Fitness 18. srpnja 2013.

Ustrajnost kao garancija zadovoljstva

Cura_Plazau
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nedavno sam čuo jednog trenera koji je rekao: "Nemoj se truditi biti bolji od ostalih, nemoj se truditi biti kao ostali, nemoj se truditi da se ističeš, trudi se biti najbolji što možeš biti." Govorio je o razlici između uspjeha i pobjede. Mnogo sam razmišljao i dugo sam vjerovao da je pobjeda ono čemu mnogi teže. Cilj kao isključiva pobjeda, sama po sebi ne pruža veliko zadovoljstvo, nego ga ponekad umanjuje

Često govorim da je uspjeh dio puta i da su brojni uspjesi i neuspjesi na tvom putu do cilja. Uspjeh je, poseban trenutak (ili stanje uma) kada postigneš nivo svijesti u kojem si ti najviše što možeš biti, bez obzira na to što radiš. Još ako to stanje uspiješ održati i ponoviti, možda u nekoliko aspekata svog života, tada radiš nešto uistinu posebno. Na ovaj način dobivaš pravo zadovoljstvo, unutrašnje, koje se gradi dugo, bitno različito od zadovoljstva nakon dobre večere i filma.

Zašto su instant zadovoljstva loš izbor?

Angažman s ljubavlju je nepresušni izvor zadovoljstva, sreće i ispunjenosti, koji dolazi od davanja sebe u potpunosti u ono što radimo i čime se bavimo, svejedno govorili o sportu, poslu ili hobiju. Kroz našu potpunu posvećenost i davanje sebe u ono što radimo, postižemo veliku dozu zadovoljstva samim sobom. Taj dio nam nitko ne može oduzeti niti osporiti. Tako postižemo uspjeh i samim time ostvarujemo sebe. Na žalost, većina nas se danas fokusira na instant zadovoljstva kao da je taj oblik zadovoljstva nadomjestak za baš svako nezadovoljstvo.

Međutim, satisfakcija najčešće dolazi izvana pa tamo i ostaje. Kolač je fin i pruža zadovoljstvo. Možeš ga koristiti u trenucima kada si nesretan ili pod stresom. Međutim, kada pojedeš kolač, problem ostaje, a satisfakcija ubrzo nestaje. Angažman i smisao, daju kudikamo veći doprinos tvom životu. Oni te čine otpornim na oluju života u kojoj te tvoji porazi i pobjede više ne bacaju lijevo ili desno, jer sam kormilariš svojim putem uspjeha, opremljen ljubavlju prema onome što radiš i onima koji su ti bliski.

Razmisli:

  • Kada si pokazao bezuvjetnu ljubav?
  • Koliko često daješ svoj maksimum u onome čime se baviš?
  • Koliko često uživaš u onome što radiš?
  • Koliko si uporan na svom putu uspjeha?

Zgrade se grade danima, mjesecima i godinama. Ljudi se grade cijeli život. Ponekada je i nekoliko života potrebno da bi se izgradio jedan čovjek. Ti imaš samo jedan. Iskoristi ga.

Još kolumni Igora Čerenšeka potraži ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.