Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Ona: 94cm, 14kg i 2 godine životnog iskustva Ja: 175cm, 67kg i 28 godina životnog iskusta Njeni izazovi svaki dan svode se od puno pitanja od kada otvori svoje oči! "zašto puše", "kako pada kiša", "di je nestalo sunce", "šta
…prikaži još!ta je to Božić", "šta je to svjetionik"...
Moja dužnost je omogučiti odgovore.
Njeni izazovi "sama ću šetati po stepenicama, sama ću papati, sama ću se obući"!
Moja dužnost je biti podrška kad šeta po stepenicama, pripremiti krpe kad sama papa jer će hrane biti svugdje, imati strpljenja kad se oblaći jer će noge ići u jednu nogavicu, cipele će zamjeniti...
Na svaku moju naredbu tipa "sjedni tu", "idemo se kupati", "daj mi rukicu" ima spreman odgovor "ne, ne i ne". Moj zadatak zagrliti, poljubiti i učiniti da bude po moju!
Iako je od mene manja 81cm, lakša 53kg i dijeli nas 26 godina životnog iskustva mislim da je ona moj nabolji izazivač kojeg ću ikada imati u životu!
Što reći o izazovima s kojima se susrećem u odgoju svoje djece? Mislim da je dovoljno reći da sam majka intelektualno natprosječnih blizanaca starih 2,5 godine (ovo o intelektualnoj natprosječnosti je zaključila njihova neuropedijatrica, a ne ja). Takva djeca su
…prikaži još! ogroman izazov, a pogotovo kad dolaze kao duo-pack :-)))
Klinci su nam već "veeeeliki" punih 8 i 6 godina i svakodnevno pred nas postavljaju mnoštvo odgojnih izazova. Odgoj djece je konstantna borba, objašnjavanje, pregovaranje, uvjeravanje, ponekad i ucjenjivanje. Od početka smatram da bi puno lakše bilo da djeca dolaze
…prikaži još! sa manuelom, odnosno priručnikom za odgoj i suživot. Mnogo knjiga o odgoju smo već apsolvirali, uglavnom sa minornim rezultatima, tko zna možda je neka od ove tri ona prava koja pali za naša "mala velika" sunašca.
Majka sam dvoje djece(sin 13 godina i kćerka 10 godina). Oboje polako ulaze u pubertet i pomalo se pribojavam njihovog odrastanja. Djeca su mi jako inteligentna i uspješna u školi, jako su dobri logičari i primjećujem da dobro i brzo
…prikaži još! shvaćaju čak i kad je nešto pomalo komplicirano. Nastojim biti dobar roditelj, iako sam svjesna da ni ja neznam sve. Nastojim biti njihova "prijateljica" iako sam u prvom redu majka i volim i nije mi ispod časti čak ponešto naučiti i od njih. Kažu da čovjek uči cijeli život, pa tako i sada. Ako neke stvari neznam a oni znaju, rado od njih i učim..... Tko kaže da samo djeca uče od roditelja'???? I mi "veliki" naučimo od njih....
I sama imam roditelje za koje sam smatrala da su sveznajući i kako sam odrastala shvaćala sam da ni oni neznaju sve iako imaju mudrosti i životna iskustva... Zato sam prema svojoj djeci iskrena: kažem im ono što znam i priznajem im i sama svoje slabosti.
Nije lako odgajati djecu, često se nađem u situaciji kad neznam kako postupati i potajno se nadam da sam dobro napravila, mada se dogodi i to da sam uvidjela svoje pogreške, koje onda nastojim ispraviti ako mogu....
Sve u svemu, nadam se da će izrasti u dobre i kulturne osobe koji će znati nositi s životnim izazovima.
