Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Da se nadovežem na svoj komentar od neki dan.Sirova hrana,a u mojem slučaju sokovi od biljaka, puuuno su mi pomogli i u regulaciji osjećaja,pogotovo tuge.Ovdje je jako važno napomenuti i dobre i drage ljude koji me okružuju.Prije dva mjeseca umrla
…prikaži još! mi je mama u strašnim mukama od raka gušterače.Imala sam sreću i znanja da sam je mogla sama njegovati i oproštaj nas dviju je bio vrlo emotivan i iskren.Koliko je tužno toliko mi je to iskustvo predivno i zahvalna sam na tome.Dakle,tijelo nisam dodatno opterečivala teškom hranom (mada nisam vegetarijanac i pojedem ponekad komadić pohanog), imala sam snage,ne samo fizičke,već i psihičke.Otvorenog uma sam pristupila svojoj situaciji,nisam bila pod stresom niti umorom. Ovo pišem jer sam uvjerena da ispravnom i uravnoteženom prehranom utječemo ne samo na fizičko već uvelike i na psihičko stanje samoga sebe. Preporučam svakome tko je depresivan,žalostan, u strahovima, neka se hrani sa što više povrća i voća,pogotovo u svjžem obliku. Pusa iz Rijeke i veseo odmor svima!
Voljela bi otici na ovakav odmor. Priznajem, nisam vegetarijanac ali mislim da bi mi odmak od svakodnevnog uzurbanog zivota dobrodosao, pogotovo sto se tice ciscenja organizma, a da ne govorimo u umu.
Cijeli sam život obožavala životinje. Nekako sam se uvijek u društvu životinja uspjela najviše opustiti, zaboraviti na brige, u njihovom društvu osjećala sam se najviše povezanom s prirodom, a niti jedna ljudska tužna priča me ne može rasplakati toliko koliko
…prikaži još! me može životinjska tužna priča, patnja životinje, jer mučiti onoga koji ne može vikati za pomoć, to je jako kukavički i ponižavajuće i u meni budi veliku patnju i ljutnju. No usprkos svemu tome, bila sam mesojed vrlo dugo u svom životu, sve dok se nisam razboljela. Počelo je sve s debljanjem, pa onda problemi s probavom, gastritis, te se na kraju toliko pogoršalo da nisam mogla noćima spavati jer me trbuh toliko bolio, prošla toliko doktora i pretraga. Bilo je to jako loše razdoblje u mom životu, a najgore od svega, u tom periodu kad sam se osjećala najranjivije i tražila pomoć nitko mi nije znao ili želio pomoći, sve što sam od doktora dobila su bili nekoliko različitih vrsta lijekova, tableta, recepata. I naravno da ništa nije pomoglo, bila sam vezana uz kuću i krevet 2 mjeseca sve dok me moja sestra, kojoj sam danas neizmjerno zahvalna, nije upoznala s vegetarijanskom prehranom. Trebalo je proći neko vrijeme, ali prelaskom na vegetarijansku prehranu danas mogu reći kako više nemam zdravstvenih problema te vrste i zbog toga sam presretna. Nakon prelaska na vegetarijansku prehranu, počela sam i malo više čitati o tome i naišla na razne knjige vezane za postupanje prema životinjama i slične materijale koji su mi toliko otvorili oči da jednostavno više nikad ne bih mogla ponovno biti mesojed. I htjela bih poručiti svima onima koji vole životinje i koji misle da ne mogu vegetarijanskom prehranom učiniti ništa po pitanju mučenja onih koji ne mogu reći ne, ubijanja najranjivijih bića da možete itekako puno time učiniti, jer samim svojim primjerom pokazujete drugima da se može, i ako ja u svom životu i samo jednu osobu potaknem da prijeđe na vegetarijanstvo time sam puno učinila, i onda će ta osoba svojim primjerom dalje to širiti i tako to kreće, tako se mijenja svijet. Živite svoje snove, budite primjer drugima.
“The soul is the same in all living creatures although the body of each is different.” -Hippocrates
Vegetarijanska hrana pravi je hit, od voća i povrća lako je biti sit. Žitarice su super hrana, tijelo je zdravo i bez mana. Joga, šetnje i čisti zrak, snižava i mog dečka visoki tlak. More i sunce imunitet snaži, ova
…prikaži još!i,
ova nagradna igra jako me draži!
