Fitness 02. siječnja 2014.

Trenutak u kojem stvaramo prepreke

Preprekeu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dragi moj Ti, nakon nedavno pročitane priče, zaključio sam da prepreke gradim sam, a one kasnije grade mene. Većinu prepreka u životu postavljamo sami. Naravno postoje i one stvarne, objektivne, životne, ali kada one ne postoje, mi svejedno izgradimo i jednu sasvim svoju. Zbog istih prepreka, ako ih uspješno savladamo postajemo jači, spremniji za svladavanje neke nove

Nadvladavanje jedne prepreke ne znači da sljedeća neće doći ili da će biti lakša, naprotiv, svaka sljedeća može biti teža i veća za preskočiti, ali samim time ti se otvara i prilika za daljnji rast. Put do tvog osobnog ostvarenja i uspjeha nije lagan, prepreke ti postaju sve teže, a samo postizanje uspjeha je lakše od ponavljanja istog, međutim ti si sve spremniji, sve čvršći i otporniji na nove udarce. 

Kako nadmašiti samoga sebe?

Kada sportaš trenira godinama i sruši svjetski rekord, taj je rekord ujedno i njegov osobni, te on opisuje sav njegov dosadašnji rad i predstavlja kulminaciju svih njegovih sposobnosti i vještina. Ponovno rušenje istog rekorda postaje još teže, jer sada ne treba samo nadmašiti dosadašnje uspjehe drugih, već i sam svoj najveći uspjeh do sada. Svakodnevica nije bitno različita, jer se susrećeš s preprekama koje tu nisu bile sve dok ti nisi došao. Sada kada si tu suočen s izazovom, odjednom vidiš brojne prepreke koje te sputavaju da nastaviš.

Najgora prepreka koju možemo imati je strah od neuspjeha, jer ako želiš uspjeti, tada tvoja želja za uspjehom mora biti znatno veća od tvog straha. Pobijediti strah nije lako s obzirom na tvoje uloženo vrijeme, trud, a možda i novac. Ali hrabrost nije odsustvo straha već suočavanje s njim. Kako bi bio hrabar, trebaš se podsjećati da si sretan što imaš priliku za uspjeh. Često čujem da ljudi kažu biti ću sretan kada to ostvarim, kao da je uspjeh preduvjet za sreću, a ne obratno. Nije li bolje biti sretan cijelo vrijeme puta i ne uspjeti, nego biti nesretan i onda iščekivati uspjeh (ili neuspjeh). Ne povećava li sreća i zadovoljstvo na putu vjerojatnost uspjeha?

Dobre odluke se donose brzo, a loše sporo

Vjerujem da sve prepreke možeš uspješno svladati kako bi iskoristio pravo dano ti rođenjem, a to je da iskusiš život na način na koji ti to najviše odgovara, da ga živiš u punini. Kada si suočen s velikim izazovom, velikom odlukom, zapamti da se dobre odluke donose brzo, a loše polako. Kada ti osjećaj kaže da je nešto ispravno i da to trebaš učiniti, a ti to ne učiniš odmah, u tom trenutku počinješ stvarati prepreke odnosno objašnjenja zašto ne bi trebao.

Najčešće se tu radi o alibiju koji stvaraš kako bi izbjegao suočavanje. Zato primijeti svoje prepreke, primijeti osjećaj straha i nelagode koji si stvorio, te napravi korak koji smatraš ispravnim i dozvoli da te prepreka koja je tada iza tebe učini jačim. Neka prepreke postanu mjera tvog uspjeha, a svaki povremeni pad samo začin koji tvom uspjehu daje snažniji okus

Još kolumni Igora Čerenšeka pročitaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.