Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Moj najdraži recept ( ili bolje rečeno recepti ) temelje se na .. sumporu !! : ) Sumpor je, naime, vrlo važan u procesu čišćenja i detoksikacije, zato prednost dajem hrani bogatoj njime: brokoli i karfiolu, zelenom kupusu, crvenom kupusu,
…prikaži još! kelju, raštiki, hrenu, rotkvicama, lanenim sjemenkama i sjemenkama općenito, orasima i orašastom voću, mahunarkama. Kuhano, sirovo, na salatu ..
Kako dom u kojem živimo sa prvim zrakama sunca treba proljetno čišćenje tako i naše tijelo treba jednu pravu detoksikaciju. Često spajam ugodno s korisnim pa tako odlazak u prirodu i šumu iskoristim za branje medvjeđeg luka. Vjerujem da mnogi
…prikaži još!i nisu čuli za medvjeđi luk a pogotovo kakve dobrobiti ima za naš organizam i detoksikaciju. Jedan od dražih recepata mi je salata od medveđeg luka. Skuhamo krumpir u ljusci i narežemo na kolutiće. Dodamo narezane listove medvjeđeg luka i usitnjeni feta sir. Začinimo po želji sa soli, paprom, malo ulja i limuna. Osim toga provodim kure detoksikacije sa zelenom glinom. U čašu mineralne negazirane vode stavimo jednu drvenu žličicu zelene gline. Ostavimo da odstoji bez mješanja i ujutro prije jela popijemo.I tako tjedan dana. Drugi tjedan glinu i vodu promješamo i malo pričekamo pa popijemo. I treći tjedan promješamo i odmah popijemo. Nakon toga pravi se pauza tjedan dana pa još jednom provesti kuru detoksikacije.
Svakako isprobajte! Dobar tek! :)
MOJ "JEDAN DAN PROLJETNOG ČIŠĆENJA" Kad ustanem popijem čašu tople vode u koju sam ocijedila pola limuna. Za doručak napravim frape od bobičastog voća i rižinog mlijeka. Za užinu popijem sok od mrkve i cikle, pojedem slatu napravljenu od sirovog
…prikaži još!irovog celera i mrkve ili šačicu oraščastih plodova (bademi, orasi, lješnjaci)
Za ručak skuham juhu od povrća (cvjetača, brokula, kelj, celer). Kao glavno jelo pojedem kuhano povrće i ribu, i popijem sok od jabuke.
Za večeru pripremim kuhanu leću i salatu od miješanog povrća začinjenu češnjakom, sokom od limuna i maslinovim uljem.
Prije spavanja popijem još jednu čašu tople vode u koju sam ocijedila pola limuna.
Pošto imam problema sa želucem jedino čišćenje koje podnosim su alge u kapsulama. Svaki dan prije obroka tj. ručka popijem 1/2 sata prije jela 2 kapsule algi sa vodom ili čajem. Kasnije tjekom dana pijem sok od ananasa ili pojedem
…prikaži još! svježeg. U algama ima svega: minerala , vitamina i elemenata koji su važni za naš metabolizam. Praktične su jer se mogu koristiti i na putu i na poslu, sve zavisi o vama slobodnog vremena. Isprobajte neće vam biti žao.
Poznata je činjenica da se sve više i više u hranu koju svakodnevno konzumiramo,stavljaju različiti konzervansi i aditivi.Ti dodaci nam omogučuju da se hrana ne kvari,da je finija i da ljepše izgleda.Sa dugotrajnom konzumacijom takvih proizvoda dolazi do pada imuniteta,raznih
…prikaži još! probavnih smetnji,i drugih tegoba.Da bi to spriječila svakih mjesec dana provodim trodnevnu detoksikaciju.U tih 3 dana konzumiram puno povrća i voća koje sama uzgajam u svom vrtu,bez upotrebe bilo kakvih pesticida.Za doručak najčešče pijem biljne čajeve(kamilica,lipa,menta)i pojedem neko voće.Za ručak se kuha fina domaća juhica od različitog povrća,uz to dolazi pastrva i salata,a za večeru popijem šalicu mlijeka sa medom i propolisom,za koji kažu da je prirodni antibiotik.Svaki dan obavezno popijem 2-2,5 litara vode ili biljnih čajeva,te sam puno nasvježem zraku.Nakon tih 3 dana osječam se puna energije.
