Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Kao mesareva kći, od malena mi je u krvi samo meso. Međutim, kako se sve više želim zdravije hraniti, sve više se susrećem sa vegetarijanstvom. Kad kuham, moji si ponekad znaju dodati čak salamu jer je to kao preslaba hrana,
…prikaži još! ali ih polako privikavam na nešto drugačije. I nadam se da ću uspjeti. :D
prije nego što sam pokušala sastaviti komentar, malo sam pročačkala po ostalim i vidim da postoji puno više njih kojima je to potrebnije od mene. samo se nadam da ovi zdravstveni problemi nisu produkt bolesne mašte da bi se dočepali
…prikaži još! nagrade.,zato dragi moji.,želim vam svima svu sreću i da osvojite, ako ne ja, onda baš onaj kome treba najviše ova nagrada.veliki pozdrav.
Vegeterijanac sam gotovo svoj cijeli život. Da, ljudima je to čudno kada vide moja 192 cm visine i ne baš siromašan obujam trupa ( u prsima i leđima, Bogu hvala :) ), ali to je istina i opet se tu
…prikaži još! javlja nešto što možemo nazvati predrasudom. Naime, vegeterijanci u percepciji našeg čovjeka imaju otprilike 50 kila, “sumnjivog” su sexualnog opredjeljenja i navjerojatnije su sljedbenici Krishne. Nikad neću zaboraviti kad sam pred familijom u Zagorju rekao da ne jedem meso; doslovno su me svi zabrinuto gledali kao da me napala neka opaka bolest . U stvari, stara je teorija, koja je vrlo vjerojatno istinita, da se ljudima prema tipu krvi formira potreba za određenom vrstom hrane, ali meni uistinu meso ne nedostaje. Možda će vam zvučati nevjerojatno, ali za mene meso ima neugodan miris, a također i okus, tako da mi i nije teško biti vegeterijancem, što umanjuje viteški dio ove priče. Naravno da bih htio poštedjeti životinje da postanu dijelom nečijeg jelovnika, empatičan sam i volim četveronošce svih vrsta, no, nisam zakleti neprijatelj mesojeda, niti osuđujem nečiju potrebu za mesom. Neka se svatko ravna prema svojim potrebama, ali i savjesti. Razmišljajući i o genezi svojeg vegeterijanstva, došao sam do zaključka da je možda ipak i empatija presudila.
Imao sam kao klinac tu nelijepu čast pristustvovati ritualnoj jednogodišnjoj pogibiji svinja, koja se u kajkavskim krajevima zove „kolinje“ i nikad mi nije bilo jasno kako mogu jesti popodne nešto što su ujutro gledali kako trči. Već tada sam odbijao jesti bilo kakvo svježe meso. Eventualno sušeno i paštete. I hrenovke. Da, i molim sve mesojede da me poštede najčešćeg pitanja kada kažem da sam vegeterijanac: „ A jel’ piletinu jedeš?“. Koliko ja znam, pile iako ima samo dvije noge, nije ušlo u kategoriju voća ili povrća . Zanimljivo mi je i gledati kako pomalo raste ponuda vegeterijanske i zdrave hrane; te dok su u samom začetku posao pokretali ideološki sljedbenici takvog načina života, trenutno zbog još uvijek slabe ponude, cijene na tržištu znaju biti vrlo bezobrazne i pune nečiji džep ili tek okreću imovinski slabijeg potrošača od smjera kojim je želio poći.
Vrlo često patim od iscrpljenosti. Uglavnom su površni savjeti: “Stari, pojedi si ti jednu šniclu pa da vidiš kak’ bu prošlo!“. a ja bi samo na jedan pošten odmor na otok Iž da se odmorim, i uz yogu preporodim :)
drijemanje popodne. Ako stignem. To me gurne u drugi dio dana, ili noći…
Uglavnom sam slušala komentare tipa: "Kako možeš ne jesti meso, ljudi su po prirodi mesojedi." Rekla bih na to: "Ok, uzmi malo dijete i stavi ga u ogradicu. Pored njega stavi malenog kunića i neko voće. Kad dijete pojede kunića,
…prikaži još! a krene se igrati sa voćem, uvjerit ćeš me da su ljudi po prirodi mesojedi."
