Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Đumbir je fantastičan za čišćenje organizma.Vraća vitalnost i što je jako važno može odagnati proljetni umor.Zato ja na proljeće pravim čaj od đumbira i to na slijedeći način: Naribajte đumbir i zalijte s vodom te kuhajte 15 minuta u nepoklopljeno.Umiješajte
…prikaži još!iješajte med. Kad se med u potpunosti otopi procijedite đumbir te ga propasirajte. Dodajte papar i sok od limuna ili naranče. Ja ga slućžim hladnog,ali može se služiti i kao topli napitak.
Svako jutro natašte popijem svježe iscijeđeni crveni grejp. Odmah skuham zeleni čaj na litri vode kojeg ohladim i pijem kroz cijeli dan, a navečer popijem nezaslađenu limunadu s malo cimeta...
idealna detoksikacija organizma je tijekom tri dana piti iz sokovnika svježe isjeđene sezonske voćke i puno vode s limunom bez šećera, a nakon toga normalno jesti s pet obroka dnevno voća i povrća
Poznata je činjenica da se sve više i više u hranu koju svakodnevno konzumiramo,stavljaju različiti konzervansi i aditivi.Ti dodaci nam omogučuju da se hrana ne kvari,da je finija i da ljepše izgleda.Sa dugotrajnom konzumacijom takvih proizvoda dolazi do pada imuniteta,raznih
…prikaži još! probavnih smetnji,i drugih tegoba.Da bi to spriječila svakih mjesec dana provodim trodnevnu detoksikaciju.U tih 3 dana konzumiram puno povrća i voća koje sama uzgajam u svom vrtu,bez upotrebe bilo kakvih pesticida.Za doručak najčešče pijem biljne čajeve(kamilica,lipa,menta)i pojedem neko voće.Za ručak se kuha fina domaća juhica od različitog povrća,uz to dolazi pastrva i salata,a za večeru popijem šalicu mlijeka sa medom i propolisom,za koji kažu da je prirodni antibiotik.Svaki dan obavezno popijem 2-2,5 litara vode ili biljnih čajeva,te sam puno nasvježem zraku.Nakon tih 3 dana osječam se puna energije.
moj recept za proljetno čišćenje organizma-juha "zelena bomba" juha se kuha bez dodataka ikakvih ulja,vrhnja za kuhanje ili sličnog,samo svježe zdravo povrće. Dakle za juhu su potrebni sljedeći sastojci: 3 mala krumpira,jedna manja glavica cvjetače,manja glavica brokule,2 manje mrkve,1 korijen
…prikaži još!n peršina,4-5 većih listova brokule(cijelih),10 vrhova svježih kopriva,1 češanj češnjaka nasjeckan,vlasac nasjeckan. Svo povrće nakon što ga operemo i narežemo stavimo u vodu i pustimo da se kuha dok sve ne omekša,zatim dio povrća izvadimo i obradimo štapnim mikserom(ili nekom dobrom sjeckalicom) povrće vratimo u lonac,posipamo s nasjeckanim vlascem i začinimo po želji s : vegeta,sol, papar, kurkuma, češnjak u prahu, đumbir u prahu.
Dobar tek :D
Nije onaj Lorca bezveze rekao ''zeleno, volim te zeleno''! :) Ovog sam proljeća najveće zadovoljstvo pronašla u zelenim i ostalim pigmentiranim namirnicama pa ću biti slobodna navesti četiri vrlo jednostavne i brze stvari: juhicu, napitak, zalogajčić i desert. ---Juha od
…prikaži još! od brokule, mladog luka i gljiva---
Na sezamovom ulju kratko obraditi mladi ili medvjedji luk, shiitake i mrkvu. Kratko(!) skuhati brokulu, pred kraj joj dodati ostale sastojke, začiniti (biram začinsku sol bez aditiva).
Smiksati juhu, ali shiitake ostaviti izdvojene pa ih naknadno dodati da ne pokvarimo okus i izbjegnemo prehomogenu teksturu.