unosim što više tekućine (čiste vode, sokova, biljnih čajeva ponajviše limun ili grejp s vodom) izbjegavam kavu, alkohol, čokoladu... jedem što više povrća i voća izbjegavam rafinirana ulja, bijeli šećer, glatko brašno, tjesteninu, rižu, krumpire, soju, margarin i sl.ugl izdržim
…prikaži još!žim 2 dana,,,,,,,,,,))))))))))):
Svoju detoksikaciju koristim već neko vrijeme i nazivam je detoksikacija snova.Koristim 2 jabuke zlatni delišes,1 kriška limuna s korom,1 kriška svježeg krastavca,1 stabljika celera,1 komadić svježeg đumbir i led.Jabuka i krastavac imaju čudesan učinak na pročišćavanje organizma, pospješuju hidrataciju organizma
…prikaži još! i održavaju zdravlje kože. Celer potiče rad imunološkog sustava, snižava krvni tlak i razinu šećera kod dijabetičara. Ovaj je sok dobar diuretik, pa pročišćava organizam od štetnih tvari. Đumbir je dobro poznat prirodni analgetik, a ima i antibakterijski učinak.Sve voće i povrće stavim u sokovnik i napravim sok. Sok i led stavim u posudu za miješanje (blender) i miješam dok ne postane glatko.
Za jutarnje čišćenje pola litre vode s jednim limunom i prstohvatom kajenskog papra. Sat-dva nakon toga ide cijeđenje sokića (trenutno ribanjem jer su mi i sokovnik i blender riknuli prošli tjedan, ali ne dam se ja :)) mrkva, cikla, jabuka,
…prikaži još! ananas, stapke celera, đumbir i u tarioniku rastrljana menta i melisa (njam). Za ručak je juhica od goveđeg repa i puuuno raznog povrća samo sa solju bez konzervansa i svježe drobljenim šarenim paprom. Za užinu bi inače zeleni kašasti sokić od blitve, maslačka, rikule, banane i jagoda, ali čekaju se bolji dani i novi blender pa sve to napravim kao salatu na što me moja bolja polovica blijedo gleda jer ne može smisliti voće i zelenje u jednoj zdjeli. Njemu to odvojim. :) A večera je domaći jogurt od sirovog organskog mlijeka, žličica meda od kadulje i šaka smrznutih Ličkih borovnica (inače blendano, sad samo pomiješano). I tako nekih tjedan-dva s blagim varijacijama na temu. Uživancija!
Davno sam otkrila ovaj recept na netu i držim se njega za čiščenje mog organizma: 3 dcl soka od mrkve 1 i po dcl soka od krastavaca 1 i po dcl soka od rajcice 50 grama soka od kopra sa
…prikaži još!od kopra sa peteljkom
sve mora biti svežo, iscjedim posebno i napravim savršen koktel. Imati sjeckalicu mi je neostvarena želja pa mi je možda Vi ispunite ;-)
U jutro čaša mlake vode sa par kapi limuna. Nakon toga, ovisno o dobu dana i godišnjem dobu bude voće. U jutarnjim satima to je: jabuka, kruška, banana, citrusi, kupine i maline koje obožavam- još malo pa će u vrtu
…prikaži još! hihihih :) za sada je cijelo voće a kad dobijem blender, nad kojim slinim godnama, onda će biti svakakvih čuda. ;) Ručak teško da prođe bez juhe. Bistre sa svim povrćem koje mi dođe pod ruku a nalazi se u frižideru ili vrtu. Brokula, cvjetača, mrkva, celer, tikvice, grašak itd. sa malo soli i na kraju kad se makne sa štednjaka umiješati par kapi maslinovog ulja ne kuhati! Na isti način odlična je i blitva ali ju najčešće radim mrvicu skuhanu sa češnjakom i maslinovim uljem. Meni je to glavno jelo. Uz sve to naravno idu i sezonske salate i voće tijekom dana. Predobra je cvjetača na salatu. Njami... Sada su to matovilac i jagode. Danas je na meniu slanutak sa mrkvom, celerom, peršinom, lukom, češnjakom. Skuhano u bistru juhu na gore opisani način. Nema puno posla a fino za cijelu obitelj. Tijekom danas puno obične vode ili čajeva. Ovisi kakav mi je dan. Klinci najčešće sline nad frapeom od jagoda ili banana. To je meni mama spremala kad sam bila dijete a ja njima. Kad je bilo ovakvih čuda tehnike u mojoj kući onda se ni oni toga nisu mogli nasititi. Bez puno filozofiranja i muke. Odličan detoks i priprema za ljeto:)
Tri puta u tjednu napravim sviježi sok od:jabuke,crvenog grejpa,1/2 stabljike celera,komadića đumbira,1/2 režnja češnjaka i ananasa.U sok dodam žličicu javorovog sirupa. Općenito bez obzira na godišnje za sebe i obitelj koristim kiseli kupus,artičoke(kada god su dostupne) cjelovite žitarice,integralnu tjesteninu,mahurarke od
…prikaži još!od kojih mi je najdraža crvena leća koju kombiniram sa povrćem(mrkvom,graškom,artičokom i malo ljute papričice)te uz pureća prsa.Dva puta tjedno spravljam plavu ribu (najčešće skušu ili tunu) uz dodatak blitve,češnjaka i maslinova ulja.
