Fitness 24. siječnja 2023.

Traka za trčanje, eliptični trenažer ili sobni bicikl - što i kada odabrati?

Foto: Unsplash Trening u teretani
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Traka za trčanje odlična je za stvaranje izdržljivosti i pripreme za utrke, dok eliptični trenažer i sobni bicikl stvaraju manje opterećenje za kukove, gležnjeve i koljena.

Iako traka za trčanje, eliptični trenažer i sobni bicikl pripadaju skupini sprava na kojima se izvode kardio vježbe, njihova uporaba ovisi o tome što od takvih vježbi očekujete. Također je važno biti svjestan svoje razine fizičke spremnosti i poznavanja vježbi prije samog treninga na nekoj od njih, a svaka ima svoje prednosti i nedostatke.

Prednosti korištenja trake za trčanje

Bez obzira na to volite li više trčati, hodati ili ste strastveni obožavatelji 12-3-30 treninga, traka za trčanje je vjerojatno vaš izbor. Beskrajan potencijal vježbanja na traci za trčanje jedna je od najvećih prednosti ove sprave što je čini odličnim izborom za one kojima vježbe lako dosade te stalno traže nešto novo.

Vježbe na traci za trčanje manje su rizične nego vježbe na otvorenom

Ako pokušavate dnevno napraviti više koraka ili želite postati trkačica, traka za trčanje je bolji izbor od neravnog i tvrdog vanjskog terena. "Trake za trčanje imaju lošu reputaciju jer se smatra da opterećuju zglobove, no to nije istina", rekla je Mackenzie Banta, trenerica i osnivačica Cut + Flow fitness studija u Washingtonu, za Shape. "Traka za trčanje ima manje opterećenje na tijelo od trčanja po kolniku, posebno stopala, koljena i kukove jer je traka za trčanje napravljena da apsorbira dio tog udara", napominje. 

Vježbe na traci za trčanje su prilagodljive pojedincu

Najveća prednost trčanja na traci za trčanje je to što je jednostavna za korištenje i prilagodljiva, kaže Banta. Sve što trebate nalazi se na ekranu ispred vas. Budući da su trake za trčanje danas toliko napredne, one su nevjerojatan alat kojim može pratiti svoj napredak, objašnjava Karli Alvino, certificirana osobna trenerica i trenerica trčanja u Mile High Run Clubu u New Yorku. "Možete pratiti vrijeme, udaljenost, vrijeme određenog segmenta i tempo na većini novijih modela traka za trčanje i tako jednostavno pratiti svoj napredak", dodaje.Ta pouzdanost i prilagodljivost pomaže da točno pratite svoj napredak, što nije slučaj kod drugih sprava. Primjerice, budući da postoji više varijacija između različitih eliptičkih trenažera i proizvođača, jedan kilometar na jednom trenažeru može zahtijevati različitu količinu rada od jednog kilometra na drugom.

Vježbe na traci za trčanje mogu biti brze i učinkovite

Trake za trčanje su najisplativije zbog nebrojenih oblika treninga koje možete izvoditi na njima. Sprintevi na traci za trčanje i set HIIT vježbi, na primjer, neće oduzeti puno vremena, a pružaju mnoštvo zdravstvenih i fitness prednosti. To može biti posebno korisno ako ste jako zaposleni i nemate puno vremena za vježbanje. 

 | Author: Pexels Foto: Pexels Traka za trčanje najbolje će aktivirati mišiće nogu

Prednosti korištenja eliptičnog trenažera

Za eliptične trenažere često se smatra da se radi o spravama koje su pomalo dosadne i previše jednostavne, a iako to može biti istina, sigurno ne mora biti. Na eliptičnom trenažeru zapravo možete odraditi jako naporan trening dok umanjujete utjecaj na zglobove i uz to dobijete dobar trening ruku. Ako vam vježbanje na eliptičnom trenažeru lako dosadno, jednostavno se naoružajte knjigom, podcastom ili s nekoliko epizoda serije koju trenutno gledate.

Eliptični trenažer je prilagođen početnicima

Ako nikada prije niste trčali može biti zastrašujuće skočiti na jednu od traka za trčanje u teretani, a u tom slučaju biste se i lako mogli ozlijediti. Eliptični trenažer je intuitivan i ne zahtijeva previše pripreme. Sve što trebate učiniti je stati jednom nogom na svaku pedalu, pritisnuti gumb za pokretanje i krenuti. 

