Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
pa pošto imam dijabetes prešla sam na vegetarijansku hranu...a i visok tlak mi je problem i počela sam jesti pahuljice od soje,izbacila dosta mesa,više povrća-..a u zadnje vrijeme jedem sojine ljuskice sa rajčicom i mogu vam reći da je savršeno
…prikaži još! i zdravlje mi je puuno bolje..:)
Najprije vam moram reći koliko me je oduševilo ovo saznanje da na Jadranu postoji vegetarijanski hotel.Ne mogu vam ni izbrojati koliko puta sam u ovih 17 godina koliko sam vegetarijanka ostala gladna na svojim putovanjima i ne ljudi jednostavno ne
…prikaži još! shvaćaju da to što ste vegetarijanac znači samo da ne jedete meso.Koliko puta sam došla u poziciju da moram objašnjavati da ne neću jesti juhu iz koje je izvađeno meso i koja je procijeđena i da ulje u kojem se peklo meso pa onda u tom istom ulju krumpir nije vegetarijanski obrok.Sjećam se bila sam na poslovnoj večeri i kako de je unaprijed trebalo odlučiti za meni a pogađate svi ostali su izabrali meso ja sam šefa zamolila da za mene bude nešto vegetarijansko a kada sam došla pogodite što je bilo pripremljeno za mene-lignje punjene pršutom.Kada sam zvala šefa kuhinje on je rekao da nije smatrao da će malo pršuta biti problem a i da kako da drugačije napuni lignje???Prije 8 godina sa Murtera sam sa društvom išla na izlet na Kornate i nakon cjelodnevnog kupanja na brodu su nam poslužili ručak.Kobasice i kupus...Što da vam kažem nakon što sam od par ljudi koji su se sažalili dobila od svakog po tanjur kupusa skoro mi se kupus zamjerio.Jer na brodu nisu očekivali da netko ima posebne želje.Da tako svi oni zovu vegetarijanstvo-posebne želje.Imam još takvih dogodovština od pizzerie u kojoj sam ispod plodova mora dobila par kriški pršuta kako su mi rekli tamo da oni žele nagraditi svoje goste,do toga da sam u Tunisu morala otkazati put u Saharu na 2 dana jer pogađate naravno ta 2 dana je unaprijed određen meni.Vrhunac svega je kada sam prošle godine vraćajući se u kasnim satima iz Splita u Rogoznicu jako ogladnila pa sam svugdje tražila gdje mogu kupiti nešto za nabrzaka a da nije mesno.Uspjela sam naći jedan fast food i kada sam čovjeku koji je radio rekla da bih nešto vegetarijansko ili barem samo sir on je predamnom iz već složenog šunka-sir sendviča maknuo šunku koja je btw onako krasno pustila svoju masnoću po siru i pokušao mi to prodati.Vegetarijanstvo je stil i način života.U nekom komentaru sam pročitala da vegetarijanstvo nema veze za ljubavlju prema životinjama.E sa time se nikako ne slažem.Veliki sam ljubitelj životinja,po cesti skupljam i pomažem svakoj životinji koju sretnem a uz moga psa i macu koje sam udomila u dvorište mi se polako doselilo dvadesetak mačaka.I zato ja svakom tko kaže da jesti meso naša kultura pokažem moga psa i pitam jel bi ga mogao u Kini pojesti.Biti vegetarijanac za mene ne znači samo ne jesti meso,nego ne nositi kožu i ne koristiti kozmetiku testiranu na životinjama ili još gore sa životinjskim sastojcima(jednom su mi za kosu htjeli prodati neku masku sa bikovom moždinom,prestrašno).I da ljudi ne shvaćaju da nisu vegetarijanci ako jednom u par mjeseci,godina,nebitno pojedu meso,bistru mesnu juhu ili ako kako sam pred malo čula jedu piletinu...Eto sad mi je napamet pala još jedna zgoda kada sam bila još mala tata je trebao raditi u jednom hotelu u Italiji i mi smo išli sa mnom i tata je već praktički dobio posao i trebali smo tamo večerati i ti Talijani su na stol iznijeli prasetinu i ja sam rekla da ja to ne jedem i taj stari Talijan se počeo nešto derati na moga tatu da ne želi muslimane...Ja naravno nisam muslimanka i tako bih reagirala i na