Još bih napomenula u vijek u proljeće pijem čaj čičkovog korijena ,kako bi lakše izbacila toksine iz organizma,koji se nagomilaju tijekom zimskih mjeseci.
Nije onaj Lorca bezveze rekao ''zeleno, volim te zeleno''! :) Ovog sam proljeća najveće zadovoljstvo pronašla u zelenim i ostalim pigmentiranim namirnicama pa ću biti slobodna navesti četiri vrlo jednostavne i brze stvari: juhicu, napitak, zalogajčić i desert. ---Juha od
…prikaži još! od brokule, mladog luka i gljiva---
Na sezamovom ulju kratko obraditi mladi ili medvjedji luk, shiitake i mrkvu. Kratko(!) skuhati brokulu, pred kraj joj dodati ostale sastojke, začiniti (biram začinsku sol bez aditiva).
Smiksati juhu, ali shiitake ostaviti izdvojene pa ih naknadno dodati da ne pokvarimo okus i izbjegnemo prehomogenu teksturu.
Po želji dodatno zagustiti. Vodite se načelom ''puno povrća, manje vode''. Koristite li brašno, dodajte ga pred kraj kuhanja, zapršku izbjegavajte. No kockice krumpira, zdravi kuzu ili, jednostavno, više povrća će učiniti svoje. Možete ubaciti i proso i ostale žitarice… Igrajte se, hrana je zabavna. :)
---Limunada s kurkumom---
Voda, limun, kurkuma, malo meda (ili stevije, slada, fruktoze…) et voila! Još ako je limun domaći nešpricani…
---Sirne kuglice sa zelenom magmom---
Zelena magma mi je ovog proljeća ublažila simptome alergije. Sam okus je ugodno travnat: podsjeća me na kombinaciju zelenog čaja i špinata.
Za kuglice pomiješati svježi sir, vlasac, malo soli i malo zelene magme u homogenu nježno zelenu smjesu. Rukama formirati kuglice i smjestiti ih u bijele ili zelene košarice za muffine. Odozgo posuti s još malo zelene magme za dekoraciju i zdravlje. Možete se poigrati i sa sitno sjeckanom lešanom blitvom ili pak koprivom.
Kuglice sam nosila na jedan roštilj i neskromno priznajem da su ih i mladi i stari potamanili kao da je riječ o pralinama. Kao kontrast možete pripremiti i kuglice s tucanom i mljevenom paprikom. Treba vam svega nekoliko minuta i spremni ste za vrtnu zabavu!
---Fina lagana krema---
Smiksati zobeno vrhnje, bananu i mljevenu bourbon vaniliju. Dodati šumsko voće i promiješati da se ravnomjerno raspodijeli i pusti boju.
Ništa manje fini nisu razni smoothieji u kombinaciji s jogurtom, sjemenkama, žitaricama, klicama... Samo se treba poigrati. Ukoliko nemate apetita ili pak želite na što lakši način unijeti što više nutrijenata, smoothieji i razni čisti povrtni i voćni sokovi su pun pogodak!
A na kraju dana… Kupka od đumbira! Odlična je, probajte!
evo i mojih nekoliko recepata za detoksikaciju: svako jutro na tašte popijem čašu vode pomiješanu sa žlicom meda i 2 žlice jabučnog octa. A popodne zgnječim bijeli luk i pomiješam ga sa vinom ili sokom crnog luka i to popijem...
…prikaži još! Svi ti "čarobni napici" mi daju obilje energije i tjeraju doktora iz moje kuće van... :)
"PROLJETNI DETOX NAPITAK IZ SNOVA" Za mene -detoksikacija je prvi korak prema boljem i zdravijem životu, a nakon nje tijelo nam neizmjerno zahvaljuje. Tijelo je hram naše duše i signale koje nam ono šalje (nakon pokoje čašice više i fine
…prikaži još!fine papice) ne trebamo i ne smijemo zanemarivati. Negativni utjecaj okoline dolaze do nas svakodnevno, bilo kroz zrak, vodu, hranu, u našim domovima, na radnim mjestima...
Tijekom zime uglavnom se "uljenim", a nažalost, voće i povrće iz trgovina je skupo pa detoksikaciju provodim rijetko. Ali, kad čujem prvi cvrkut ptičica i kad konačno nakon "zimskog sna", stigne proljeće, sve češće provodim detoksikaciju.
Postoji puno načina detoksikacije, ali najbolji je onaj putem prirodnih tvari, voća i povrća.
