Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Želim osvojiti ovu divnu nagradu iz nekoliko razloga. 1. Da se odmorim, opustim i zaboravim na sav svakodnevni stres i probeleme. 2. Kako bi doživjela nešto novo, isprobala novu hranu, novi način odmora. 3. Želim pokazati dečku koji je čisti
…prikaži još!sti mesojed da se može fino i ukusno hraniti i bez mesa.
4. Želim promjene u svom životu, želim živjeti zdravije a ovaj odmor mi se čini kao divna prilika da to konačno i ostvarim. Bio bi to savršen početak novog načina života.
Jako volim biljkice.One jestive su mi pogotovo gušt. Navukla sam se na svježe sokove od voća i od povrća. Niti jedan batak na ovom svijetu nije toliko živnuo moj organizam kao blitvica, špinat i ostalo povrće i voće svježe iscjeđeno
…prikaži još! ili izmiksano. Svakome bih preporučila da dan počne sa zelenim sokom! Vrlo korisni članci pisani su i na ovom portalu.Čestitke sretnom dobitniku ove divne nagrade i puno uživancije na Ižu! Pusa iz Rijeke! Idem grickati mrkvicu!!! :)
Ljeto je godišnje doba kada najviše uživamo u plodovima prirode i kada smo najbliže pojmu vegeterijanstva u mojoj obitelji! Jednostavno ne možemo odoljeti prekrasnim bojama i okusima voća i povrća koje rastu u našem malom, ali bogatom vrtu! Tikvice, rajčice,
…prikaži još! krstavci,paprike, luk, mahune, grašak, grah, bob, krumpir, rotkvice, raznovrsne salate...a opojno voće: maline, jagode, šljive, kruške i jabuke mmmmmm!Ma sam pogled na vrt donosi osmijeh na moje lice! A kad moj dvogodišnji sinčić veselo utrči u vrt i svojim malim okicama ugleda zrelu rajčicu (iliti ga DABAT kako ga on zove) njegovom oduševljenju nema kraja! Nemam previše iskustva s vegeterijanskom kuhinjom, ali to njemu za njegovo omiljeno jelo ni nije važno, mama samo opere rajčicu, nareže je, a mališa navali na nju kao da je to nešto najbolje na svijetu (bolje joj se veseli nego čokoladi) i popapa je fino bez soli zdravu i domaću!
Vegetarijnstvo je za mene sasvim normalan slijed prirodnog "srastanja" sa svijetom...konacno,priprema jela mi je zabavna, budi osjecaj mira..i ljubavi..
Pozdrav svima! Imala sam jedan period istraživanja koji je trajao pol godine godinu i iskreno nije bilo loše samo što nisam baš znala puno o tome i vjerovatno nisam unosila putem namirnica sve potrebne vitamine i minerale pa sam se
…prikaži još! se u tom periodu znala dosta loše osjećati (vrtoglavice i malaksalost). Upravo i radi toga sam odustala od takvog načina prehrane. Rado bih naučila i probala opet, pogotovo uz vježbanje joge i odlazak na brdo. :) Nadam se da ćete mene izabrati. Bokić
vezano uz vegetarijanstvo najviše volim pozvati na večeru ne-vegetarijance pune skepse i nepovjerenja koji onda izađu iz moje kuće punih trbuha! ja vjerujem u onu "ono smo što jedemo" pa mi je stalo da namirnice od kojih spremama obroke budu
…prikaži još!u kvalitetne, da hrana, ali i kuhanje bude zabavno, da u njega ugradiš ljubav, i na kraju- da jelo bude užitak i zadovoljstvo!
nekad mislim da su hrana i užitak duboko povezani, posebno kad kuhaš za druge ljude, do kojih ti je stalo!
Nisam oduvjek bila vegeterijanka,ali problemi s težinom i slabokrvnosti ...pokrenuli su me. Najprije sam počela sa tjelovježbom i dijetom,s vremenom sam izbacila suhomesnate proizvode,pa onda i meso.Smršavila sam 10 kg,istopila masne naslage ,ali navike su ostale i dalje svakodnevno vježbam
…prikaži još! ,nisam na dijeti ali pazim što jedem i moja prehrana se bazira na žitaricama ,grahoricama ,povrću i voću.Situacija sa željezom se popravila i ponosna sam dobrovoljna davateljica krvi.Odkad sam vegeterijanaka osijećam se poletnije ,zdravije ,bolje
Iz vlastitog iskustva mogu reči da sam u jednom trenutku osjetila jako malu potrebu za mesom,(a da se prethodno nisam informirala o raznim člancima koja govore o štetnosti mesa) koja je prerasla u to da je prošla godina i više
…prikaži još! a da nemam potrebu za njime, te da se bolje osjećam, da sam "laksa" i zadovoljnija bez mesa. Kada bi probala pojesti meso, počela bi se osjećati čudno, te razmišljati o životinjama kojih bi mi bilo žao, imala bih nekakvu odbojnost, čak bi mi se i miris mesa promjenio. Iako sam odrasla u podneblju gdje se pretežito jede meso, razmišljam pokušati i sa veganskom prehranom u bliskoj budučnosti jer želim svoje zdravstveno stanje i energiju dovesti na maximum.