npr. kokoš ali toliko o tome da ljudi kuže što je vegetarijanstvo..Mislim da priča se viiše odnosi na vjersku diskriminaciju nego vegetarijanstvo ali eto spomenula sam jer je tata naravno išao kući sa nama i ostao bez posla.Ma joj mogla bih vam ja pistati još par dana o ovoj temi...Ljudi koji tvrde da se bez mesa ne može živjeti nemaju pojma o soji,tofuu i seitanu npr...Eto palo mi još nešto napamet,išla sam na neke tretmane sad pred ljeto i kaže žena koja je btw navodno nutricionistica jako je važno da se držite plana prehrane,a kad ono plan prehrane izbacite ugljikohidrate i jedite meso.Pitam ja a što ako ne jedem meso?Znate šta mi je odgovorila...Odgovorila mi je da ne zna ona....Zaboravila sam napisati da mi je što se ljudi boje da bi se razbolili ako ne jedu mesu,meni je željezo odlično.Da ljudi pročitaju knjigu kako se npr. pilići uzgajaju,u koliko malom prostoru pa kako onda na traci idu da ih udari struja pa onda pod giljotinu koja im treba odrezati glavu a naravno nisu svi pilići jednake dužine pa onda neki i ne budu u tom jednom potezu ubijeni nego kasapljeni.....Tko smo mi da naši životi nešto vrijede a da odlučimo da je život jedne kravice ili svinje ne vrijede ništa osim da nama završi na tanjuru i prođu kroz želudac.Raspalčem se svaki puta kada na autocesti vidim kravice kako ih voze na put bez povratka...Kao što sam rekla ovo je tema koja me dira u samu dušu i mogla bih još puno pisati o tome ali eto možda nekom drugom prilikom....Nadam se da u budućnosti će biti puno više takvih hotela i restorana i da mi vegetarijanci nećemo više biti diskriminirani kao što smo sada...I nadam se da će ljudi shvatiti da smo i mi ljudi i životinje potrebni ovoj planeti i trebamo živjeti u simbiozi i da životinje nisu na ovoj planeti da bi nama bile hrana,jakne,cipele i da nad njima vršimo eksperimente...One su tu da uljepšaju ovu planetu,obogate naš životu a vjerujte mi imaju nas čemu i naučiti.....
Stvoreni smo s prirodom zajedno, i u prirodu smješteni Božanskim stvaranjem. Za hranu imamo raznovrsno bilje a za lijek trave... Ni jedan živi stvor ne bi trebao umrijeti da bismo mi imali objed. Skromnost je vrlina kad je riječ o
…prikaži još! prehrani - ni premalo ni previše, već po mjeri vjere koju Bog daje!
Moje iskustvo s vegetarijanskom prehranom počelo je prije 7 mjeseci od kad sam u vezi s vegetarijancem :) premda ni sama nisam nikad bila neki veliki mesožder, jela sam meso možda 1x tjedno. Pošto se radi o vezi na daljinu
…prikaži još! (sa strancem :)), viđamo se rijetko, ali kad se vidimo, to bude obično po tjedan dana zajedničkog života i zajedničkog kuhanja. Tih tjedan dana tada i ja postanem vegetarijanka :D. Priznajem, on je maher u kuhinji! Za doručak bruscette s maslinovim uljem, rajčicama, mozzarelom, fetom, mediteranskim začinima uz svježi izmiksani sok od voća koje se nađe u kuhinji, za ručak špageti s češnjakom i začinima te parmezanom, a večerica često bude sačinjena od patliđana, tikvica, pohanog sira popraćena salaticom od matovilca i avokada. Vegetarijanci gurmani! Šteta što ovo nije neki foto natječaj jer većina mojih (naših) fotki su upravo fotke tih jela :).Molim Vas, pružite me priliku da svog nezaposlenog vegetarijanca počastim ljetovanjem u Hrvatskoj!
Prije nekoliko godina sam doživjela jedan, naizgled jednostavan i nimalo zanimljiv susret - susret koji mi je, gledajući na njega sada iz ove perspektive, zaista i promijenio život. Bio je zapravo ključan u oblikovanju mojeg stajališta, izmijenio je način na
…prikaži još! koji sam gledala na vegetarijanstvo i shvaćala što stoji iza te svojevrsne ideologije (jer vegetarijanstvo je mnogo više od prehrane).