Nisam vegeterijanka,ali prakticiram povrce i voce u velikim kolicinama.Meso jedem,ali rijetko i sad bih ga zeljela potpuno izbaciti .Mislim da bi tih par dana u hotelu Korinjak bilo idealno za mene jer bi u potpunosti uspjela izaciti meso koje ionako
…prikaži još!ko malo konzumiram :D
Nisam vegeterijanka, ali jako volim vegeterijsnsku hranu. Velikim sam obožavatelj voća i povrća.Svako jelo s povrćem je jako ukusno.. Volim soju, jako je ukusna. Imam prijateljicu koja je već godinu dana ili više vegeterijanka. Ja sam razmišljala o tome, ali
…prikaži još! sam odustala jer sam još premlada. Možda za nekoliko godina ipak budem.
Iako nisam vegetarijanka, zivot bez mesa mogu sasvim lako zamisliti... Drugima je cudno, ali meni sasvim normalno! Najcesce jedem ono sto mi mama, decko ili netko treci pripremi, a da imam vise vremena i malcice vise volje spremala bi si
…prikaži još! same zelene delicije!
Mozda bi produženi vikend ma otoku Ižu potaknuo to malo sto mi fali...? Ma sigurna sam da bi ;)
Od malih nogu osecala sam se lose hraneci se bicima sa ocima. Sada kad sam svoja i samostalna to si mogu priustiti :) I uz podrsku mog dragog, prelomili smo nakon filma Earthlings. Pokusavamo biti vegani, ali nismo jos tu...
…prikaži još!...
Krajnji cilj i ideal je fruitarianizam. Jednog dana cemo se, nadamo se, i time pohvaliti. :)
Divnu akciju ste napravili, i nadamo se da cemo svakako jednog dana posetiti ovaj divni hotel. :)
love&light
Iako nisam vegetarijanka, rado volim jesti povrće. Obožavam sve što se može napraviti od istog. Jednom prilikom sam bila u studentskoj menzi i slučajno sam uzela soju sa špinatom. Mislila sam da je meso jer nisam prije jela, a kad
…prikaži još! sam saznala da je to ipak soja, bilo mi je jako drago jer sam probala nešto drugo i bila sam sita cijeli dan. Što više želim unositi zdravu hranu u sebe, posebno domaće povrće jer je bogato vitaminima i jer moje tijelo to traži :)
hmm, iskustvo..pa prije bih rekla da je to stil zivota, vegetarijanac sam vec 15 godina tako da prvobitne promjene sam vec zaboravila; no ukratko mogu reci da sam ovisna o klorofilu, i kad sam umorna i gladna uvijek rade napravim
…prikaži još! salatu il kuham mahune (makar u 3 ujutro) nego da posezem za nekim fast foodom.neko vrijeme su ljudi oko mene mislili da si namjerno uskracujem puno stvari (cim netko ne jede meso i kruh generalno misljenje je da je na dijeti jel?!), no istina je da mom organizmu vise pase blitva nego meso, i da kad otvorim oci jedino o cem mislim je sok od narance, grejpa i limuna. nakon toga trcanje ili plivanje pol sata- i dan ne moze bit los.
....Istinski moralni ispit čovječanstva, ispit koji je temelj svega ostaloga, očituje se u odnosu prema onima koji u potpunosti zavise od naše milosti, a to su životinje. Na tom je polju čovječanstvno pretrpjelo potpuni poraz, poraz koji je toliko potpun
…prikaži još! da svi ostali porazi proizlaze iz njega...
SVE REČENO
POZDRAV ZDRAVA KRAVA! SUPER STE I OSTANITE I DALJE TAKVI!
Moje iskustvo s vegetarijanskom prehranom počelo je prije 7 mjeseci od kad sam u vezi s vegetarijancem :) premda ni sama nisam nikad bila neki veliki mesožder, jela sam meso možda 1x tjedno. Pošto se radi o vezi na daljinu
…prikaži još! (sa strancem :)), viđamo se rijetko, ali kad se vidimo, to bude obično po tjedan dana zajedničkog života i zajedničkog kuhanja. Tih tjedan dana tada i ja postanem vegetarijanka :D. Priznajem, on je maher u kuhinji! Za doručak bruscette s maslinovim uljem, rajčicama, mozzarelom, fetom, mediteranskim začinima uz svježi izmiksani sok od voća koje se nađe u kuhinji, za ručak špageti s češnjakom i začinima te parmezanom, a večerica često bude sačinjena od patliđana, tikvica, pohanog sira popraćena salaticom od matovilca i avokada. Vegetarijanci gurmani! Šteta što ovo nije neki foto natječaj jer većina mojih (naših) fotki su upravo fotke tih jela :).Molim Vas, pružite me priliku da svog nezaposlenog vegetarijanca počastim ljetovanjem u Hrvatskoj!