Dragi moji naslov jedne knjige mi je zapeo za oko, neumorna djeca, bespomočni roditelji. Veliko DA, tako je i kod mene imam blizance od 2 godine i 8 mjeseci, curicu i dečka. I moram reći da su neumorni ne spavaju
…prikaži još!u po danu, ne spavaju ni po noći, energije imaju za 20-etoro djece, oči podupirem čačkalicama da ne zaspem. Tisuću pitanja postave u minuti,tako dok ja odgovorim na jedno oni su postavili još 5. E tako je svaki dan ma i neka je,samo nek su živi i zdravi ostalo sve dođe na svoje zar ne?
Kupujem knjige za svog trogodišnjeg sinčića a mama nikako da dođe na red da sebi kupi koju knjigu tako da bi ovo bio savršen komplet za mene a uskoro slavim i rođendan pa bi me posebno iznenadili kada bi meni
…prikaži još! poklonili te knjige.:)
Majka sam dvoje djece, a po zanimanju odgojitelj predškolske djece. Pročitala sam puno knjiga koje su mi pomogle u radu, ali svaka generacija je drugačija, djeca se mjenjaju i sve brže napreduju, tako da svaka informacija je dobro došla, pa
…prikaži još! tako i nova knjiga.
Nisam mama ali volim čitati o odgoju djece i djeci općenito.
Nadam se da ću biti u konkurenciji za nagradu bez obzira na to što knjige želim osvojiti iz čiste znatiželje
Suprug i ja smo dočekali taj najsretniji dan-saznali smo da ćemo postati roditelji. Ali, sreća bijaše još veća kad smo saznali da ćemo dobiti blizance... tako je i bilo: sad imamo 2 prekrasna dvogodišnja sinčića koji su sve samo ne
…prikaži još! mirni. Klasika, svaki od njih se želi istaknuti pa često izbijaju tuče i svađe, a mi smo se, kao neiskusni i pomalo zeleni roditelji, našli usred svega toga. Uz to, preselili smo se u drugi grad gdje nema baka-servisa koji bi nam barem ponekad olakšao muke. Iako se svim silama trudimo biti dobri roditelji, to nam ponekad ne pođe za rukom. Zato bi nam dobro došla pomoć, šalabahter kojim ćemo našu djeću izvesti na pravi put... a da mi, pritom, ostarimo normalni.
P.S. čeka se prinova, curica-nama još jedna novina u odgoju: pomozite nam već u startu... :)
Nakon 8 godina borbe s neplonošću dobili smo svoju curicu,presretni ali jos uvijek nismo svladali sve tehnike odgajanja djeteta ponekad pomislim da sam losa majka jer se ne znam postaviti u nekim situacijama u koje me moja trogodišnjakinja dovede .Jako
…prikaži još! zivo dijete sa 1000 pitanja i ideja koje me nekad dovedu do "očaja" jer ne znam sto napraviti.Kako se ponovo spremamo u postupak MPO(kako L kaze po brata i sestru)strahovi ako ih tako mogu nazvati rastu hoću li znati postaviti se ok .Ukratko tisuću nadanja radoovanja i strahova hoćemo li biti dobri roditelji odnosno jesmo li već
Najteži i najodgovorniji posao je biti roditelj. Od prvog dana kad se rodio moj anđeo učim i educiram se o svemu (čitam o savjetima i zdravoj prehrani, o dojenju, spavanju djece, odgoju, učenju, razvoju i sl.)Iako sam završivši fakultet mislila
…prikaži još! da znam puno toga, ali tek kad sam postala majka shvatila sam da je biti roditeljem zapravo prava životna škola koja traje od trenutka kad je to dijete začeto pa do kraja života. Jer uvijek ima pitanja koja nas muče i stvari s kojima se po prvi puta susrećemo. Svojem dijetetu želim sretno i bezbrižno djetinjstvo, te da budem majka koja će mu biti prijatelj, učitelj i najbolji roditelj. Ove knjige pomogle bi mi u tome i nadam se da ću ih osvojiti kako bih to i ostvarila. Hvala
S kojim se izazovima susrećem pri odgoju djece?! K (8god) – II raz osn šk, M (2god) – jaslice :-) dvije veze dvoje djece. Sama s njih dvoje prolazim kroz burni razvod u kojem mi bivši partner želi uzet M.