Otvorila sam vrata muškarcu srednjih godina, koji se predstavio noseći sa sobom svežanj papira i torbu prepunu još neotvorenih i novih knjiga o meditaciji, vegetarijanstvu, o legendama i pričama vezanih uz život, hrabrost, borbu i prijateljstvo. Zbog svoje izrazito druželjubive i popustljive naravi ispunjene nepresušnim strpljenjem (što se mnogo puta u životu pokazalo i kao snažno pogrešan pristup i svojevrsna mana što je, vjerujem, jasan pokazatelj pogrešnosti svijeta u kojem živimo) poslušala sam njegov, već unaprijed pripremljen govor, prolistala knjige i već sam bila spremna reći mu kako me baš i ne zanima vegetarijanstvo i kako nisam osoba koju traži pitao me: "Reci, ne izgledaju li i tebi ukusno ova jela?" (prelazeći rukom preko blistavih listova vegetarijanske kuharice). Oštra na jeziku, uzvratila sam: "Da, još ukusnije kraj sočnog komada piletine." Nasmijao se pun strpljenja i ispričao kako je postao vegetarijanac nakon što je doznao da je dokazano kako životinje osjećaju tugu i strah pred samu smrt s kojom su, nažalost, suočene svakodnevno te me pitao: "Bojiš li se?" Nisam ništa odgovorila. Danas bih mu rekla da je to istina. Da svi živimo u strahu, kutijama u koje nas zatvaraju tijekom cijelog života putem medija, škole, politike, religije, a i same - kuhinje. Život je toliko veći od onoga što shvaćamo, postoji toliko veza, uzroka i posljedica koje nam nisu jasne, ali to ne znači da one nisu tu, da ne postoje - da nam svakodnevno ne kroje sudbinu i živote. Možda osjećam strah jer ga svakodnevno konzumiram u obliku pilećih prsa i svinjeceg odreska? Možda i ne, ali strah je emocija koja je jedan od najvećih uzroka neuspjeha, zatvorenosti i upravo sam zato odlučila stati joj na kraj. Objeručke prihvaćajući tu ideologiju osvijestila sam i filozofa i čovjeka i kuhara i ljubavnicu u sebi. I to je bilo i više nego dovoljno. :)
Do prošle godine moja vegetarijanska iskustva odnosila su se samo na prisilnu dijetu nakon crijevne viroze kad sam uspjela preživjeti( a da mi se ne raspadne glava od migrene) puna tri dana samo na jabukama. Odrasla na kruhu i masti,
…prikaži još! udana u tradicionalnu slavonsku obitelj naravno da nije bilo dana (osim Badnjaka i Velikog petka) bez mesa. A onda mi je bolest prisilno promijenila jelovnik i općenito pogled na prehranu.
Prva dva mjeseca nakon što mi je dijagnosticiran dijabetes provela sam proučavajući svu moguću literaturu o hrani, dijetama i liječenju. Isprobala nekoliko popularnih dijeta za koje su tvrdili da sigurno pomažu skidanju kilograma, tope salo na trbuhu i potpuno rješavaju moje probleme. Naravno da se tu bila i vegetarijanska prehrana. Odjednom kao da sam se našla u sasvim nekom drugom svijetu, svijetu u kome povrće nije samo salata uz dobar komad mesa. Otkrila sam da se dobra juha može skuhati od listova cvjetače koje sam prije bacala, da kupus ne mora uvijek biti sarma, da se osim krumpira pržiti može cikla ili celer.
Ne mogu reći da sam sad vegetarijanka jer nisam. Samo da sam sasvim promijenila izgled svog tanjura. Sad je glavni obrok povrće, a komadić mesa prilog.I to ne svaki dan. Moram priznati da je promijena bila bolna, doslovno. Danima sam umirala od migrene i mislila da neću preživjeti dan. Sve dok se organizam nije očistio i privikao na zdraviju varijantu .
Još malo pa će "godišnjica" moje bolesti. Svaka tri mjeseca vadim prosječnu vrijednost glukoze u krvi i doktorica kaže kako misli da ću od iduće godine na tablete. Ja se nadam da neću. Još uvijek proučavam vegetarijanske recepte, uvodim nove namirnice u svoju prehranu i trudim se iz ovog svog lošeg primjera izvući nešto dobro za budućnost moje djece.
