Evo samo da kazem jednu ili dvije o svemu ovome.
Ja evo nisam niti majka,niti zena ni kraljica. Samo sam decko svoje cure (kako to lijepo i strucno zvuci :) ) koja je po struci pedagog, i smatram da su mi ove knjige jako lijepa stvar kao poklon osobi takvog profila. Profila koji ce u buducnosti (ako Bog da,u ovoj zemlji da dobije posao) koristiti ovakvo stivo kao materijal za svoj "odnos" sa djecom. I moram napomenuti, ne samo kao pedagog, vec se nadam da ce jednog dana ona postati zena majka, i moja kraljica.
Većina roditelja ostavlja iza sebe svoje školovanje, položene ispite, vozačku školu i dozvolu. Jesmo li ikad pomislili da bismo trebali proći i školu za roditelje? Roditeljstvo je najteži posao čiju ulogu imamo svakodnevno, a roditeljska djelotvornost rezultat je iskazivanja ljubavi i pažnje prema našoj djeci.
Dijete je najiskrenije biće, čiji dan ne prođe a da nam ne kaže koliko nas voli, i živi svoje svakodnevne različite faze u kojima im je potrebno naše strpljenje, razumjevanje i tolerantnost u ispravnim i neispravnim postupcima. Djeca ponekad znaju biti uistinu zahtjevna, susreću se s mnogim razvojnim problemima, od hiperaktivnosti,agresivnosti,autizma,razdražljivosti do ostalih poteškoća u razvoju. Dolazimo do pitanja ŠTO PODUZETI? Najvažnije od svega je da djetetu pokažemo koliko ga volimo, koliko nam je važno i da se naši osjećaji nikada neće promijeniti. Uz neizmjernu ljubav, međusobno poštivanje i povjerenje koje s djecom trebamo graditi od samog početka, zasigurno ćemo s našim klincima imati dobar odgoj, i još bolji temelj za njihov daljnji razvojni put.
Meni osobno, jako je nedostajalo obostrane roditeljske ljubavi,
i prisutnosti drugog roditelja, a u zrelijoj dobi spoznala sam i posljedice....:(
Zato danas kao mlada ponosna odgajateljica počinjem sa odgojem 20-ero male, prekrasne djećice kojima nimalo ne nedostaje ljubavi i pažnje. Razvili smo zajednički sklad koji nam nitko ne može narušiti. Nema lijepšeg osjećaja od onog kad ti dijete kaže:"teta, volim te!", a mislim da to sve dokazuje. Ne želim da im išta nedostaje što je meni u njihovim godinama nedostajalo, i znam da ću za koju godinu biti i nasretnija i najbolja majka. ;)
U današnje vrijeme sam odgoj je ogroman izazov, kako odgojiti dijete u današnjem društvu da vjeruje u sebe i svoje principe, da bude dobar, pošten, vrijedan... Ali, ipak bih željela umjesto ovih standardnih opisati i neke svoje osobne.
Moje roditeljstvo je od nultog dana izazov, a nije prestalo to biti ni do današnjeg dana. Naime, u velikoj i dugogodišnjoj borbi s MPO danas sam na sreću roditelj dvoje djece. Iz te bitke izašli smo kao dvostruki pobjednici. :-)) S drugim djetetom sam "vezana" 2 mjeseca na infuziji za bolnički krevet čuvala trudnoću, znali smo da ću prerano roditi, svaki dan je bio izazov, jer još samo jedan više je neizmjerno važan. Nas dvoje smo dogurali do 32. tjedna i hitnog carskog, sljedeći izazov je i dalje bio preživjeti neizvjesnost, borbu za život i opet smo pobijedili. A onda dvije godine neprekidnog izazova vježbanja i čeličenja živaca po bolnicama, naučili smo se radovati svakoj maloj stvari i ništa ne shvaćati olako, kad se miš prvi puta posjeo sa više od godine dana, rasplakala sam se jer sam si tad dala oduška i počela vjerovati da će ipak on možda jednog dana biti na svojim nogicama. I je, danas čudo moje nezaustavljivo jurca, a svi njegovi liječnici su oduševljeni ishodom. Ogroman izazov je bio isbalansirati moj višemjesečni izostanak iz kuće s odgojem mog starijeg miša, kako urediti da mu što manje nedostajem, kako sama sa sobom raščistiti i ne osjećati krivnju, kako kod kuće organizirati vrijeme da mlađeg ne uskraćujem ni minute za prijeko potrebne vjžbice, a starijeg za dragocjenu igru s mamom.... čini mi se da nabrajanjima nikad kraja.
