Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Ona: 94cm, 14kg i 2 godine životnog iskustva Ja: 175cm, 67kg i 28 godina životnog iskusta Njeni izazovi svaki dan svode se od puno pitanja od kada otvori svoje oči! "zašto puše", "kako pada kiša", "di je nestalo sunce", "šta
…prikaži još!ta je to Božić", "šta je to svjetionik"...
Moja dužnost je omogučiti odgovore.
Njeni izazovi "sama ću šetati po stepenicama, sama ću papati, sama ću se obući"!
Moja dužnost je biti podrška kad šeta po stepenicama, pripremiti krpe kad sama papa jer će hrane biti svugdje, imati strpljenja kad se oblaći jer će noge ići u jednu nogavicu, cipele će zamjeniti...
Na svaku moju naredbu tipa "sjedni tu", "idemo se kupati", "daj mi rukicu" ima spreman odgovor "ne, ne i ne". Moj zadatak zagrliti, poljubiti i učiniti da bude po moju!
Iako je od mene manja 81cm, lakša 53kg i dijeli nas 26 godina životnog iskustva mislim da je ona moj nabolji izazivač kojeg ću ikada imati u životu!
Svakodnevno me okupiraju kontradikcije u odgoju koje nastojim izbjeci tj. svladati, npr. kako nauciti dijete da se ne tuce uokolo i istovremeno mu ne narusiti samopouzdanje kako bi se znao obraniti od nasilnika, ili zasto ja smijem nsto zabraniti djetetu
…prikaži još! ali dijete to isto ne moze meni...Puno je primjera i ponekad kada procitam tudja misljenja, iskustva, lakse mi se nositi s vlastitim.
Majka sam troje djece poprilično različite dobi i izazovi sa kojima se susrećem pri njihovom odgoju su potpuno različiti. I nema pravila,izazovi odgoja se ne moraju ponavljati. Svako je dijete specifično i dokle god traje moje odgajanje, ja moram isto
…prikaži još!o tako "odgajati" i sebe. Nije lako, ali to sve ima svoje čari i smatram da je roditeljstvo najzahtjevniji posao, svaki dan je radni, a radno vrijeme je 24 sata.
Od jutra do mraka, ostajem bez zraka, jurim, trčim, žurim, pazim da ručak ne zakurim, da sve bude kako treba, da djeci nebude rijeć "nema" Tu sam za sva pitanja česta, da ih vodim na razna mjesta, uzor i primjer
…prikaži još! primjer da im pružim,
s odgovorima da ne kružim
Uvijek da u meni utjehu nađu,
nikad da im ne potopim lađu,
da im djetinjstvo sretno bude,
ispunjeno željama što nude,
na noge da ih postavim,
nikad same da ih ostavim
Od njih ljude poštene stvorim
za tu želju svoju gorim!
Evo samo da kazem jednu ili dvije o svemu ovome. Ja evo nisam niti majka,niti zena ni kraljica. Samo sam decko svoje cure (kako to lijepo i strucno zvuci :) ) koja je po struci pedagog, i smatram da su
…prikaži još!a su mi ove knjige jako lijepa stvar kao poklon osobi takvog profila. Profila koji ce u buducnosti (ako Bog da,u ovoj zemlji da dobije posao) koristiti ovakvo stivo kao materijal za svoj "odnos" sa djecom. I moram napomenuti, ne samo kao pedagog, vec se nadam da ce jednog dana ona postati zena majka, i moja kraljica.
Majka sam dvije kćeri (20 i 16 godina). Sa starijom više nemam toliko problema, odrasla je i odgovorna osoba, redoviti student, ponekad me upita za koji savjet. Mlađa je potpuno drugačija. U najtežim je godinama života, pubertet je puca na
…prikaži još! sve strane. Pokušavam joj biti i majka i prijateljica, ali imam osjećaj da s njom to neću moći postići toliko lako kao sa starijom. Mislim da su za to kriva vremena. Sve se mijenja, pa tako i naša djeca sve ranije i ranije odrastaju, a zbog medija roditelji imaju sve manji utjecaj za djecu. Naravno, najlakše je kazniti dijete, zabraniti mu izlaske tjedan dana, ali što zapravo time dobijemo? Hoće li ono spoznati u čemu je pogriješilo? Hoće li se zbog toga promijeniti? Možda ranije, u današnje vrijeme ne - sada će na fejs staviti status "u kazni xD" ispod kojeg će joj njeni fejsbuk "prijatelji" pisati riječi podrške i načine na koje da uvjeri svoje roditelje da nije kriva ili čak i načine na koje da izađe unatoč kazni. Dakle, kazna ne riješava stvar. Potrebno je dosjetiti se drugog načina pristupa moralnosti adolescenata.