Znam da put ka tome nije lagan, jer dosta ljudi to ne prakticira niti je takva vrsta prehrane proširena u našoj zemlji. Ali to me ništa ne spriječava, te sam odlučila saditi svoje biljke, što mi stvara gušt jer imam osjećaj poštovanja prema svemu stvorenom od majke prirode.
Smatram da svijest o prehrani bitno mijenja percepciju prema životu, povečava empatiju prema životinjasma i biljkama, čime utječe na nas na psiho-fizičkoj razini.
Prije više od dvadeset godina kada sam, uglavnom iz hira, odlučila ne jesti meso, bila sam svojevrsna atrakcija. U restoranima sam se uglavnom hranila kruhom i salatom (drugoga nije bilo), prijatelji nisu znali čime bi me počastili, a i sama
…prikaži još! sam baratala s tek šačicom recepata. No, nisam posustala. Hir se pretvorio u uvjerenje da sam na pravom putu, a u međuvremenu se pojavilo i mnoštvo proizvoda koji podupiru vegetarijanski stil života. Nije da sam ih baš sve iskušala, nije ni da sam potpuno balansirana u svojoj prehrani (povremeno jedem ribu, popijem mlijeko i ubijem se slatkišima), ali moj organizam je u dobrom stanju, koža mi izgleda svježe i mlado, odlično sam iznijela dvije trudnoće, nemam kroničnih i ostalih tegoba te bez obzira na varijacije u težini (priznala sam vam ljubav prema slatkom) nikada se ne osjećam teško ili tromo. Također, moje je iskustvo da vegetarijanstvo ljude čini manje agresivnima, miroljubivima i općenito promišljenijima. Zamisliti takvu skupinu na mjestu poput Iža, čini me optimističnom. Ne samo za pojedica već i društvo općenito.
Vegetarijanska hrana - zdravlje na tanjuru. Najbolje svježe voće i povrće - bez kuhanja. Probaj i iznenadi samog sebe. Vidjet ćeš promjene i fizičke i psihičke. Naravno na bolje. Sad je na tebi red.....
Prije sad već 6 godina, tokom studiranja počela sam volontirati u Azilu u Osijeku,a sa time je počelo i moje vegetarijanstvo, tada nisam ni slutila da će mi osobe koje sam tamo upoznala pokazati drugačiji, humaniji način života, a napušteni
…prikaži još! psi dati neizmjernu ljubav, veselje i radost. Danas ni sama neznam zašto i kako sam počela sa volontiranjem u Azilu u Osijeku, možda je to bio samo tijek mog života, nekaka veća sila ili ruka vodilja. Ali znam da taj put ne bi mijenjala. Nikad neću zaboraviti taj prvi dolaza u azil, toliko pasa, toliko veselja, toliko ljubavi, toliko radosti, a tako malo hrane, krova nad glavom..... U isto vrijeme srce te zaboli i razveseli se. Ali to jedno malo tek rođeno štene koje cvili jer ga toliko boli, izmučeno, podhlađeno, izgladnjelo na mojim rukama. Svim se silama trudiš ga ugrijati i nije te briga za ništa drugo, ništa ne postoji, samo moliš Boga, jako ga moliš da to štene preživi. A onda otvoriš oči, po prvi put u životu iskreno otvoriš oči i vidiš što mi ljudi bez imalo grižnje savjesti, kajanja radimo tim bićima koji nas toliko obožavaju i svaki put kad nas vide mašu svojim repićima da nam daju svoju ogromnu ljubav bez obzira na našu zloču.
Svaki dan susrećem se sa ruganjem drugih ljudi, predmet sam stalnog ismijavanja, nerazumjevanja, čak i od meni bliskih ljudi, prijatelja, ali za to me nije briga. Ako spasim jednu nevinu dušu vrijedilo je.
Moja krvna slika i zdravlja su super, nisam umrla jer ne jedem meso, nisam se raspala, nisam poludjela, nisam dobila rak zbog ne jedenja mesa, ali sam dobila nevjerojatnu povezanost sa Majkom Prirodom i mogućnost da razumijem i osjetim svijet oko sebe na jedan potpuno drugačiji način.