…prikaži još!M. Osim što djeci moram posvetit više pažnje i dati više topline potrebno im je objasni i moja emocionalna stanja a i postupke bivšeg...naravno kroz sve to prolaze djeca sa svojim emocijama...koje se odražavaju na jedini način koji oni znaju...ponašanje...dvije vode...jedna tiha koja brege dere...druga burna...
Ni jedna knjiga nemože predvidjeti i životne situacije u kojima ćemo se naći...a ni reakcije djece na njih...koliko god mi one pomažu...SVAKI DAN MI JE NOVI IZAZOV!!
Poštovanje,ja osobno nemam djece,ali imam necakinjicu i brata,vidim da odrastanje i odgoj djece je veoma trnovit put u kojem vi zapravo ucite djecu kako se treba boriti i pravilno ustati na noge,barem to pokusavamo,i svaki razigran dan s necakinjom njoj
…prikaži još! je dan znanja,a ponajvise veselja.Djeca trebaju smijeh da bi lijepo sanjala,trebaju ruku da bi hrabro koracala putvima zivota,ali trebaju i strogo NE da se pri tomkoracanju ne bi spotakli,mislim da u svakoj knjizi ima neka zanimljivost jer mojoj sestri odgoj ide,,,,,a ima gomilu knjiga:))))),voli ih,,,,,,,,,ili se s njima tijesi,ne znam samo joj dajem veliku podrsku ovim komentarom da samo tako i dalje koraća i veselo skaće s princezom koju ima.Hvala
Majka sam trojice sinova, uključujuči muža četvorice. Veliki je izazov biti jedino žensko u kući. Dečki imaju 14, 12 i 4 godine. Suprug je cijeli tjedan poslovno odsutan pa dečke odgajam sama. Veliki je izazov na istom mjestu imati malog
…prikaži još!og Olivera (4 godine) i velikog Denisa (14 godina) i srednjeg Patrika (12 godina). Uskladiti potrebe djeteta i dječaka koji prolazi kroz pubertet prava je majstorija. Biti jednako brižan prema svima (da oni ne osjete ljubomoru, da svima jednako posvetim vrijeme da svi stignu na svoje aktivnosti na vrijeme, da se nitko ne osjeti zakinut................)u to uklopiti posao i malo vremena samo za mene i muža.
Moj recept za uspjeh je puno razgovora, podjela radnih zadataka (pomoć u kući)i zajedničke aktivnosti barem jedamput tjedno.
Naš moto je svi pomažu svima i svi trebamo jedni druge.
Postala sam majka s 38 godina i činilo mi se da nešto znam o životu da bi mi moja curica pokazala koliko sam malo znala i razumjela.Ona sad ima 6 godina i znam da sam je povrijedila puno, puno puta
…prikaži još! iako to nije zaslužila, nijedno dijete ne zaslužuje biti povrijeđeno.
Ali zato jer nisam sredila svoj unutarnji svijet, nisam se u potpunosti posvetiti noj.
Djeca su uistinu jako zahtjevna i želimo li od njih napraviti ljude trebali bismo to prvo napraviti od sebe jer ne možeš dati ono što nemaš.
Moj iskreni savjet roditeljima je da rade na sebi kako bi mogli biti bolji roditelji!