Po želji dodatno zagustiti. Vodite se načelom ''puno povrća, manje vode''. Koristite li brašno, dodajte ga pred kraj kuhanja, zapršku izbjegavajte. No kockice krumpira, zdravi kuzu ili, jednostavno, više povrća će učiniti svoje. Možete ubaciti i proso i ostale žitarice… Igrajte se, hrana je zabavna. :)
---Limunada s kurkumom---
Voda, limun, kurkuma, malo meda (ili stevije, slada, fruktoze…) et voila! Još ako je limun domaći nešpricani…
---Sirne kuglice sa zelenom magmom---
Zelena magma mi je ovog proljeća ublažila simptome alergije. Sam okus je ugodno travnat: podsjeća me na kombinaciju zelenog čaja i špinata.
Za kuglice pomiješati svježi sir, vlasac, malo soli i malo zelene magme u homogenu nježno zelenu smjesu. Rukama formirati kuglice i smjestiti ih u bijele ili zelene košarice za muffine. Odozgo posuti s još malo zelene magme za dekoraciju i zdravlje. Možete se poigrati i sa sitno sjeckanom lešanom blitvom ili pak koprivom.
Kuglice sam nosila na jedan roštilj i neskromno priznajem da su ih i mladi i stari potamanili kao da je riječ o pralinama. Kao kontrast možete pripremiti i kuglice s tucanom i mljevenom paprikom. Treba vam svega nekoliko minuta i spremni ste za vrtnu zabavu!
---Fina lagana krema---
Smiksati zobeno vrhnje, bananu i mljevenu bourbon vaniliju. Dodati šumsko voće i promiješati da se ravnomjerno raspodijeli i pusti boju.
Ništa manje fini nisu razni smoothieji u kombinaciji s jogurtom, sjemenkama, žitaricama, klicama... Samo se treba poigrati. Ukoliko nemate apetita ili pak želite na što lakši način unijeti što više nutrijenata, smoothieji i razni čisti povrtni i voćni sokovi su pun pogodak!
A na kraju dana… Kupka od đumbira! Odlična je, probajte!
Za proljetno čišćenje organizma, ali i nakon blagdanskog pretjerivanja u jelu ili kad god poželite nešto učiniti za sebe isprobajte ovaj recept:Za ovaj recept priprema sastojaka traje samo deset minuta, a kuhanje pola sata. Doista malo vremena za ukusan obrok
…prikaži još! bogat hranjivim tvarima.
Sastojci su: 2 jušne žlice biljnog ulja, 450 g oguljene i narezane mrkve, 1 režanj češnjaka, 1 zeleni chili koji ste prethodno očistili od sjemenki i sitno nasjeckali, 2,5 cm oguljenog i nasjeckanog đumbira, 225 g crvene leće, sok od dva limuna, 1,15 l temeljca od povrća, 30 ml nasjeckanog svježeg korijandera, sol i svježe mljeveni crni papar.
Priprema: Zagrijte ulje u velikoj tavi i stavite luk i mrkvu da se pirjaju tri do četiri minute. Dodajte češnjak, čili, đumbir te ostavite da se sve skupa pirja još minutu. Umiješajte leću, sok od limuna i temeljac od povrća. Pustite da sve prokuha, a zatim smanjite vatru, poklopite lonac i pustite da se lagano krčka 25 do 30 minuta dok mrkve i leća ne omekšaju. Maknite s vatre i umiješajte dio korijandera, a ostatak posipajte po jelu. Kao prilog poslužite rižu. Ukusno je zdravo!!!
Koristim tzv. "kalijev pročistač": 230 g mrkve, svježe bijele repe i celera s lišćem i 100 g zelja. Sve se to izriba i nasjecka, stavi u 2 l vode i kuha 10 - ak minuta. Poslije se procijedi i pije
…prikaži još! tijekom dana. Odličan je diuretik. Uz njega je dobro piti čaj od zobi, šipka, koprive, kamilice ili mente.
Kao pomoć bubrezima napravim namaz od jedne šalice mladog sira s komoračem, u koji se doda mljevena gorčica ili đumbir, a može i nasjeckano peršinovo lišće.
Kao drugu mogućnost predlažem namaz bez životinjskih bjelančevina od 500 g svježeg tofua, žličicu do dvije mljevene gorčice i žličicu mljevenog sezama. To se izmiksa u mikseru, doda se šalica sitno naribanog celera i mrkvice i začini se sokom od jednog limuna ili jabučnim octom. Prije obroka, prema želji, može se narezati i luk. Namaz se uzima ujutro na kriški integralnog kruha uz čaj ili kao hladno predjelo.
