Kako ja živim u skladu s prirodom?
Ono što svaki dan sve više postajem svjesna je to da nam je priroda dala sve što nam treba...okruženi smo mnoštvom zdrave "trave" po kojoj gazimo, a istovremeno kupujemo tu istu "travu", a mogli bi ju jednostavno ubrati samo da naučimo gledati i prepoznavati, sve što nam treba zemlja nam daje i upravo zbog toga si već nekoliko godina sadimo povrće i voće, jednostavno posadimo i ono izraste prirodno bez bilo kakvih kemikalija koje se nalaze u gotovo svemu što kupujemo, i to je veliko veselje jesti plod svojih ruku, a opet plod zemlje, prirode...
Danas nam je sve na dohvat ruke...zašto bi se za nešto mučili...ali svatko tko voli uprljati ruke zemljom, dotaknuti travu i pritom uživati zna da nam priroda daje sve, samo što smo tu istu prirodu odbacili prihvačajući ono što nam je lakše i na oko ljepše, ali svatko zna da je samo ono što nam priroda daje zdravo. Razmišljam kako su prije ljudi živjeli...sve što su imali sami su radili...sjeća li se netko kako mu je baka pričala kako su ljudi na selu sadili lan, pa sami izrađivali plahte... koliko li su se samo namučili...prije su ljudi živjeli u velikom siromaštvu, a istovremeno su imali sve što im treba, znali su iskoristiti sve što nam je priroda dala, znali su živjeti i stvarati...Danas imamo sve i ništa! Iz zemlje sve raste i zemlja je život! Tu u gradu živim zeleno tako da svoju djecu učim da ne bacaju smeće, da znaju cijeniti i uživati u prirodi koja nam je dana, da ne puštaju vodu da curi bezveze dok recimo peru zube, da gase svjetla ako im ne trebaju, i sve te sitnice svakodnevnog života. A ja na posao idem biciklom i pri tom uživam u suncu i zraku i ne dođem ništa sprorije nego da idem autom.
Živim u malom zelenom gradiću, jedemo hranu koju sami uzgojimo bez pesticida, udišem svježi zrak jer živim preko puta parka i svako jutro se zahvalim za novi dan dok po drveću skaču vjeverice i razne ptice. Uz sve to, moram reći da je jako važno da osim što živimo zdravo, znanjem i primjerom prenosimo budućim naraštajima važnost očuvanja prirode, štednje prirodnih resursa I brige o okolišu. Mogu reći da živim svakodnevno u skladu sa prirodom, jer osim što svoju djecu osvještavam da brinu o prirodi, isto tako je i moj posao da radim sa djecom i usađujem im te iste vrijednosti.
Mi smo od ranog jutra do kasne večeri u vrtu, uživamo u zelenilu, zabavljamo se, mislim da zelenije ne može biti. :)
Moj naveći doprinos život u skladu s prirodom je svakodnovno recikliranje i PLATNENE PELENE. Moja beba uživa u potpuno prirodnim materijalima, proizvedenim u skladu s prirodom i ne proizvodi otpad u obliku jednokratnioh pelena koje se raspadaju još oko 800 godina na deponijama smeća.
Nastojim živjeti u skladu s prirodom. Najveći užitak mi je napraviti zelenu salatu za večeru koje su svježe ubrane i koju svi rado pojedemo, a koja je još prije pola sata bila u vrtu i prirodno rasla bez ikakvih kemikalija. U vrtu smo posadili paradajze, špinat, uskoro očekujemo prve plodove jagoda koju s nestrpljenjem čekamo,... Još od malena naučena sam svo povrće dobivati iz vrta najprije od bake, a zatim od svoje mame. Do sad nisam NIKAD kupovala trešnje, meni je to jako nezamislivo, uvijek je to bilo kod stabla i gađali se košticama,... Danas se u trgovini sve može kupiti, ali uvijek se zapitam na koje je to način uzgajano, jer proizvođačima je zapravo cilj prodati i zaraditi, a nigdje se ne vidi dali je pošpricano pesticidima.... Zato imam vlastiti mali vrt i uživam u plodovima svoga rada znajući da je to prirodno i u skladu s godišnjim dobom, a da ne kažem koliko i pritom uštedim, jer financijski se jedva vučemo iz mjeseca u mjesec. I pritom najviše dobivam, i zeleno, svježe, zdravo i novac u novčaniku!!!!
radim u tvornici papira. tamo gdje se drvo ubija da bi postalo papir. nije baš u skladu s prirodom, ali nemam izbora...i firma se trudi, imamo različite spremnike za različiti otpad, i onda sam ostala razočarana...jednom sam ostala duže na poslu i čistačica je ušla u ured i sav razvrstani otpad bacila u jednu kantu. ne volim tužakati pa sam ju lijepo opomenula jer koji je smisao da ja sadim vlastiti vrt ako će mi netko bacati smeće po njemu...vozim se biciklom, jedem samo prirodno, provodim sve svoje slobodno vrijeme na svježem zraku. to je moj doprinos. Ali moramo biti svjesni da doprinos jednoga ne vrijedi puno, ako ga drugi ignoriraju. Moramo se uključiti svi! A ja bih se rado dodatno uključila u novoj haljini!
