Fitness 25. ožujka 2015.

Joga za pločice na trbuhu

Jen-Uspr
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Glumica Jennifer Love Hewitt postala je sljedbenica Buti joge kada je čula da relativno brzo može imati pločice na trbuhu (six-pack). A Buti jogu je opisala kao jogu na kojoj se vježba uz plesnu tribal glazbu, a tijelo se učvršćuje kroz ženstvene seksi pokrete. 'Ovom vrstom vježbanja troši se veliki broj kalorija jer se neprestano rotira torzo i na taj način se pokreću svi mišići u tijelu', rekla je

Što je Buti joga?

Buti joga je spoj power yoge, tribal plesa (plemenski ples) i vježbi eksplozivnosti (plyometric), naziv dolazi od jezika Marathi, jednog od 23 službena jezika u Indiji i znači "izliječiti nešto što je skriveno." Fokusirana je na podizanju spiralne energije tako što opušta kukove i pomaže energiji da slobodno teče kroz prvu i drugu čakru. Buti kombinira različite stilove Hatha joge, s utjecajem tribal plesa i vježbi eksplozivnosti kako bi se ubrzali otkucaji srca i oslobodila ženstvenost.

Buti joga transformira jezgru tijela, a njezin utemeljitelj Bizzie Gold, tvrdi da ove vježbe transformiraju izgled tijela gotovo momentalno. Brojni polaznici su primijetili promjene na svojim trbušnim mišićima već nakon prvog sata. Gold tvrdi da nije potrebno ove vježbe nadopunjavati s aerobnim ili vježbama snage jer  poboljšavaju cirkulaciju, ubrzava metabolizam i podižu vitalnost. 

Ženstveni pokreti za čvrste mišiće

Jennifer Love Hewitt postala je sljedbenica Buti joge kada je čula da relativno brzo može imati pločice na trbuhu  (six-pack). A vježbanje Buti joge je opisala kao sat joge na kojem se vježba uz plesnu tribal glazbu, a tijelo se učvršćuje kroz ženstvene sexy pokrete. "Ovom vrstom vježbanja troši se veliki broj kalorija jer se neprestano rotira torzo i na taj način se pokreću svi mišići u tijelu. Od kad vježbam Buti pokrenuli su mi se mišići u tijelu za koje nisam ni znala da postoje", rekla je Jennifer Love Hewit. 

Moć plemenske glazbe

Gold je objasnio zašto Buti joga daje dobre rezultate: "Nema smisla trenirati tijelo linearno, kao što je to slučaj s čučnjevima jer smo mi građeni poput cilindra, odnosno mišići se isprepleću oko tijela." Jennifer Love Hewittrekla je da nikad nije probala vježbati ništa nalik Buti jogi: "Ako voliš jogu, ali u svoje vježbanje želiš uvesti više kardio vježbi, Buti joga je onda odličan izbor za tebe. Tribal glazba će ti omogućiti da se opustiš fizički i emocionalno dok treniraš." Jennifer Love Hewit trenutno ne trenira Buti jogu jer očekuje dijete.

Buti se ne bi trebao nazivati jogom

"Buti joga izvrsna je za osobe koje vole aerobne treninge, dobar streching, ples i glazbu, no ne smatram da bi se svi oblici vježbanja koji uvode neke nove, zanimljive, zaboravljene stvari nužno trebale zvati jogom. Mi volimo i podučavamo jogu koja kontrolira pokrete, sprečavajući pritom mogućnosti ozljeda, te omogućuje da što više mišićnih skupina bude aktivno kako bi tijelo i pokret bili stabilniji i fluidniji", objasnila je Christiana Igbeka, certificirana Yoga Swing i Pole Dance instruktorica, praktičarka tajlandske i jogijske masaže iz Velvet Pepper Yoga Studia u Zagrebu i nastavila:

"Mišići core-a bi trebali biti prisutni u svakom pokretu, kako jogičkom tako i ne jogičkom, ali s naglaskom na mekoću koju žensko tijelo voli i podržava. 'Six pack' sam po sebi nije zdrav za žene, jer može dovesti do problema s leđima, probavom i ciklusom. U yogi se stoga čak i u core aktivaciji traži mekoća, te dubinski "trbušni junaci" koji će podupirati leđa, a na površini se vidjeti kao izduljeni vretenasti zid."

Nije za one sa slabim zglobovima i srčanim tegobama

"Buti joga je zanimljiva kao ideja tribal plesa, pokreta koji prirodno dolaze kad pustiš da tijelo prati ritam plemenske glazbe, i sigurni smo da će se mnogo žena pronaći u tome. Međutim, oprez je nužan kod osoba sa slabijim zglobovima i srčanim tegobama zbog eksplozivnih pokreta koji se izvode u pojedinim vježbama. Također je neophodno osnovno poznavanje asana, te potpuna kontrola tijela prilikom izvođenja istih kako ne bi došlo do ozljeda. Ako se pronalaze u navedenim ograničenjima, nježniji dio populacije bismo radije usmjerili da se prepuste tribal plesu i opuste tijelo u još više smjerova koje ne zadržavaju okviri određenih yoga asana. No, ako se netko nalazi baš u Buti jogi, uživaj, samo budi oprezna sa svojim zglobovima, to su ti jedini koje imaš", rekla je Andrea Vidas certificirana Yoga instruktorica (ERYT500) i praktičarka tajlandske jogijske masaže iz Velvet Pepper Yoga Studia.

Pročitaj kako možeš stanjiti listove i bedra.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.