Iskustvo vegetarijanske prehrane je odlično, iako ja nisam vegetarijanac, ali da volim i mogu nekoliko dana bez mesa, ribe, i ostalih mesnih proizvoda, jer dobro je malo očistiti organizam. Probala sam namaze iz dm-a, i sojini popečci su mi odlični,
…prikaži još!, tako da bi ovo bila super avantura za mene i mog pratioca, ići na mediteran i jesti vege.
l.p.
hmm, iskustvo..pa prije bih rekla da je to stil zivota, vegetarijanac sam vec 15 godina tako da prvobitne promjene sam vec zaboravila; no ukratko mogu reci da sam ovisna o klorofilu, i kad sam umorna i gladna uvijek rade napravim
…prikaži još! salatu il kuham mahune (makar u 3 ujutro) nego da posezem za nekim fast foodom.neko vrijeme su ljudi oko mene mislili da si namjerno uskracujem puno stvari (cim netko ne jede meso i kruh generalno misljenje je da je na dijeti jel?!), no istina je da mom organizmu vise pase blitva nego meso, i da kad otvorim oci jedino o cem mislim je sok od narance, grejpa i limuna. nakon toga trcanje ili plivanje pol sata- i dan ne moze bit los.
Nisam vegeterijanka, ali jako volim vegeterijsnsku hranu. Velikim sam obožavatelj voća i povrća.Svako jelo s povrćem je jako ukusno.. Volim soju, jako je ukusna. Imam prijateljicu koja je već godinu dana ili više vegeterijanka. Ja sam razmišljala o tome, ali
…prikaži još! sam odustala jer sam još premlada. Možda za nekoliko godina ipak budem.
Uživanje, radost prava, vegetarijanska hrana osvježava. Ništa meso, ništa riba, zelenjavu samo šibam. Vitaminsku okrepu nam daje, a dugovječnost s tim se slaže.
Vegetarijanska prehrana je fenomenalno iskustvo. Pregršt vitamina, vlakana i antioksidansa koji su korisni našem tijelu. U potpunosti podržavam takav način prehrane ali u određenim periodima. Svaki organizam treba odmor od ''teške'' hrane, ali smatram da to treba napraviti u 3-7
…prikaži još! dana. Svima je poznato da je meso ono što nam daje proteine uz sir, mlijeko, jaja i ostale namirnice životinjskog podrijekla. Isto tako je poznato da je krumpir kao povrće jedan on lošijih izvora ugljikohidrata. Ako i jedan i drugi način prehrane izloiramo međusobno dobivamo popriličnu štetnost za naš organizam. Prema tome, preporuke svakom da proba, preporuke kao savršeni način detoksikacije, ali i kod takvog načina prehrane oprez sa količinama.
Do prije dvije godine moja prehrana se svakodnevno sastojala od mesa i mesnih proizvoda, a povrće sam izbjegavala i konzumirala ga u minimalnim količinama. Kolegica mi je vegetarijanka i nagovarala me da počnem jesti vegetarijansku hranu i nakon dugo nagovaranja
…prikaži još! malo po malo počela sam jesti vegetarijansku hranu. Danas se moja prehrana temelji na vegetarijanskoj hrani i povrću najviše. Nisam stopostotna vegetarijanka, ponekad jedem i meso, ali ne više svakodnevno kao prije i mogu reći da se puno bolje osjećam i zahvalna sam kolegici što me jednim dijelom uvela u svijet vegetarijanstva :)
Vegeterijanka sam nekoliko godina i to je najbolja odluka koju sam donjela za sebe i ujedno za okoliš. Jesti meso odnosno , ne jesti meso ,proganjalo me još od djetinjstva, jer sam oduvijek obožavala životinje i u njima vidjela svoje
…prikaži još! prijatelje, nekoga poput sebe čak i uzvišnije od mene same.
Kako nisam bila dijete roditelja vegeterijanaca, i moja promjena je trebala doređene godine i došla je u pravo vrijeme, iznutra.
Veseli me činjenica da se više ljudi razišlja o tome što jede i od kuda dolazi ta hrana , veseli me saznanje da raste empatije i suosjećanje za sve oko nas. Posebno male djece, jer ona dolaze "sa izvora " od Boga kao i svako živo biće i još nisu "zatrovana " sa svim tradicijama ,reklamama, i običajima. Za djecu je sasvim normalno ne jesi svoje prijatelje.