Vegetarijanka sam bila dugi niz godina (sada sam veganka) i o takvom načinu prehrane i življenja imam samo najbolje mišljenje. Čovjek se preporodi nakon što u potpunosti izbaci iz prehrane životinjske proizvode. Dolazi do detoksikacije organizma, čišćenja crijeva, različiti upalni
…prikaži još! procesi prestaju, gube se suvišni kilogrami, koža se očisti (akne se povlače!), tijelo se napuni energijom, snagom in osjećajem zadovoljstva koji proizlazi iz zdravog tijela i, vrlo bitno, pročišćenog i zdravog uma. Također, spavanje postaje dublje i bolje, koncentracija se poboljšava, pojavi se osjećaj mira. Vegetarijanstvo ima utjecaj na samo na ljudsko zdravlje već i na očuvanje našeg Doma - naše prirode! Vegetarijanstvo i veganstvo šire ljubav, a ljubav je ta koja bi morala pokretati svijet! Samo ljubav prema svim vrstama i prirodi mogu vratiti ljudima izgubljenu humanost.
Lijep pozdrav
GO VEGAN!
Gledajući unatrag - razlog predrasuda prema vegetarijanskoj prehrani je bilo obično neznanje i loša priprema ponuđenog jela. Od kraja prošle godine intenzivno se susrećem, ponekad i probavam vegetarijanski meni. Predrasude su potpuno nestale. Riječ je o svakodnevnim jelima koja su
…prikaži još!su obogaćena raznim žitaricama, začinima, povrćem, tofuom ... Premda vrlo malo znam o vegetarijanstvu, svakodnevni koloritni, ukusni i zdravi obroci koji se pripremaju za dijete koje uživa u jelu nameću zaključak. Vegetarijanstvo, samo kroz jedan njegov oblik - hranu izjednačuje se sa visokom kvalitetom čovjekovog života. Zdravljem tijela. Univerzalnom težnjom svakoga od nas. Um pak nalaže da ne blokiramo novo iskustvo. Samo jedno više u nizu može nam pomoći da još više upoznamo sebe.
Za vegetarijanstvo sam se odlučila doslovno preko noći i to sa samo 12 godina. Gledajući videe o prerađivanju mesa, razvila sam još veću empatiju prema životinjama no što sam je imala do onda. Sada sam višegodišnja vegetarijanka koja se osjeća
…prikaži još! genijalno u svojem tijelu, koja se osjeća zdravo i oslobođeno od tereta oduzetih života na svom tanjuru i čak sam jednu osobu preobratila na vegetarijanstvo, što mi je, na kraju, najvažnije te najdraže od svih mojih postignuća.
Šaljem svim vegetarijancima i veganima pozdrav iz svoje malene kućice gdje živim u miru sa svojim patkicama i macama :)
Vegetarijanska kuhinja još uvijek danas u našem podneblju izaziva neodobravanje od velikog broja ljudi. Većina misli na neukusnu, jednoličnu i dosadnu prehranu. Kada bi se barem malo više potrudili i isprobali brojne recepte koji se mogu pripremiti bez mesa, mislim
…prikaži još! da bi mnogi promijenili mišljenje. Gljive punjene sa "jačim sirevima" sa roštilja, tikvice s bezbrojnim mogućnostima nadjeva, mladi krumpir sa ghee, i tako bi u nedogled mogla nabrajati prefina jela koja gode mom nepcu i umu. Ali, uvijek postoji ali, ja nisam vegetarijanac. I sama sebe svaki put kad pojedem vegetarijansko jelo uživajući u svakom zalogaju preispitujem zašto mi je potrebno meso. Ne mogu naći odgovor. Ne uživam u njegovom okusu, a moj um ljubitelja životinja bori se sa svakim zalogajem. Mislim da ću jednog dana sazrijeti i postati napokon odrasli vegetarijanc.
Razlog za moje veganstvo bio je u početku etičke prirode, a ulazeći dublje u “problematiku” javili su se i zdravstveni razlozi. Poceo sam kao vegetarijanac, pretpostavljam kao i većina. Za koji mjesec sam odlučio preći na veganstvo, a prije 5
…prikaži još!5 mjeseci na sirovo veganstvo. Sve je počelo preko objava snimaka jedne meni jako bliske osobe o patnji kroz koju životinje prolaze na putu od zatvora do naših stolova, a naposljetku i do naših stomaka samo zarad zadovoljenja nasih okusnih pupoljaka… Nikada prije nisam razmisljao o onome što proživljavaju od trenutka kada se nađu ispod toplog trbuha svoje majke pa do trenutka kada ih vuku na klanje, bez ikakve šanse za spas. Brutalni logori za zivotinje u kojima se mladi nasilno odvajaju od majki, zarad mlijeka i mesa, nakon što izmrcvarene životinje vise nemaju snage da daju ista od sebe, vuče ih se kao predmete na kasapljenje. Svi ti mladi pilići koji se živi melju sa svojim njeznim paperjem, sve te kokoši iz kojih se bukvalno čupaju jaja, da bi umrle izmučene nad svojim hranilicama..... Pojmivši u potpunosti sav užas kojem sam što svjesno, što nesvjesno, i sam doprinosio, donio sam do tada najčvršću odluku u životu. Ja ne želim više da zatvaram oči i da budem dio mašine! Nikada vise! Mene je potaknula ona, ja ću potaknuti nekoga, i tako dalje. Stablo se grana, ako i ne prestane taj užas, smanjit’ će se,koliko toliko. A u konačnici, zelim da vjerujem da će nekad ipak prestati. Ipak bih volio ako ikad budem imao porodicu, da ona bude primjer suživota sa drugim bićima i uvažavanja tuđih prava jednako kao i svojih. Ko smo mi da smatramo da je naš život vredniji od života drugih bića?!
