Fitness 05. lipnja 2016.

Zašto osobe koje trče imaju bolji seks?

Stopala_5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema studiji objavljenoj u internetskoj publikaciji PLOS One u kojoj se objavljuju prvi rezultati iz svih znanstvenih disciplina tvrdi se da osobe koje trče duže i brže imaju bolji seksualni život od onih koje trče kraće i sporije ili uopće ne trče. Za to je zaslužna razina testosterona u krvi, a prema nekim istraživanjima ona se može i namjerno povisiti

Istraživanje je provedeno u Velikoj Britaniji na Sveučilištu Cambridge, na Odsjeku za antropologiju na završnoj utrci Robin Hood polumaratona, održanog u  Nottinghamu gdje su istraživači uzeli otiske ruku 542 natjecatelja (žena i muškaraca).

Kako duljina prstiju određuje seksualnost?

Vjerojatno se pitaš zašto bi itko uzimao otisak 542 znojne ruke? Zato jer se prema duljini prstiju može odrediti je li osoba dok je boravila u maternici bila izložena većem ili manjem utjecaju hormona testosterona. Istraživanja su pokazala da su osobe čiji je prstenjak duži od kažiprsta bile izložene većem utjecaju testosterona.

Utvrđeno je i da su osobe s duljim prstenjakom brže trčale. Deset posto muškaraca čiji je prstenjak dulji od kažiprsta (dakle bili su izloženi većem utjecaju testosterona u maternici) u prosjeku su trčali 24 minute i 33 sekunde brže u odnosu na deset posto muškaraca čiji je kažiprst dulji od prstenjaka. Također je na deset posto žena utvrđeno da su one čiji je prstenjak dulji od kažiprsta trčale 11 minute i 59 sekundi brže u usporedbi sa ženama koje su u maternici bile izložene manjem utjecaju testosterona.

Testosteron čini bržim muškarce i žene

Istraživanja o međuodnosu hormona i navika koja su prethodila pokazala su da više razine testosterona kod muškaraca povećavaju njihov seksualni kapacitet te da žene s povišenom razinom testosterona češće doživljavaju orgazme.

Na temelju toga evolucijski psiholozi smatraju da je opravdana pretpostavka da su maratonci spremniji za seks. Fizička izdržljivost i sklonost dugom trčanju je između ostalog pomogla da kao vrsta preživimo pred divljim zvijerima, a trkači na duge staze su poželjni partneri jer imaju veće seksualne apetite.

Deset sati vježbanja tjedno povisuje razinu hormona

Ako gledaš svoje ruke i razočarana si odnosom duljine kažiprsta i prstenjaka, razvedri se, jer postoji način da poboljšaš svoj seksualni život. Naime, tim znanstvenika iz Turske na temelju svojih istraživanja tvrdi da se razina testosterona kod žena može povećati redovitom tjelovježbom u trajanju od deset sati tjedno.

Izračunaj svoju potrošnju kalorija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.