Savjetovala bi svima koji se dvoume ili lome oko toga da prestanu jesti meso da postupno reduciraju svoju prehranu i da ništa ne rade u jednom dana, tako ćete prilagoditi svoje tijelo i svoju svijest na nešto novo, puno čišće i uzvišenije. Toliko je toga hranjvog i raznolikog što vegeterijaci jedu , treba samo pokucati na vrata i promjena će doći.
Vegeterijanci svojim primjerom za stolom i ono što im je u tanjuru tiho promiću nove /stare vrijednosti koji je čovjek na ovoj planeti davno zaboravio. Vrijeme je buđenja i budite dobar primjer za druge i kako Gandhi kaže: Budi promjena u svijetu koju želiš vidjeti.
U svima nama nalazi se vegeterijanac ( sve ostalo su pojačivači okusa :D- malo šale za kraj )
Pusa i pozdrav svima i tko god osvoji ovu prekrasnu nagradu neka uživa !
Nemam iskustva sa vegetarijanskom prehranom jer sam odrasla u mesnom podneblju gdje su se klale kokice i pajceki. Nemam nista protiv vegetarijanske prehrane, ali teško mi se odreći mesa. Kad bi mi netko pokazao što i kako, možda bi i
…prikaži još! uspjela. Kad nešto odlučim nije mi problem toga se pridržavati, ali teško se odlučujem. Navike su prokleta stvar i njih je najteže mijenjati. Mogu reći da se trudim barem jedan dan u tjednu biti bez mesa, ali za sad je to, to.
Kroz godine mnoge, svakog mog dana, Glavna je misao-hrana Prštim li srećom, osmijeh na licu, Ostvarih uspjeh , zaslužujem nagradicu kajmak, pomfrit i masnu pljeskavicu Bol me slama, suze me guše, i na kraju teškog dana, taj ponor iznutra puni
…prikaži još!iznutra
puni teška i masna hrana.
Kad rođendan se slavi, il se dijete krsti,
tu su kobasice, kotleti, ražnjići, ćevapi i masni prsti.
Kad su teški dani, zadnju kunu dodaj,
mršava krilca nek se prže, uz nožice i glave ,
mlince zalij s masti da nas dugo drže.
I sto god se desi, iznova, svakog dana
samo hrana, hrana, hrana
Stani, lecnem se, što je ?
Gledam svoj dlan i u njemu prste...
Vidim li to meso neke druge vrste ili voće živahne boje?
Može li leš tijelu hranom biti ?
Savjest mi tiho šapuće o svrsi – životinje lišene života, voćke ubrane u rosi
i o mojoj vlastitoj biti- zar je to samo puko - jesti i piti ?
Dođe li na isto ? Il' ne želim čuti ?
Grize me i bode- nema li svako živo biće pravo slobode...
Želim novo, želim bolje
I znam, ispravno je tako
Koji je način ?
Kako ? Kako ? Kako ?
Koje bi to zadovoljstvo bilo....dobiti ovu prekrasnu nagradu?! :) Vegeterijanka sam dugi niz godina.To me ponajprije čini sretnom osobom jer znam da neko biće iz svijeta životinja ne umire da bi ja zadovoljila želju za okusom. Rodila sam se i
…prikaži još! i odrastala u mesojedskoj obitelji, no još kao malena nisam mogla podnijeti pomisao da bi po
prije nego što sam pokušala sastaviti komentar, malo sam pročačkala po ostalim i vidim da postoji puno više njih kojima je to potrebnije od mene. samo se nadam da ovi zdravstveni problemi nisu produkt bolesne mašte da bi se dočepali
…prikaži još! nagrade.,zato dragi moji.,želim vam svima svu sreću i da osvojite, ako ne ja, onda baš onaj kome treba najviše ova nagrada.veliki pozdrav.
o vegetarijanskoj prehrani ne znam puno. mesožder sam i ne znam što bih jela da mesa nema.Sve ostalo na mom tanjuru je samo prilog. bilo bi lijepo da me netko uvjeri u raznolikost vegetarijanske prehrane i mogućnosti koje ona nudi,
…prikaži još! te okuse koji bi nadvladali užitak mog mesnog obroka...
Dobitnik pet dana u hotelu Korinjak!
Komentari 82
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.