Nakon par mjeseci iz istog razloga moja sestra i majka su prešle na vegetarijanstvo. Stablo se grana. Blagodeti veganstva su nevjerovatne. Nikada se nisam osjećao tako zdrav i poletan. Meso nam zaista ne treba. ŽIVA hrana OŽIVLJAVA. Leševi zaista ne mogu nikome donijeti nikakvu blagodet. Uvijek se pri tome sjetim komentara mnogih naprednijih ljekara kada objašnjavaju kako biološki zaista nismo ustrojeni za mesnu hranu i gdje govori da čak nismo ni mesojedi, nego da spadamo u grupu lešinara, jer ne jedemo odmah ubijenu lovinu, nego je čuvamo, zamrzavamo, odmrzavamo a to je ništa drugo do lešinarstvo.
Kad god smo u prilici da pokažemo da je veganstvo ili vegetarijanstvo “promjena koja život znači” (i za nas i za druga bića) učinimo to! Istraživati i raditi na sebi je neprocjenjivo iskustvo, pomozimo i drugima da shvate bit i suštinu postojanja. Hvala vam za mogućnost da svoje iskustvo podijelim sa vama.
;-)
Da mogu birati izabrala bih mediteransku prehranu koja je ustvari vegeterijanska sa puno voća i povrća, te maslinovog ulja naročito ljeti jer se bolje osjećam, uključujući i ribu.Najljepše iskustvo vjerujte je uživati svakodnevno u plodovima mora, voću i povrću koje
…prikaži još!ću koje
je netom ubrano u basti. Nadam se da ću moći probati sve vegeterijanske okuse na otoku Ižu.Unaprijed hvala.
nisam nešto jaka u stihovima i piskaranju nekih mudrosti,ali evo već sam nekih 6-7god vegetarijanka i super mi je.meso ionako nikad nisam nešto posebno voljela,samo što ga vole svi oko mene,na žalost.dragi mi je svejed,viđamo se uglavnom vikendom,ali i kad
…prikaži još! smo duže skupa izdura bez mesa,ne iz neke solidarnosti prema meni,nego jer nema potrebu.imamo malo dijete za koje se iskreno nadam da će maminim stopama kad naraste.ja ga hranim vegetarijanski,al eto,kod dede i bake jede meso(da se mene pita ne bi).od kad smo skupa nismo bili na moru,a taaako bi htjeli. ;) a i htjeli bi našeg klinca bućnuti u more,jer ga on dosad nije vidio.a ova kombinacija mora i vegetarijanskog hotela mi se čini idealna baš za nas,možda bi uspjela preobratiti dragog ;)
stella žuvela / mayaacro eh, u točku ste me takli :-) vege sam već 27 godina. do toga sam došla spontano, u svojoj 13-oj, jednostavno sam se jednog dana počela osjećati kanibalistički. u ono vrijeme ta je moja odluka bila
…prikaži još!bila skandalozna, zamalo su me psihijatru poslali kad su vidjeli da ustrajem.
da ne duljim, sada sam u 40-oj, imam kćer od 6,5 godina, također vege, svojim izborom. moram napomenuti da je u životu popila jedan jedini antibiotik, i to radi e.coli. aktivna je sportašica, osvajačica medalja u sobodnom penjanju (izuzetno težak i fizički zahtjevan sport), a krvna slika joj je savršena. također smo ponosni vlasnici udomljenog psa, potpuno slijepog mačka, vodene kornjače, a trenutno skrbimo i o 6 mačića koji su ostali bez majke pa ih hranimo na dudu...
