Fitness 23. studenoga 2010.

Veslanje tjera stres i kilograme

Veslaci
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naši zlatni veslači Valent Sinković i Damir Martin ekskluzivno za Zdravu Kravu pokazali su kako izgleda jedan njihov trening u centru za fizioterapiju, rehabilitaciju i medicinski fitness Abargo Rehab te otkrili kako su se zahvaljujući veslanju odrekli cigareta i alkohola

Damir i Valent su se nedavno vratili iz Novog Zelanda gdje je održano Svjetsko prvenstvo u veslanju. U seniorskoj disciplini 'četverac na pariće' osvojili su zlatne medalje i postali najbolji na svijetu. Zanimalo nas je kako se pripremaju za natjecanja i da li ih je vlastiti uspjeh iznenadio.

Pogledaj vježbe za zdrava leđa...

'Iako smo cijelo vrijeme bili favoriti i pobjeda se dala naslutiti, zlatna medalja je uvijek iznenađenje', kaže Valent.

Teški treninzi tijekom cijele godine

'Veslanje je jako kompleksan sport i moramo puno raditi na snazi tijekom cijele godine. Treninzi su raznovrsni i uključuju teretanu, trčanje po nasipu, skijaško trčanje, jako dugačke ture na biciklima. Imamo 12 treninga tjedno', objasnio je Damir.

Mladi sportaši također redovito rade vježbe za stabilizaciju trupa koje smanjuju mogućnost ozljeda na natjecanjima i treninzima.

Ljubav prema veslanju

Dečki potječu iz obitelji veslača, pa je tako Valentu veslanje otkrio stariji brat, dok je Damirova cijela obitelj opčinjena ovim sportom – i deda i tata i brat su se bavili veslanjem. Zbog ljubavi prema ovom sportu, dečki su se odrekli cigareta i alkohola, paze na prehranu, idu spavati svaku večer u isto vrijeme, a ujutro se bude već u sedam sati. Ipak, ništa im nije teško, jer svi problemi i stres nestaju kada se jednom nađu na vodi.

'Veslanje je sjajan način da riješiš stresa, odjednom se nađeš na vodi i ostaviš sve probleme na obali', objašnjavaju Valent i Damir.

'Također, tijekom veslanja radi cijelo tijelo i koriste se sve grupe mišića, pa se preporučuje svima koji imaju problema s viškom kilograma, a veslanjem se mogu baviti i djeca'.

'Osobe s prekomjernom tjelesnom težinom na veslanju će zasigurno smršaviti, a mršaviji će ojačati svoje mišiće'.

Na zagrebačkom Jarunu postoji čak 5 klubova za veslače, pa ako živiš u Zagrebu Jarun je pravo mjesto za početak.

'Dođi i probaj', poručuju Damir i Valent.

Zanimaju te sportovi na vodi?

Prednosti

Prednosti veslanja naspram drugih sportova:

  1. trenira se na otvorenom, na čistom zraku
  2. radi cijelo tijelo, sve mišićne skupine
  3. kombinira se više sportova
  4. prilagođen je za sve dobne skupine
  5. skida višak kilograma
  6. jača timski duh

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.