misljenja sam da mi koji zivimo u Hrvatskoj, pogotovo mi iz manjih mjesta koji sadimo povrce imamo voce u dvoristu,koristimo samo svoje maslinovo ulje i svojim primjerom ucimo svoju djecu,mi smo jako dobar primjer i ostatku EU.Zivjeti u prirodi i sprirodom bio bi os veci gust kad bi se i NOSILA PRIRODA :)
Moja priča je jednostavna:
Obožavam sve što je zeleno!
S obzirom da sam nedavno rodila i zdravom prehranom brzo vratila prijašnju figuru...u ovoj haljini osjećala bi se fenomenalno jer... najgore je kad ti se nešto tako jako sviđa, a nemaš novaca da si to kupiš...
"Živjeti u skladu s prirodom" je rečenica koja u ušima mnogih odzvanja samo kao parola, kao nešto apstraktno ili kao možda "od sutra ću počet". No činjenica je da često dolazimo do životnih situacija kad nam je potreban zeleni život, kad ga mi sami moramo prakticirati, nitko to neće učiniti za nas. E pa, da nas život ne prisili da hvatamo prirodu u zadnji čas, bolje je krenuti polako, pronaći dobar motiv. A vođa nam može biti i indijanski poglavica koji je rekao: "Tek kad posijeku i zadnje drvo te onečiste i zadnju rijeku, ljudi će shvatiti da se novac ne može jesti." Upravo ja nastojim biti jedan od onih koji ranije shvaća da novac nije jestiv te toplo preporučujem da razmislite i vi o životu koje htjeli-ne htjeli dijelimo s prirodom :)
Priroda,tako jednostavan a širok pojam koji se sve rijeđe upotrebljava u našem govoru."Idemo negdje u prirodu!" je postala tako rijetka rečenica,malo tko od nas svoje slobodno vrijeme provodi u prirodi,jer nas ritam i tempo života sprječava da živimo punim plućima,da živimo u skladu sa naljepšim darom koji smo od Boga dobili,prirodom!Nastojim svaki trenutak sa svojom obitelji provoditi na svježem zraku,daleko od gradske gužve,jer ništa ne puni bolje baterije od udisanja svježeg šumskog zraka ili boravka negdje uz more!Zato ljudi trgnite se i brzo u prirodu jer ona je svuda oko nas samo je trebate pronači!
Nije uvijek lako živjeti u skladu s prirodom, ali malo truda i osvještenosti mogu dosta toga. Najjednostavnijim mi se receptom čini osluškivanje prirode, promatranje zakonitosti koje vladaju u nekom prirodnom mikro-okruženju (od parkića iza naše zgrade do gradskog parka). Sezona vožnje bicikla počinje za mene već krajem ožujka i traje otprilike do sredine listopada,katkad i duže. Biciklom idem gdje god mogu, a za dulji put koristim vlak. Smatram da je taj način ujedno i dobar način uštede s obzirom na stalna poskupljivanja goriva.
U šetnji prirodom se uvijek trudim ne remetiti biljnu i životinjsku zajednicu te sve ostaviti onakvim kakvim sam zatekla (jasno, ukoliko nema potrebe nešto počistiti).
Najlonske vrećice nastojim izbjegavati u što širem luku, a ako ih već negdje i pokupim, pokušam ju iskoristiti što više puta ili spremiti do iduće upotrebe. Inače koristim isključivo pamučne torbe i vrećice, koje su praktičnije i ljepše, na kraju krajeva.
Razvrstavanje smeća je stara stvar, iako u mom kvartu ne postoji eko-otok, pa taj posao nije uvijek lak., tako da često uspijemo samo odvojiti papir i plastiku od organskog otpada.
Sve navedeno nije nikakva mudrost i vjerujem da je većina ljudi svjesna kako smo samo gosti ovom planetu. Tom se mišlju i ja vodim, u nadi da se crne prognoze o narušavanju biljnog i životinjskog svijeta daju barem popraviti, ako ne i izbrisati.
jedem zeleno, nosim zeleno, mislim zeleno, špotam sve koji zagađuju i uništavaju predivno zelenilo koje nas okružuje. zeleno je život i bez njega ne bi bilo niti nas. :)
Zeleno, volim te zeleno.
Zeleni vjetar. Zelene grane.
Barku na zelenom moru
Konja u zelenoj gori.
Sa sjenkom oko svog pasa
Ona na terasi sanja,
Puti zelene i kose,
S ocima od srebra hladna.
Zeleno, volim te zeleno.
Ispod ciganskog mjeseca,
Stvari sto je posmatraju
Ona ne moze da gleda.
Pa...volim jesti pomfri, bigmac...skoro sve iz Meka..
pohano meso, naročito pohane boce.