Imam 29 godina, kuham od svoje osme godine..i vjerujte, nezamjenjiv je i dan danas osjećaj kada hodate bosi po svježoj travi kroz mirisni voćnjak da bi došli do svog vrta (iliti bašće po našem), pa uberem i izvadim sve što
…prikaži još! mi je potrebno za obiteljski ručak.. A pri povratku uberem malo višanja ili jabuka za pitu...uh..To je pravi vegetarijanski ne obrok, nego užitak... samo ono što nam zemlja pruži uz naš rad i brigu...svježe, domaće i samo moje :)mljac
Vegetarijanska prehrana je fenomenalno iskustvo. Pregršt vitamina, vlakana i antioksidansa koji su korisni našem tijelu. U potpunosti podržavam takav način prehrane ali u određenim periodima. Svaki organizam treba odmor od ''teške'' hrane, ali smatram da to treba napraviti u 3-7
…prikaži još! dana. Svima je poznato da je meso ono što nam daje proteine uz sir, mlijeko, jaja i ostale namirnice životinjskog podrijekla. Isto tako je poznato da je krumpir kao povrće jedan on lošijih izvora ugljikohidrata. Ako i jedan i drugi način prehrane izloiramo međusobno dobivamo popriličnu štetnost za naš organizam. Prema tome, preporuke svakom da proba, preporuke kao savršeni način detoksikacije, ali i kod takvog načina prehrane oprez sa količinama.
Ljeto je godišnje doba kada najviše uživamo u plodovima prirode i kada smo najbliže pojmu vegeterijanstva u mojoj obitelji! Jednostavno ne možemo odoljeti prekrasnim bojama i okusima voća i povrća koje rastu u našem malom, ali bogatom vrtu! Tikvice, rajčice,
…prikaži još! krstavci,paprike, luk, mahune, grašak, grah, bob, krumpir, rotkvice, raznovrsne salate...a opojno voće: maline, jagode, šljive, kruške i jabuke mmmmmm!Ma sam pogled na vrt donosi osmijeh na moje lice! A kad moj dvogodišnji sinčić veselo utrči u vrt i svojim malim okicama ugleda zrelu rajčicu (iliti ga DABAT kako ga on zove) njegovom oduševljenju nema kraja! Nemam previše iskustva s vegeterijanskom kuhinjom, ali to njemu za njegovo omiljeno jelo ni nije važno, mama samo opere rajčicu, nareže je, a mališa navali na nju kao da je to nešto najbolje na svijetu (bolje joj se veseli nego čokoladi) i popapa je fino bez soli zdravu i domaću!
Do prije dvije godine moja prehrana se svakodnevno sastojala od mesa i mesnih proizvoda, a povrće sam izbjegavala i konzumirala ga u minimalnim količinama. Kolegica mi je vegetarijanka i nagovarala me da počnem jesti vegetarijansku hranu i nakon dugo nagovaranja
…prikaži još! malo po malo počela sam jesti vegetarijansku hranu. Danas se moja prehrana temelji na vegetarijanskoj hrani i povrću najviše. Nisam stopostotna vegetarijanka, ponekad jedem i meso, ali ne više svakodnevno kao prije i mogu reći da se puno bolje osjećam i zahvalna sam kolegici što me jednim dijelom uvela u svijet vegetarijanstva :)
Jako volim biljkice.One jestive su mi pogotovo gušt. Navukla sam se na svježe sokove od voća i od povrća. Niti jedan batak na ovom svijetu nije toliko živnuo moj organizam kao blitvica, špinat i ostalo povrće i voće svježe iscjeđeno
…prikaži još! ili izmiksano. Svakome bih preporučila da dan počne sa zelenim sokom! Vrlo korisni članci pisani su i na ovom portalu.Čestitke sretnom dobitniku ove divne nagrade i puno uživancije na Ižu! Pusa iz Rijeke! Idem grickati mrkvicu!!! :)
Da mogu birati izabrala bih mediteransku prehranu koja je ustvari vegeterijanska sa puno voća i povrća, te maslinovog ulja naročito ljeti jer se bolje osjećam, uključujući i ribu.Najljepše iskustvo vjerujte je uživati svakodnevno u plodovima mora, voću i povrću koje
…prikaži još!ću koje
je netom ubrano u basti. Nadam se da ću moći probati sve vegeterijanske okuse na otoku Ižu.Unaprijed hvala.
Dobitnik pet dana u hotelu Korinjak!
Komentari 82
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.