Za moj "Proljetni detox napitak iz snova" ( za velike i male) potrebna je mrvica truda, volje, blender ili sokovnik (u krizi ribež), te voće i povrće( najbolje iz vlastitog vrta).
RECEPT: 1 ananas, 1 grejp, pola dinje, 1 limun, 3-4 mrkve, pola glavice celera, 3-4 rajčice, nekoliko listića mente, 3-4 kruške, 3-4 jabuke, 1 krastavac, artičoke dodate po želji. Sve to staviti sokovnik ili blender i samljeti, a ako kao ja nemate isti, ili vam ne radi, muku ćete morati mučiti sa ribežom- što više neće biti recept iz snova. :)
Na kraju dobijete oko 1,5 -2 litre soka dostatan za 4 članu obitelj. Ulijete ga u čašice, ukrasite polovicama jagode i listićima mente. Vrijeme potrebno za napitak ( s čišćenjem, i mljevenjem u sokovniku) 15 minuta, a konačan rezultat je neprocjenjiv. Potrebno je napomenuti da čim više sastojaka koristite iz vlastitog vrta, to je detoksikacija zdravija i efikasnija.
I TO je TO!!!
"Proljetni detox napitak"- spoj mašte, volje, užitka i zdravlja.
Za proljetno čišćenje organizma, ali i nakon blagdanskog pretjerivanja u jelu ili kad god poželite nešto učiniti za sebe isprobajte ovaj recept:Za ovaj recept priprema sastojaka traje samo deset minuta, a kuhanje pola sata. Doista malo vremena za ukusan obrok
…prikaži još! bogat hranjivim tvarima.
Sastojci su: 2 jušne žlice biljnog ulja, 450 g oguljene i narezane mrkve, 1 režanj češnjaka, 1 zeleni chili koji ste prethodno očistili od sjemenki i sitno nasjeckali, 2,5 cm oguljenog i nasjeckanog đumbira, 225 g crvene leće, sok od dva limuna, 1,15 l temeljca od povrća, 30 ml nasjeckanog svježeg korijandera, sol i svježe mljeveni crni papar.
Priprema: Zagrijte ulje u velikoj tavi i stavite luk i mrkvu da se pirjaju tri do četiri minute. Dodajte češnjak, čili, đumbir te ostavite da se sve skupa pirja još minutu. Umiješajte leću, sok od limuna i temeljac od povrća. Pustite da sve prokuha, a zatim smanjite vatru, poklopite lonac i pustite da se lagano krčka 25 do 30 minuta dok mrkve i leća ne omekšaju. Maknite s vatre i umiješajte dio korijandera, a ostatak posipajte po jelu. Kao prilog poslužite rižu. Ukusno je zdravo!!!
Koristim tzv. "kalijev pročistač": 230 g mrkve, svježe bijele repe i celera s lišćem i 100 g zelja. Sve se to izriba i nasjecka, stavi u 2 l vode i kuha 10 - ak minuta. Poslije se procijedi i pije
…prikaži još! tijekom dana. Odličan je diuretik. Uz njega je dobro piti čaj od zobi, šipka, koprive, kamilice ili mente.
Kao pomoć bubrezima napravim namaz od jedne šalice mladog sira s komoračem, u koji se doda mljevena gorčica ili đumbir, a može i nasjeckano peršinovo lišće.
Kao drugu mogućnost predlažem namaz bez životinjskih bjelančevina od 500 g svježeg tofua, žličicu do dvije mljevene gorčice i žličicu mljevenog sezama. To se izmiksa u mikseru, doda se šalica sitno naribanog celera i mrkvice i začini se sokom od jednog limuna ili jabučnim octom. Prije obroka, prema želji, može se narezati i luk. Namaz se uzima ujutro na kriški integralnog kruha uz čaj ili kao hladno predjelo.
Moj recept za proljetno čišćenje organizma zove se Gladne oči,a priprema se ovako: na tržnici kupim ono voće i povrće koje me taj dan najviše privuče svojim izgledom i bojom donesem ga doma,operem,usitnim,propustim kroz sokovnik i svježe ispijem! Često tokom
…prikaži još!okom dana iskušam više različitih kombinacija,i to je to!
Sok od 12 limuna pomiješam sa 200 g sitno naribanog bijelog lika. Dobivena smjesa stavi se u staklenku, zatvori gazom i, blago pokloljena tanjurićem koji se stavlja preko gaze, stoji 3 dana. Uzima se jedna čajna žlica napitka razrijeđena u
…prikaži još! čaši prokuhane vode prije doručka.
Učinak je veći ako se uz redovno korištenje pije i čaj od preslice.
Proljetno čišćenje tijela uz Gorenje
Komentari 59
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.