Ljudi koji su barem jednom u životu probali sa ovim načinom prehrane znaju točno koje su dobrobiti.Ako ništa drugo, krvna slika će posvjedočiti. Moje osobne opservacije idu u prilog vegetarijanstvu i to iz mnogostrukih razloga. Moram priznati ipak nešto što
…prikaži još!o nemam često priliku priznati, a to je da sam osjetila snagu prirode ponajviše u jednom određenom stadiju svoga prehrambenog poremećaja; pa sam tako jednoga ljeta odlučila iskušati nešto sasvim novo: veganstvo. Ljetujem na otoku gdje je zaista prilika jesti na dnevnoj bazi čisto organsko voće i povrće, koji su pak one određene godine, združeni sa svakodnevnom rekreacijom u moru rezultirali kao fantastičan "reset" koji se dogodio nakon mjesec dana terapije. Tijelo je „proradilo“ i postigla sam napokon taj balans da se izbavim iz depresije, da počnem percipirati svoje tijelo kao lijepo, da uopće zaboravim neke glupe ideale od kojih se je moja bolest hranila. Bilo je gotovo ljeto, a mogu reći da je uvelike bila gotova i moja dugogodisnja borba protiv same sebe i „nesuvišnih“ kilograma. Shvatila sam da je najviši osjećaj, osjećaj zadovoljstva. A on dolazi neovisno o težini, dakako. Ironija je pak u tome, da sada jedem puno više, uvijek zdravo, a izgledam puno bolje nego ikada prije.
Tko nije probao vegetarijansku ishranu, reći će da je to čista glupost! Naravno, i ja sam bila među tima, dok nisam probala što je uopće to! Vauuuu! Igrom slučaja i spletom nesretnih okolnosti, mama je oboljela od karcinoma. Operacija, kemoterapije,
…prikaži još! zračenja...Prolazila je sve to kao najveći heroj, a ja sam joj bila podrška...I onda, kad smo mislili da sve ide na bolje i meni su dijagnosticirali nešto što ne treba biti u meni...I onda se stvorilo pitanje...Kako se riješiti toga,nečega, a da se ne ide pod nož?? I riješenje je došlo. Promijeniti navike prehrane! Mama i ja prešli smo na Uljno-proteinsku ishranu. Ubacili u prehranu puuuuuno povrća, voća, uveli maslinovo ulje, izbacili ugljikohidrate(čokoladice i slatkiše) i osjetili da se osijećamo bolje, lakše, zdravije...Ok, ponekad još malo zabrljamo, ali...Ustvari, postali smo vegetarijanci..Okolina je to prihvatila, naši najdraži su shvatili da nam takva prehrana čini samo dobro i uz nas su. Štoviše, i oni su takvu prehranu počeli prakticirati i često nam kažu:"Savršeno je!Da smo znali da je ovako fino, odavno bi vam se pridružili!" Nikad nije kasno za početi s nečim novim, započeti misliti na ono što pojedemo, što kupujemo i što nam čini život! I...nama dvijema su nalazi sa svakom kontrolom sve bolji i bolji...
Iako nisam vegetarijanka, zivot bez mesa mogu sasvim lako zamisliti... Drugima je cudno, ali meni sasvim normalno! Najcesce jedem ono sto mi mama, decko ili netko treci pripremi, a da imam vise vremena i malcice vise volje spremala bi si
…prikaži još! same zelene delicije!
Mozda bi produženi vikend ma otoku Ižu potaknuo to malo sto mi fali...? Ma sigurna sam da bi ;)
Od kako za sebe znam bolujem od bolesti kože, takav je život - što se tu može, s godinama je sve gore i gore, ali ne može me jedna bolest pokositi sve dok imam volje. Sve do nedavno jela sam
…prikaži još! sam sve,
sebi nisam znala reći ne,
dovela se do stanja kada sam na loptu morala stati,
moram zdravo jesti jer me ova bolest godinama prati.
Izbacila sam meso i uvela voće,
ispočetka je teško bilo jer moje tijelo ga ponovno hoće,
špinat i brokula postali su dio mog života,
i tako sam shvatila da u bašći postoji zelena ljepota.
Od toga dana moje tijelo je izbacilo toksine,
a moja psorijaza me više toliko i ne brine,
znatno se smanjila i osjećam se bolje,
sada za život napokon imam volje.
Za ovaj odmor sve bih dala,
meni i dečku bila bi to zdrava oaza mala,
dodatno bih očistila um i tijelo,
tim poklonom uljepšali bi nam život i ljeto cijelo.
Jela sam jedno vrijeme vrlo ukusna vegetarijanska jela spravljena s puno ljubavi iz mašte jedne poznanice vegetarijanke i osjećala sam sitost dugo vrijeme nakon jela, nenapuhnutost, kao da su sve stanice dobile što im je potrebno, jer nije bilo ni
…prikaži još! umora nakon jela.
Iznimno ukusna jela i šarolika tako da i sama s vremena na vrijeme spravim koje jelo od soje s hrpom povrća.
Iako imamo mogucnost ubijati zivotinje I hraniti se njima, takodjer na ovoj planeti postoji I drugaciji izbor. Vegetarijanstvo je za mene oblik prehrane -znaci, nesto vrlo intimno I vazno, koji pruza plemenitost I podrzava suosjecanje medju zivim bicima na nasoj planeti.
Dobitnik pet dana u hotelu Korinjak!
Komentari 82
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.