S kojim se izazovima susrećem pri odgoju djece?! K (8god) – II raz osn šk, M (2god) – jaslice :-) dvije veze dvoje djece. Sama s njih dvoje prolazim kroz burni razvod u kojem mi bivši partner želi uzet M.
…prikaži još!M. Osim što djeci moram posvetit više pažnje i dati više topline potrebno im je objasni i moja emocionalna stanja a i postupke bivšeg...naravno kroz sve to prolaze djeca sa svojim emocijama...koje se odražavaju na jedini način koji oni znaju...ponašanje...dvije vode...jedna tiha koja brege dere...druga burna...
Ni jedna knjiga nemože predvidjeti i životne situacije u kojima ćemo se naći...a ni reakcije djece na njih...koliko god mi one pomažu...SVAKI DAN MI JE NOVI IZAZOV!!
ovo je kao da mi čitate misli,već sam luda od govorenja NE ,a da niko ništa...i onda kad mi se nađu dede i bake i počnu ponašati ko da će mene staviti sastrane jer će oni bolje objasniti MOJOJ djeci
…prikaži još! aaaaaa!!!! Na kraju pobožno slušam savjete teta u vrtiću jer se nadam da će mi one nešto otkriti kad više neznam gdje. Ovo bi,kažem vam,bio spas u zadnji čas !!! :D :D :D
Nakon 8 godina borbe s neplonošću dobili smo svoju curicu,presretni ali jos uvijek nismo svladali sve tehnike odgajanja djeteta ponekad pomislim da sam losa majka jer se ne znam postaviti u nekim situacijama u koje me moja trogodišnjakinja dovede .Jako
…prikaži još! zivo dijete sa 1000 pitanja i ideja koje me nekad dovedu do "očaja" jer ne znam sto napraviti.Kako se ponovo spremamo u postupak MPO(kako L kaze po brata i sestru)strahovi ako ih tako mogu nazvati rastu hoću li znati postaviti se ok .Ukratko tisuću nadanja radoovanja i strahova hoćemo li biti dobri roditelji odnosno jesmo li već
Najveći je izazov odgojiti djete .Treba znati kako i na koji način postupiti u kojem trenutku, a kad dobiješ bolesno djete kome bolnica postane dio života, a doktori zamjene tete u vrtiću, e onda je izazov puno, puno veći.Da bi
…prikaži još! jednog dana imali normalno djete , bez ikakvih kompleksa i drugih posljedica zbog teškog djetinjstva, osobno sam, kao roditelj , pročitala dosta knjiga na tu temu,pa mislim da bi ove koje vi poklanjate samo dodatno upotpunile naše znanje kako pomoći djeteu na putu da postane čovjek.
Još nisam majka, ali će za tri mjeseca na ovaj svijet doći moje malo čudo... I... To je sve što za sada znam. :) Sretna sam i uplašena. Želim biti dobra majka, ali ne želim biti majka koja u teoriji
…prikaži još!i zna puno toga, ali je praksa daleko od toga.
Voljela bih probati odgojiti svoje maleno uz pomoć ovog kompleta knjiga.. pa vam javim jesmo li ZAJEDNO uspjeli. :)
Moj najveći izazov trenutno je kako objasniti djetetu od 12 i 14 godina kojeg peru hormoni za poluditi da mora učiti jer će mu trebati zbog upisa u srednju školu, a kasnije na fakultet, da će mu trebati kasnije u
…prikaži još! životu. Pisanje zadaća neznam da li da spominjem uopće, jer: "sve je to glupo, bezveze..mene to nezanima...šta će mi to....pa učitelj nas uopće ne ispituje...tata od prijatelja je glup i ima samo osnovnu školu pa ima super plaću... zašto moram učiti taj aorist, imperfekt, pluskvamperfekt kad tako ionkao nitko ne priča..."..kad bolje razmislim nemam nikakvih problema s klincima osim što im nedostaje motivacije za školu...neznam više da li je stvar u učiteljima, prijateljima ili nešto treće...