Što se tiče zelenog, volim špinat i salatu...naročito onu hrskavu. =)
I volim slikati prirodu, a najviše izlazak i zalazak sunca <3
ne želim puno pričati...želim haljinu :) jako je želim...živim u skladu sa prirodom ful..imam prirodne nokte, imam prirodnu kosu, ne koristim umetke, ekstenzije, nemam silikone, recikliram ama baš sve jer nemam novaca da kupujem novo, vrečice ne koristim jer nemam puno šta ni stavit u njih, ne bacam smeće kroz prozor, stare perilice na sljeme, kotače nemam jer nemam ni auto...nije da kukam, imam sve šta mi treba...osim haljine...a u mojoj PRIRODI je da je želim jako JAKO...
Recikliram! Odvajam plastiku u posebne vreče, tetrapak u druge, staklo u treće itd. Od organskog otpada u kući radimo prirodno gnojivo za vlastiti vrt i radimo to unatrag nekoliko godina. Hvala Bogu pa možemo. Vozim se biciklom toliko da mi se čini da sam zaboravila hodati :) Vodu za cvijeće i vrt koristimo iz podzemnih voda. Lijepa naša Panonija :) Žarulje po kući su samo šparne već duži niz godina. Imam jednu na stolnoj lampi koja traje već 13 godina :) I da, isplati se...
Najmanje jednom tjedno gasim po noći sve moguće aparate iz struje. Teško je svakodnevno ali jednom tjedno uspjevam. Ne bacam smeće po cesti i čistim za svojim psom :)
E, i jesam spomenula da želim haljinu? :)
Tek sam nedavno postala svjesnija našeg okoliša i potrebe da ga se zaštiti i očuva! Ja činim male korake, potičem svoje najbliže da sa mnom čine te male korake ali i to je početak! Svoju petogodišnju sestričnu učim da se smeće baca u koš a ne po tuđoj tratini, dečka sam uspjela odučiti od grozne navike da sve baca kroz prozor svoga automobila. A ja? Skupljam stari papir i plastične boce koje bacam u kontenjere namijenjene samo za to, što manje koristim automobil a više se koristim biciklom ili idem pješke, ne rasipam se s vodom (tuširam se, gasim vodu kad perem zube)...sve su to sitnice ali sitnice koje će, sigurna sam učiniti razliku! I zato ne odustajem od zaštite okoliša, i svako malo uvedem neku novu stvar i potaknem neku novu osobu! Imam malu nećakinju koja će sigurno biti na svoju tetku i biti ''green''!
Prirodne ljepote i znamenitosti, rijetke i ugrožene biljne i životinjske vrste zaštićene su kako bismo ih sačuvali za naše potomke.Brijunski otoci bogati su životinjskim svijetom ali i mnogim šumskim i livadnim biljem . Limski kanal najljepši je zaljev na obalama Istarske županije.Zlatni rt kod Rovinja zaštićena je park šuma stara stotinjak godina.Šijanska šuma kod Pula najveća je park šuma u Istarskoj županiji. Motovunska šuma koja se proteže dolinom rijeke Mirne proglašena je rezervatom šumske vegetacije i raslinja. U njoj raste hrat lužnjak a beru se i tartufi. Pazinska jama i jama Baredine pripadaju zaštićenom podzemlju. Riječica Pazinčica ponire u Pazinskoj jami i ispod Pazina pravi tri podzemna jezera. Jama Baredina bogata je stalaktitima i stalagmitima. U njoj žive čovječija ribica te minijaturni prozirni račići i kukci.Planina Učka proglašena je parkom prirode. Na Učki raste bukova, hrastova te kestenova šuma. Ljekovito bilje te zaštićene biljke.Učarski zvončić raste samo na Učki i nigdje drugdje na svijetu.Sa Gračišća i Pićana srednjovijekovnih gradova pruža se prekrasan pogled. Rt Kamenjak i Medulinski otoci su zaštićeni krajolici. Na Kamenjaku raste mnogo biljnih vrsta među kojima i nekoliko vrsta orideja koje su zakonom zaštićene.I za kraj .Okupaj se u plavetnilu mora. Popni se na najviše vrhove. Dotakni crveni, sivi i bijeli plašt zavičaja. Preskoči potok, u rijeku baci kamenčić. Osluhni cvrkutanje ptica, zujanje pčela, pomiriši cvijet.Prošeći gradom i zastani pred spomenikom.Budi gostoljubiv i otvori srce za dobronamjerne ljude. Otkrivajuči ljepote zavičaja, čuvaj i voli svij zavičaj. Lijepi pozdrav iz Pule.
Ova haljina je prolece.. Kada je obuces treba ti samo jos kap nekog svezeg parfema.. Ni cipele, ni torba, ni mindjuse, nikakav nakit... Ona je dovoljna..
Obriši komentar
Jeste li sigurni da želite obrisati komentar?
Sortiraj odgovore
Najstariji