Fitness 624 prikaza 06. prosinca 2012.

Za uspjeh ti treba jasan cilj

Igoro
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dragi moj TI, u posljednje vrijeme sve češće se susrećem s mladim ljudima koji se suočavaju s preprekama u svom životu koje teško prolaze, često posustaju ili odustaju. Pitaju se od gdje da pronađu snage i volje za nastaviti, a ponekada se pitaju zašto se to baš njima događa. Tvrde da traže rješenje, međutim koliko god tragali ne mogu ga pronaći

Međutim, kada ih pitam koje su njihove temeljne vrijednosti i uvjerenja i koja je njihova misija, jednako teško pronalaze odgovor. Kako je uopće moguće opstati na životnom putu koji može biti iznimno težak za svakoga od nas, ako nemamo cilja, puta, niti vrijednosti koje nam pomažu da na tom putu ustrajemo.

Koje su tvoje osnovne vrijednosti i uvjerenja?

Vjeruješ li u sudbinu i prepuštaš li svoj život sreći ili vjeruješ u težak rad i ustrajnost u ostvarivanju svojih ciljeva? Vjeruješ li da iza kiše dolazi sunce i čekaš sunčani dan ili odlučno koračaš stazom života i u vrijeme najteže životne oluje? Bježiš li od svojih strahova ili se s njima spremno suočavaš jer vjeruješ da su oni tu da bi te ojačali? Ja vjerujem da svatko od nas ima svoj osobni set životnih stavova i uvjerenja koja nam pomažu da bi postigli svoje ciljeve i prevladali životne prepreke.

Vjerujem da ako odlučiš živjeti u skladu s tim uvjerenjima da ćeš prije ili kasnije dobiti ono što zaslužuješ jer rijetki su oni koji ustraju

Ako možeš nabrojati nekoliko svojih čvrstih temeljnih vrijednosti, tada si spreman ili spremna definirati svoj životni put, svoju misiju. Svatko od nas ima svoje ciljeve i ambicije i one nas čine posebnim, one daju smisao našem životu. Naši ciljevi nas motiviraju da ustrajemo onda kada je to teško i borimo se onda kada drugi odustaju, a naše vrijednosti ne dozvoljavaju nam stvaranje izgovora.

Koja je tvoja životna misija, čemu težiš, što želiš postići?

Ako znaš odgovore na ova pitanja, napravio si prvi korak u pravom smjeru na svom životnom putu. Sljedeće pitanje koje ti se postavlja je, jesi li spreman učiniti sve što je potrebno da bi tu misiju i ostvario? Ako pak ne znaš odgovor na to pitanje, vrijeme je da se posvetiš traženju pravog odgovora za sebe. Tvoja životna misija daje ti snagu i smjer kretanja kroz život. Bez obzira što želiš postići važno je to osvijestiti, jer bez vlastite spoznaje o svojoj životnoj misiji, svom putu, nećeš se truditi ostvariti je.

Sportaš bez cilja, onaj bez misije, neće taj cilj niti ostvariti jer nije teško skrenuti s pravog puta, ako nam put nije zacrtan

Jednom kada definiraš svoju životnu misiju, svoje ciljeve, vrijednosti, stavove i uvjerenja, posljednji korak za tebe biti će definirati i prepoznati svoje potencijalne prepreke i snage. Teško se boriti protiv nečega što ne vidimo, pa ti predlažem da na svome pute predvidiš i prepoznaš potencijalne distraktore odnosno stvari koje će te usporavati kako bi se bolje s njima mogla ili mogao nositi. Jednako tako definiraj i svoje snage, jer svatko od nas posjeduje brojne vještine i potencijale koji su duboko skriveni, međutim ako ih osvijestiš biti ćeš puno spremniji za suočavanje s prepoznatim preprekama i izazovima u životu.

Za kraj, želim ti da pronađeš sreću na svom životnom putu, samo zapamti, ne trebaš je dugo tražiti, jer ona se nalazi točno na mjestu gdje se susreću dobra priprema i dobra prilika.

Više informacija potraži na www.mentalnitrening.com.

Foto/Thinkstock

 • Avatar mimiii
  mimiii

  Veliko poštovanje,hvala ako odvojite vrijeme za pročitati ovaj tekst..dešava mi se da sam u fazi života kada se osjećam totalno pogubljeno..doduše doživela sam smrt oba roditelja u par dana,promenila mjesto življenja(neophodno),sve je novo, nepoznato.. druge okolnosti od životnih do materijalnog kraha,neverovatna promena...(jednim djelom poljuljan mi je identitet,jer bila sam član obitelji,znala sam da pripadam jednoj zajednici... nemam ni bližeg ni daljeg roda..nekako sam savladala i panične napade i strahove i prazninu..e sad,sabrala sam se, znam šta želim,znam svoj cilj,ali vrlo mlada sam u svemu,nemam nikoga s kim bi se savetovala.:(to je najveći problem(bar ga ja doživljavam i vidim kao "najveći",jer uz dobru podršku,motivaciju npr.mame sam sve uspjevala,odlične rezultate..)... lepo je ustati posle svega,bez jadikovanja(nadam se da ovo nije),ali ogroman problem je što ne znam kako se "živi",šta je život?,(koliko god zvučalo smiješno ili....to je moje neznanje,istina)kako da realizujem svoje želje,planove,koji su realno mogući..,mala doza nesigurnosti..roditelji nisu stigli da me upute,.bili su tiješko bolesni,tako da je taj deo odgoja zapostavljen(te sam unazađena u tom djelu za razliku od svoje generacije....ne znam kako ide dalji tok života,od poslovnog dela,do životnih turbulencija,prepreka,uspijeha,svega,.od cijelokupnog početka,pa na dalje,., npr..kako ću riješiti osnovno(zaraditi sredstva za najophodnije,da li ću moći,znati??(kako otići na razgovor za posao,kako s ljudima,(jer sam prilično moram priznati naivna,te bivam prevarena,nasamarena..znam da zvučim kao da imam deset godina..ali i jesam u kasnom pubertetu,.imam volje..čvrsto se držim,ali(razumete i sami).. IGORE,bila bih prezahvalna kada bi ste mi odgovorili,dali savjet šta da radim dalje,s kim da porazgovaram,da li bi ste me uputili nekom psihologu,psihijatru..(zaista mi treba neko ko će mi uliti malo povjerenja..,razgovorom i savjetima,.jer znam da sam ja ta koja na kraju treba sve realizovati korak po korak....ZAISTA VELIKA MOLBA...(p.s.došla sam u situaciju kada se pitam šta je dobro za mene,šta nije.. šta je ispravno..zbunjena sam,budim se pitajući se šta da radim,gde ću,šta ću,kako ću...)hvala VAM UNAPRIJED AKO ODGOVORITE..SVE NAJBOLJE OD SRCA :)p.s.sorry što sam se baš Vama obratila,možda je ovo za psihijatra,ali ove kolumne su me pokrenule da se usudim obratiti za savet po prvi put...

 • Default avatar -
  Dexion

  zelim smrsat 25kg

 • Default avatar -
  srxa

  upravo sam jedna od tih mladih ljudi koji se nalaze na prekretnici, završetak srednje škole, priprema za fakultet i ova vaša kolumna me je malo pogurala i istina je dakako da je podrška najmoćnija metoda za promjenu nečijih uvjerenja, hvala vam na napisanoj kolumni i pišite češće jer vaši tekstovi imaju progresivan učinak na mene, a vjerujem i na ostale čitoace :)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.