdravo :))))
Jednostavno, proljeće je i na našem vrtu zazelenjela se salata. Klinci i mi je obožavamo i jedemo svaki dan. Uz zelenu salatu jede se puno kupusa što svježeg, što kuhanog. Dan ne prođe ni bez mrkve u kojoj se klinci
…prikaži još!i dave. Salata od maslačka s obližnje livade puna je željeza, a ukusna uz dodatak par kapi bučinog ulja. Uz sve to pijemo jako puno vode i čaja s prstohvatom c vitamina u prahu ili malo limunova soka .
Kako dom u kojem živimo sa prvim zrakama sunca treba proljetno čišćenje tako i naše tijelo treba jednu pravu detoksikaciju. Često spajam ugodno s korisnim pa tako odlazak u prirodu i šumu iskoristim za branje medvjeđeg luka. Vjerujem da mnogi
…prikaži još!i nisu čuli za medvjeđi luk a pogotovo kakve dobrobiti ima za naš organizam i detoksikaciju. Jedan od dražih recepata mi je salata od medveđeg luka. Skuhamo krumpir u ljusci i narežemo na kolutiće. Dodamo narezane listove medvjeđeg luka i usitnjeni feta sir. Začinimo po želji sa soli, paprom, malo ulja i limuna. Osim toga provodim kure detoksikacije sa zelenom glinom. U čašu mineralne negazirane vode stavimo jednu drvenu žličicu zelene gline. Ostavimo da odstoji bez mješanja i ujutro prije jela popijemo.I tako tjedan dana. Drugi tjedan glinu i vodu promješamo i malo pričekamo pa popijemo. I treći tjedan promješamo i odmah popijemo. Nakon toga pravi se pauza tjedan dana pa još jednom provesti kuru detoksikacije.
Svakako isprobajte! Dobar tek! :)
Proljetno čišćenje tijela uz Gorenje
Komentari 59
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.