U današnje vrijeme sam odgoj je ogroman izazov, kako odgojiti dijete u današnjem društvu da vjeruje u sebe i svoje principe, da bude dobar, pošten, vrijedan... Ali, ipak bih željela umjesto ovih standardnih opisati i neke svoje osobne. Moje roditeljstvo
…prikaži još!o je od nultog dana izazov, a nije prestalo to biti ni do današnjeg dana. Naime, u velikoj i dugogodišnjoj borbi s MPO danas sam na sreću roditelj dvoje djece. Iz te bitke izašli smo kao dvostruki pobjednici. :-)) S drugim djetetom sam "vezana" 2 mjeseca na infuziji za bolnički krevet čuvala trudnoću, znali smo da ću prerano roditi, svaki dan je bio izazov, jer još samo jedan više je neizmjerno važan. Nas dvoje smo dogurali do 32. tjedna i hitnog carskog, sljedeći izazov je i dalje bio preživjeti neizvjesnost, borbu za život i opet smo pobijedili. A onda dvije godine neprekidnog izazova vježbanja i čeličenja živaca po bolnicama, naučili smo se radovati svakoj maloj stvari i ništa ne shvaćati olako, kad se miš prvi puta posjeo sa više od godine dana, rasplakala sam se jer sam si tad dala oduška i počela vjerovati da će ipak on možda jednog dana biti na svojim nogicama. I je, danas čudo moje nezaustavljivo jurca, a svi njegovi liječnici su oduševljeni ishodom. Ogroman izazov je bio isbalansirati moj višemjesečni izostanak iz kuće s odgojem mog starijeg miša, kako urediti da mu što manje nedostajem, kako sama sa sobom raščistiti i ne osjećati krivnju, kako kod kuće organizirati vrijeme da mlađeg ne uskraćujem ni minute za prijeko potrebne vjžbice, a starijeg za dragocjenu igru s mamom.... čini mi se da nabrajanjima nikad kraja.
Danas je moj stariji školarac, i opet puuuno izazova. Najviše sam sad okupirana s njegovim čitanjem i smanjenom pažnjem, mjesecima već proučavam literaturu kako mu pomoći, kako olakšati učenje čitanja, kako ga uopće zainteresirati. Sada mi to izgleda kao veliki zid preda mnom jer on u svemu tome pruža ogroman otpor, ali vjerujem da ćemo kao i svaki puta do sada pobijediti i u spješno svladati i ove izazove.
Majka sam 15-mjesečnog čovječuljka,i svaki dan mi je izazov! Svaki dan od njega naučim nešto novo,iznova se šokiram (njegovim idejama) ,volim njegovu želju da mu mama bude fit i zgodna,što znači samo jedno ...da nema mira jedne sekunde...ta mala nevina,pametna
…prikaži još! i dobra bića su nešto najdivnije što nam je priroda namjenila,na nama je da ih pretvorimo u velike ljude,a ponekad se uhvatim da on mene uči kako se ponašati,biti čist i ne iskvaren,ne činiti ono što ne želiš da tebi netko čini,to je ta izazov što je meni sin opet ponovio,to je ono što želim primjenjivati od kad imam njega! Volim svaki novi izazov koji mi on postavi,dok ga činimo zajedno ja sam NAJSRETNIJE biće na planeti! Izazov je za mene i sitnice koje prolazimo svaki dan (tipa;ustani mama 1000 puta i dođi po mene jer se ja penjem na stepenište ,a znam da tamo ne smijem jer se mogu lupiti,ali ja idem vidjeti do kud tvoji živci sežu :) ) a da na kraju ostane osmijeh na licu! HVALA Bogu,što mi je pružio mogućnost biti majka,i HVALA mom djetetu što me iznova uči čistoći :)
Majka sam troje djece poprilično različite dobi i izazovi sa kojima se susrećem pri njihovom odgoju su potpuno različiti. I nema pravila,izazovi odgoja se ne moraju ponavljati. Svako je dijete specifično i dokle god traje moje odgajanje, ja moram isto
…prikaži još!o tako "odgajati" i sebe. Nije lako, ali to sve ima svoje čari i smatram da je roditeljstvo najzahtjevniji posao, svaki dan je radni, a radno vrijeme je 24 sata.
Listopad - mjesec dječje knjige
Komentari 70
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.