Danas je moj stariji školarac, i opet puuuno izazova. Najviše sam sad okupirana s njegovim čitanjem i smanjenom pažnjem, mjesecima već proučavam literaturu kako mu pomoći, kako olakšati učenje čitanja, kako ga uopće zainteresirati. Sada mi to izgleda kao veliki zid preda mnom jer on u svemu tome pruža ogroman otpor, ali vjerujem da ćemo kao i svaki puta do sada pobijediti i u spješno svladati i ove izazove.
Još uvijek nisam majka, ali sam ogojiteljica predškolske djece. Točnije, trenutno sam pripravnica volonterka i u ovih gotovo godinu dana volontiranja susrela sam se sa velikim brojem djece, različite dobi, različitih profila. Smatram da je privilegija provesti neko vrijeme s djetetom i upoznati ga. Svako dijete je posebno na svoj način, bilo da ima neki poremećaj, neku posebnu potrebu, ili da je pak darovito. Nije lako ni s tzv. "normalnim" djetetom, a kamoli ukoliko nešto nije u redu. Izazov je svaki dan uči u skupinu djece, pripremati njihov boravak u vrtiću, gledati njihovo veselje dok se igraju, tugu pri odvajanju od roditelja, ljutnju ako im neko dijete uzme igračku, pomoći im u polaganom ulasku u svijet odraslih, biti tu za njih u svakom trenutku... Nije lako istovremeno brinuti o potrebama 30-ero djece, reagirati na svaku situaciju, oblikovati male ljude. Ali kada te pri dolasku u vrtić zagrli istih tih tridesetero djece i s osmjehom na licu radosno viče "Teta, teta, tetaaa", vidiš da se sav trud isplati. Nisam dugo u ovom poslu, pravi posao zapravo me tek čeka: uskoro polažem stručni ispit i onda ću, nadam se, napokon biti "prava teta". No, posao je to koji iziskuje cjeloživnotno učenje, vremena se mijenjaju, djeca se mijenjaju, a ove knjige bile bi jedan od mali dijelić mog stručnog usavršavanja.
Majka sam 15-mjesečnog čovječuljka,i svaki dan mi je izazov! Svaki dan od njega naučim nešto novo,iznova se šokiram (njegovim idejama) ,volim njegovu želju da mu mama bude fit i zgodna,što znači samo jedno ...da nema mira jedne sekunde...ta mala nevina,pametna i dobra bića su nešto najdivnije što nam je priroda namjenila,na nama je da ih pretvorimo u velike ljude,a ponekad se uhvatim da on mene uči kako se ponašati,biti čist i ne iskvaren,ne činiti ono što ne želiš da tebi netko čini,to je ta izazov što je meni sin opet ponovio,to je ono što želim primjenjivati od kad imam njega! Volim svaki novi izazov koji mi on postavi,dok ga činimo zajedno ja sam NAJSRETNIJE biće na planeti! Izazov je za mene i sitnice koje prolazimo svaki dan (tipa;ustani mama 1000 puta i dođi po mene jer se ja penjem na stepenište ,a znam da tamo ne smijem jer se mogu lupiti,ali ja idem vidjeti do kud tvoji živci sežu :) ) a da na kraju ostane osmijeh na licu! HVALA Bogu,što mi je pružio mogućnost biti majka,i HVALA mom djetetu što me iznova uči čistoći :)
Majka sam troje djece poprilično različite dobi i izazovi sa kojima se susrećem pri njihovom odgoju su potpuno različiti. I nema pravila,izazovi odgoja se ne moraju ponavljati. Svako je dijete specifično i dokle god traje moje odgajanje, ja moram isto tako "odgajati" i sebe. Nije lako, ali to sve ima svoje čari i smatram da je roditeljstvo najzahtjevniji posao, svaki dan je radni, a radno vrijeme je 24 sata.
Draga Mona35,
korisnička imena dobitnika se nalaze na kraju članka...
Eh, da, sad vidim, moje isprike. Možda i bolje da nisam vidjela, barem sam se nadala, ovako :(
Obriši komentar
Jeste li sigurni da želite obrisati komentar?
Sortiraj odgovore
Najstariji