Fitness Vježbe za mršavljenje 09. ožujka 2017.

Utječe li trčanje na veličinu grudi i trebaš li ignorirati bol?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Grudi su dio tijela koji ti ni na koji način ne pomaže kod trčanja. Dapače, češće imamo osjećaj da nam smetaju, posebno ženama koje imaju veće grudi. Što treba imati na umu pri trčanju kada su grudi u pitanju?

Studija provedena 2013. godine na ženama koje su trčale Londonski maraton ispitivala je upravo iskustva trkačica u vezi trčanja i dojki. Tako je 32% ispitanica izjavilo da su iskusile povremenu bol u grudima prilikom trčanja, dok je 17% njih reklo da su nekada morale skratiti trening zbog boli.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Evo što sve trebaš znati o grudima i trčanju i kako se pravilno brinuti o njima za vrijeme treninga.

Ako ti je trčanje dosadno, razmisli još jednom uz ove savjete

Tijelo im pruža slabu potporu

"Tijelo grudima pruža slabu potporu. Nema mnogo toga što im pruža stabilnost, samo tvoja koža i nekoliko ligamenata", objašnjava dr. med. Andrea Cheville za womenshealthmag.com.

Dok im s jedne strane nedostaje potpora koju uživaju drugi dijelovi tvog tijela, receptori za bol uredno vrše svoju funkciju. Zbog toga, kada se taj krhki sustav potpore rastegne do maksimuma, osjećaš bol.

Pomiču se više no što misliš

Znanstvenica Michelle Norris donijela je mnoge bitne zaključke u ovom polju. Naime, u svrhu njenih istraživanja volonterke trče na pokretnim trakama: prvo bez grudnjaka, a zatim u grudnjacima različitih stupnjeva čvrstoće.

Mjerenjima je utvrđeno da se grudi prilikom trčanja pomiču u svim smjerovima, gotovo po shemi osmice. "Grudi su samo nakupina tkiva, bez ikakvog mišića. Mogu se pomicati u svim smjerovima prilikom trčanja i to i čine", izjavila je Norris.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ovisno o veličini grudi i vrsti grudnjaka koju nosiš varira duljina putanje, ali prosječno ona iznosi 15 cm kod svakog koraka.

Tajna dobrog izgleda u pedesetima - vazelin i trčanje

Dobar grudnjak je nužan

Zbog svega prethodno navedenog, jasno ti je da za trening moraš odabrati kvalitetan sportski grudnjak koji ti pruža odgovarajuću potporu. Pri kupnji vodi računa o 2 elementa - grudnjak mora biti udoban i savršeno ti pristajati.

Ukoliko koristiš grudnjak na kopčanje, kupi takav koji ti savršeno pristaje zakopčan na najširi obujam. Kako se kroz pranja bude razvlačio, samo ćeš pomicati kopčanje na sve uže i uže. Tako će ti grudnjak duže trajati.

Brzina ne utječe na njihovo kretanje

Ovo je iznenadilo i same istraživače, ali tako je. Trčala ti sporo ili brzo, ona prosječna putanja kretanja od 15 cm ostaje nepromijenjena. Iako se uvijek smatralo da brže trčanje uzrokuje veće pomicanje, istraživanja su opovrgla te tvrdnje.

Stoga, čak i kada ideš na kraće, lagano trčanje, obuci sportski grudnjak. Trebat će ti.

Nosiš li gaćice kada ideš na trening?

Smanjuju li se?

Grudi su zapravo spoj masnog i vezivnog tkiva. Prema tome, da, intenzivno trčanje može utjecati na njihovu veličinu. Zašto?

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ako kreneš intenzivno trenirati, a uz to poboljšaš i prehranu, za očekivati je da će doći do smanjenja masnog tkiva u organizmu. Kako u ostalim područjima, tako i u grudima. Dakle, nije riječ o ciljanom efektu već o utjecaju na cijeli organizam.

Bol ne smiješ ignorirati

Kao i bilo koju drugu vrstu boli, bol u grudima ne trebaš shvaćati olako. Česta bol prilikom tjelovježbe je jasan znak da grudima nisi omogućila dobru potporu, odnosno da tvoj grudnjak ne ispunjava svoju ulogu.

Žene koje pred menstruaciju imaju izrazito osjetljive grudi, trebale bi tih dana ipak smanjiti intenzitet treninga. Nakon što osjetljiva faza prođe, samo nastavi uhodanim tempom.

Kako odabrati idealan grudnjak za trening?

Žene s malim grudima trebaju obratiti posebnu pažnju na ovu vrstu boli: "Ako se bol javi kod žena s malim grudima, posebno ako ju nisu iskusila prije a već neko vrijeme treniraju, svakako se trebaju javiti liječniku", savjetuje Cheville.

Trkačice su manje podložne raku dojke

 | Author: Worldwide Breast Cancer Organization Foto: Worldwide Breast Cancer Organization

"Kad je trčanje u pitanju, istraživanja jasno govore da smanjuje rizik dobivanja raka dojke, kao i vjerojatnost vraćanja bolesti nakon oporavka", ističe Cheville.

Također su dokazani bolji učinci tračanja od samog hodanja, kao i veća učinkovitost intenzivnog trčanja u odnosu na lakši tempo. Još jedna odlična motivacija da obuješ tenisice i kreneš.

Najčešći rani simptomi raka koje ignoriraju žene i muškarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.