"Ne sumnjam da je dio sudbine ljudske rase u njenom postepenom napretku da se napusti jedenje životinja, baš kao što su zasigurno u divljim plemenima prestali jesti jedni druge kad su došli u dodir sa civiliziranijim narodima." Henry David Thoreau
…prikaži još! Henry David Thoreau
Nisam vegeterijanka,ali prakticiram povrce i voce u velikim kolicinama.Meso jedem,ali rijetko i sad bih ga zeljela potpuno izbaciti .Mislim da bi tih par dana u hotelu Korinjak bilo idealno za mene jer bi u potpunosti uspjela izaciti meso koje ionako
…prikaži još!ko malo konzumiram :D
Mnogi krivo interpretiraju vegetarijanstvo. Ne, to nije izbor, ne to nije odluka, ne to nije želja, ne to nije slobodno htijenje. To je jednostavno potreba. Govoriti da ste vegetarijanci jer vam je žao životinja, čisti je apsurd. Nažalost, mnogo niste
…prikaži još! pomogli ako se iz tog razloga odlučite za vegetarijanstvo. Kao što čovjeku dođe potreba da pojede komad mesa, tako mu prirodnim tokom mora doći i potreba da isto ne učini. Kad me pitaju zašto sam vegetarijanka, kažem: jer ne osjećam potrebu da jedem meso. Takav stav povlači mnoge druge prednosti sa sobom. Uklonivši potrebu, uklonila sam i želju. Uklonivši želju, uklonila sam i agresivnost. Uklonivši agresivnost, postigla sam sreću. :)
Nisam vegetarijanka i govoriti o nečemu što nemam iskustva, ne bi bilo ispravno... Vjerujem da se vegetarijancem postaje s vremenom, kroz faze, osluškujući svoje tijelo...Vjerujem da je usko povezano s radom na sebi da li to bilo kroz prakticiranje joge,
…prikaži još! tai chia ili bilo kakvih drugih vještina... To je nesto jednostavno što se desi i ima pozitivne efekte na zdravlje..Svakom od nas je potrebno da se "regenerira" i otvorena sam za nova iskustva... 5 dana nečeg drukčijeg od svakodnevnice, vegetarijanstva, novih tehnika, nekog novog uvida...Spremna sam i drage volje ću podijeliti moja iskustva s vama, ako mi to omogućite...
Odrasla sam u obitelji u kojoj je uglavnom svaki obrok bio mesni. I na taj način sam se hranila dugo, dugo vrmena. Ne mogu reći niti da sam sada potpuno izbacili meso iz svoje prehrane, ali navike su se znatno
…prikaži još! promijenile. Moja sestra ima puno vegeterijanaca prijatelja i kroz druženja s njima smo otkrili čudo: ručak može biti ukusan i hranjiv i bez mesa! Malo pomalo susretala sam se s namirnicama za koje do tada nisam niti čula. Počeli smo zdravije i raznovrsnije kuhati i osjećamo se bolje.
Nisam još vegetarijanac na puno radno vrijeme ;).Evo kako je to kod mene, kada jedem vegetarijanski obrok: -prije jela: moram priznati još uvijek se osjećam malo zabrinuto, mislim si, bože, hoću li se najesti, hoće li mi to biti uopće
…prikaži još!e fino
-poslije jela: osjećam se sito, zadovoljno, ali i lagano, imam energije, osjećam se slobodno i pozitivno, živo.
Kada jedem meso:
-prije jela: osjećam se mmmmm, njam,njam ti čevapčići, pa još u lepinji...uf...fiiino, neizmjerna radost i sreća.
-poslije jela: pad energije, tuga, čudan okus u ustima, zastoj ideja.
Kod mene se još igraju te dvije reakcije, nekada je glasnija jedna, nekada druga. Nekada prevladaju stare navike i Slavonski odgoj, nekada iznenađenje novih recepata i novih sastojaka, želja da se osjećam zdravije i povezanije s prirodom. Najbolje je kada dečko na prepad, nabrzinu skuha nešto vegetarijanski, onda ne stignem razmišljati prije jela ;)...samo uživam u jelu i poslije jela.... Vjerujem da ću pomalo, s vremenom potpuno prijeći na vegetarijanski način prehrane, i kada se to dogodi neću to niti primjetiti, jednostavno ću jesti ono što želim. Vjerujem da će se isto dogoditi i drugim ljudima jer nam svima treba više vitalnosti i radosti, lakoće života. Za početak u Korinjaku, tamo je veselo i tamo se jaaaako fino jede, tako se priča...:)
Kao mesareva kći, od malena mi je u krvi samo meso. Međutim, kako se sve više želim zdravije hraniti, sve više se susrećem sa vegetarijanstvom. Kad kuham, moji si ponekad znaju dodati čak salamu jer je to kao preslaba hrana,
…prikaži još! ali ih polako privikavam na nešto drugačije. I nadam se da ću uspjeti. :D
Dobitnik pet dana u hotelu Korinjak!
Komentari 82
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.