Pošto imam problema sa želucem jedino čišćenje koje podnosim su alge u kapsulama. Svaki dan prije obroka tj. ručka popijem 1/2 sata prije jela 2 kapsule algi sa vodom ili čajem. Kasnije tjekom dana pijem sok od ananasa ili pojedem
…prikaži još! svježeg. U algama ima svega: minerala , vitamina i elemenata koji su važni za naš metabolizam. Praktične su jer se mogu koristiti i na putu i na poslu, sve zavisi o vama slobodnog vremena. Isprobajte neće vam biti žao.
Jednostavni recepti su često i najbolji . Najčešće nakon blagdana i dosta prejedanja , moj savjet je prvo , da se prijeđe na lakšu prehranu puno povrća,voća,vode ,čaja. Domaći recept kod nas u slavoniji je definitivno ŽGANCI koje skuhamo u
…prikaži još!mo u vrućoj vodi i najćešće poslužimo sa mlijekom , nema boljeg čišćenja od žganaca.
unosim što više tekućine (čiste vode, sokova, biljnih čajeva ponajviše limun ili grejp s vodom) izbjegavam kavu, alkohol, čokoladu... jedem što više povrća i voća izbjegavam rafinirana ulja, bijeli šećer, glatko brašno, tjesteninu, rižu, krumpire, soju, margarin i sl.ugl izdržim
…prikaži još!žim 2 dana,,,,,,,,,,))))))))))):
U jutro čaša mlake vode sa par kapi limuna. Nakon toga, ovisno o dobu dana i godišnjem dobu bude voće. U jutarnjim satima to je: jabuka, kruška, banana, citrusi, kupine i maline koje obožavam- još malo pa će u vrtu
…prikaži još! hihihih :) za sada je cijelo voće a kad dobijem blender, nad kojim slinim godnama, onda će biti svakakvih čuda. ;) Ručak teško da prođe bez juhe. Bistre sa svim povrćem koje mi dođe pod ruku a nalazi se u frižideru ili vrtu. Brokula, cvjetača, mrkva, celer, tikvice, grašak itd. sa malo soli i na kraju kad se makne sa štednjaka umiješati par kapi maslinovog ulja ne kuhati! Na isti način odlična je i blitva ali ju najčešće radim mrvicu skuhanu sa češnjakom i maslinovim uljem. Meni je to glavno jelo. Uz sve to naravno idu i sezonske salate i voće tijekom dana. Predobra je cvjetača na salatu. Njami... Sada su to matovilac i jagode. Danas je na meniu slanutak sa mrkvom, celerom, peršinom, lukom, češnjakom. Skuhano u bistru juhu na gore opisani način. Nema puno posla a fino za cijelu obitelj. Tijekom danas puno obične vode ili čajeva. Ovisi kakav mi je dan. Klinci najčešće sline nad frapeom od jagoda ili banana. To je meni mama spremala kad sam bila dijete a ja njima. Kad je bilo ovakvih čuda tehnike u mojoj kući onda se ni oni toga nisu mogli nasititi. Bez puno filozofiranja i muke. Odličan detoks i priprema za ljeto:)
Za jutarnje čišćenje pola litre vode s jednim limunom i prstohvatom kajenskog papra. Sat-dva nakon toga ide cijeđenje sokića (trenutno ribanjem jer su mi i sokovnik i blender riknuli prošli tjedan, ali ne dam se ja :)) mrkva, cikla, jabuka,
…prikaži još! ananas, stapke celera, đumbir i u tarioniku rastrljana menta i melisa (njam). Za ručak je juhica od goveđeg repa i puuuno raznog povrća samo sa solju bez konzervansa i svježe drobljenim šarenim paprom. Za užinu bi inače zeleni kašasti sokić od blitve, maslačka, rikule, banane i jagoda, ali čekaju se bolji dani i novi blender pa sve to napravim kao salatu na što me moja bolja polovica blijedo gleda jer ne može smisliti voće i zelenje u jednoj zdjeli. Njemu to odvojim. :) A večera je domaći jogurt od sirovog organskog mlijeka, žličica meda od kadulje i šaka smrznutih Ličkih borovnica (inače blendano, sad samo pomiješano). I tako nekih tjedan-dva s blagim varijacijama na temu. Uživancija!