Krenulo je već od prvog dana i to s dojenjem, papa papa al nikad sit, pa plače cijele noći i ne spava! Sad ima skoro 16 mjeseci, al prospavanoj noći još ni traga...još uvijek je "cicavac" i već sam zna
…prikaži još! doći i reći "cici" kad se zaželi sad to više nije hrana koliko je maženje s mamom! Budi se samo da bi provjerio jer mama kraj njega i da ga slučajno nije stavila spavati u krevetić, jer ljepše i toplije je spavati kraj nje! Jelo, hmmmm e pa jede samo što si on zamisli da je fino i to po mogućnosti dok se igra, a roditelji trče sa žlicom za njim, ako nije po njegovom pjeva i to jaaaakoooo glasno i duuuugoooo, uporan je da bude po njegovom svakako! Mama mu je glavna za nositi ga i igrati se s njim i ako nje nema u blizini dozivat će ju dok ne dođe! No to je i iz razloga što je dijete koje kasni sa motorikom, pa još ne hoda i mama je s njim kod kuće na njezi pa da može se reći da sam hmmm ne malo već puno razmaženo dijete! Igrati se sam može, ali pojest će neki dio neslomljive i sigurne igračke, ili ugurati ruku u neku rupu, ili pasti na glavu...a jedan posjet hitnoj na zadnji dan ljetovanja nam je bio i više nego dovoljan (pojeo plastiku s boce od cedevite i počeo se gušiti) tako da imamo dijete koje treba konstantan nadzor 24 sata na dan, Bogu hvala na ovom spavanju od sat i pol dnevno u kojem i mama ima priliku za odmor i za napisati ovaj komentar o svojoj ipak nadasve voljenoj i nezamjenjivoj bebi!
Većina roditelja ostavlja iza sebe svoje školovanje, položene ispite, vozačku školu i dozvolu. Jesmo li ikad pomislili da bismo trebali proći i školu za roditelje? Roditeljstvo je najteži posao čiju ulogu imamo svakodnevno, a roditeljska djelotvornost rezultat je iskazivanja ljubavi
…prikaži još!ljubavi i pažnje prema našoj djeci.
Dijete je najiskrenije biće, čiji dan ne prođe a da nam ne kaže koliko nas voli, i živi svoje svakodnevne različite faze u kojima im je potrebno naše strpljenje, razumjevanje i tolerantnost u ispravnim i neispravnim postupcima. Djeca ponekad znaju biti uistinu zahtjevna, susreću se s mnogim razvojnim problemima, od hiperaktivnosti,agresivnosti,autizma,razdražljivosti do ostalih poteškoća u razvoju. Dolazimo do pitanja ŠTO PODUZETI? Najvažnije od svega je da djetetu pokažemo koliko ga volimo, koliko nam je važno i da se naši osjećaji nikada neće promijeniti. Uz neizmjernu ljubav, međusobno poštivanje i povjerenje koje s djecom trebamo graditi od samog početka, zasigurno ćemo s našim klincima imati dobar odgoj, i još bolji temelj za njihov daljnji razvojni put.
Meni osobno, jako je nedostajalo obostrane roditeljske ljubavi,
i prisutnosti drugog roditelja, a u zrelijoj dobi spoznala sam i posljedice....:(
Zato danas kao mlada ponosna odgajateljica počinjem sa odgojem 20-ero male, prekrasne djećice kojima nimalo ne nedostaje ljubavi i pažnje. Razvili smo zajednički sklad koji nam nitko ne može narušiti. Nema lijepšeg osjećaja od onog kad ti dijete kaže:"teta, volim te!", a mislim da to sve dokazuje. Ne želim da im išta nedostaje što je meni u njihovim godinama nedostajalo, i znam da ću za koju godinu biti i nasretnija i najbolja majka. ;)
Po struci sam pedagog i knjiga poput ovih mi nikada nije dosta... Nemam još uvijek djece, ali želim ih imati jednog dana i želim se upoznati s baš svim, s iskustvima drugih i svim mogućim idejama jer faks super pripremi
…prikaži još! sve to teoretski, ali je sasvim druga priča kako to funkcionira u praksi, a i da ne govorim o tome koliko su djeca različita i kako jedan stil može super odgovarati potrebama jednog djeteta, ali biti skroz pogrešna za drugo. Eto, svi smo mi različiti i zato se želim sa svim još bolje upoznati... A stručne literature nikad dosta :)
Listopad - mjesec dječje knjige
Komentari 70
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.