Za proljetnu detoksikaciju voljela bih praviti sok od mrkve, jabuke, naranče, cikle i grejpa :) ...da imam sokovnik, naravno! A da imam sjeckalicu, za proljetnu detoksikaciju bi smiksala što više ukusnog povrća u gusto i uz to bi napravila napitak
…prikaži još! od luka i limuna za na tašte :D
"PROLJETNI DETOX NAPITAK IZ SNOVA" Za mene -detoksikacija je prvi korak prema boljem i zdravijem životu, a nakon nje tijelo nam neizmjerno zahvaljuje. Tijelo je hram naše duše i signale koje nam ono šalje (nakon pokoje čašice više i fine
…prikaži još!fine papice) ne trebamo i ne smijemo zanemarivati. Negativni utjecaj okoline dolaze do nas svakodnevno, bilo kroz zrak, vodu, hranu, u našim domovima, na radnim mjestima...
Tijekom zime uglavnom se "uljenim", a nažalost, voće i povrće iz trgovina je skupo pa detoksikaciju provodim rijetko. Ali, kad čujem prvi cvrkut ptičica i kad konačno nakon "zimskog sna", stigne proljeće, sve češće provodim detoksikaciju.
Postoji puno načina detoksikacije, ali najbolji je onaj putem prirodnih tvari, voća i povrća.
Za moj "Proljetni detox napitak iz snova" ( za velike i male) potrebna je mrvica truda, volje, blender ili sokovnik (u krizi ribež), te voće i povrće( najbolje iz vlastitog vrta).
RECEPT: 1 ananas, 1 grejp, pola dinje, 1 limun, 3-4 mrkve, pola glavice celera, 3-4 rajčice, nekoliko listića mente, 3-4 kruške, 3-4 jabuke, 1 krastavac, artičoke dodate po želji. Sve to staviti sokovnik ili blender i samljeti, a ako kao ja nemate isti, ili vam ne radi, muku ćete morati mučiti sa ribežom- što više neće biti recept iz snova. :)
Na kraju dobijete oko 1,5 -2 litre soka dostatan za 4 članu obitelj. Ulijete ga u čašice, ukrasite polovicama jagode i listićima mente. Vrijeme potrebno za napitak ( s čišćenjem, i mljevenjem u sokovniku) 15 minuta, a konačan rezultat je neprocjenjiv. Potrebno je napomenuti da čim više sastojaka koristite iz vlastitog vrta, to je detoksikacija zdravija i efikasnija.
I TO je TO!!!
"Proljetni detox napitak"- spoj mašte, volje, užitka i zdravlja.
evo i mojih nekoliko recepata za detoksikaciju: svako jutro na tašte popijem čašu vode pomiješanu sa žlicom meda i 2 žlice jabučnog octa. A popodne zgnječim bijeli luk i pomiješam ga sa vinom ili sokom crnog luka i to popijem...
…prikaži još! Svi ti "čarobni napici" mi daju obilje energije i tjeraju doktora iz moje kuće van... :)
Moj najdraži recept ( ili bolje rečeno recepti ) temelje se na .. sumporu !! : ) Sumpor je, naime, vrlo važan u procesu čišćenja i detoksikacije, zato prednost dajem hrani bogatoj njime: brokoli i karfiolu, zelenom kupusu, crvenom kupusu,
…prikaži još! kelju, raštiki, hrenu, rotkvicama, lanenim sjemenkama i sjemenkama općenito, orasima i orašastom voću, mahunarkama. Kuhano, sirovo, na salatu ..
Moj savjet za čišćenje organizma je definitivno juha od kupusa. 1/4 glavice kupusa nasjeckati na kockice 1 nasjeckana rajčica 1 paprika 1 crveni luk šakicu smjese za juhu (povrće) 1 mrkva peršin, korijen celera po želji začiniti sa soli, paprom...sastojke
…prikaži još!...sastojke prekriti vodom, te kuhati dok svo povrće ne omekša....
U slast....
Proljetno čišćenje tijela uz Gorenje
Komentari 59
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.