Eliptični trenažer je bolji za zglobove

"Eliptični trenažer ima znatno manji utjecaj na zglobove od trčanja ili hodanja na traci pa je dobar za početnike ili one koji imaju problema sa zglobovima, a bolji je i za vaše kukove te koljena", objašnjava Amber Harris, osobna trenerica i certificirana trenerica trčanja. To je velika prednost ako već patite od bolova u zglobovima ili se oporavljate od prijašnje ozljede.

Eliptični trenažer je trening za cijelo tijelo

Umorni ste od vježbanja nogu na traci za trčanje dok vam ruke samo vise pored tijela? Onda je trenažer rješenje. Mnogi eliptični trenažeri imaju pokretne ručke koje možete koristiti da vježbu za donji dio tijela pretvorite u aktivaciju cijelog tijela. "Budući da postoje ručke koje gurate i povlačite protiv otpora, vježbate cijelo tijelo", kaže Banta. Isto se ne može reći za bicikl ili traku za trčanje, što ovo čini jedinstvenom značajkom eliptičnog trenažera.
 

Možda te zanima... Što je 15-15-15 trening koji obožava Jennifer Aniston? Fitness

Prednosti korištenja sobnog bicikla

Sobni bicikli jedan su od onih fitness trendova koji nikada neće nestati i to s dobrim razlogom. Vožnja bicikla izvrstan je trening izdržljivosti, a raditi ga možete iz udobnosti vlastitog doma ili teretane! Za razliku od tradicionalnog biciklizma, otklanja potencijalne opasnosti otvorene ceste. Osim toga, možete prilagoditi biciklističke vježbe svojim potrebama, bilo da želite bezbrižno voziti bicikl ili odraditi izazovnu vožnju.

Vožnja bicikla poboljšava izdržljivost

Što više vozite bicikl, vježba postaje lakša, a ta novostečena snaga poboljšava cjelokupnu fizičku kondiciju. Kardio vježbe izdržljivosti, poput vožnje biciklom, također su odličan način za povećanje vašeg VO2 max, odnosno količine kisika koju unesete odjednom. Povećanje ovog broja znači da vaše tijelo stvara više energije. "Što je veći broj, to ste u boljoj kondiciji i nećete se osjećati umorno ako duže vježbate", pojašnjava Allen Conrad, kiropraktičar u Kiropraktičkom centru Montgomery County u Sjevernom Walesu, Pennsylvania. Jednostavnije objašnjeno, dobit ćete više od svakog udaha.

Vožnja bicikla može poboljšati držanje

Ako se brinete da će vas boljeti leđa ako počnete redovito voziti bicikl,  zapamtite da je vožnja bicikla općenito neutralna za leđa, kaže Matt Wilpers, trener s IRONMAN certifikatom i instruktor Pelotona. Loše držanje obično je posljedica ukočenosti, a uz pravilnu prilagodbu sjedala i volana poboljšat ćete držanje kada počnete redovito voziti bicikl.

Vožnja bicikla je blaga za zglobove

Slično kao i eliptični trenažer, sobni bicikl je zdravija alternativa traci za trčanje ako imate problema sa zglobovima ili se oporavljate od ozljede. Na biciklu je noga stalno na papučici što eliminira silu podizanja noge i ponovnog spuštanja cijelom tjelesnom težinom što se događa tijekom trčanja, objašnjava Manning Sumner, certificirani trener snage i kondicije za RSP Nutrition.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash Sobni bicikl pomaže kod pravilnog držanja

Za što odabrati traku za trčanje, eliptični trenažer i sobni bicikl?

Svaka od ovih sprava ima određene prednosti i mane, a najčešće ih biramo po tome kako smo raspoloženi. Sve tri sprave nude drugačije treninge, ali imaju i dosta sličnosti. Postoje situacije u kojima nije svejedno za koju se spravu odlučiti nego je ipak najbolje odabrati samo jednu od njih. 

Oporavak od ozljede - Eliptični trenažer ili sobni bicikl

Za osobe koje imaju problema sa zglobovima, koljenima, kukovima ili se oporavljaju od drugih ozljeda najbolje je izbjegavati traku za trčanje i trening odraditi na jednoj od ove dvije sprave. 

Priprema utrku - Traka za trčanje

Iako je utjecaj na zglobove nešto veći na traci za trčanje u usporedbi s ostalim spravama, i dalje je manji kada se uspoređuje s pločnikom. Ako se pripremate za maraton ili drugu utrku, bolje je to odraditi u teretani na traci za trčanje nego u kvartu. 

Brzi trening za cijelo tijelo - Eliptični trenažer

Budući da na eliptičnom trenažeru rade i ruke, ne samo noge, odličan je izbor za sve one koji u što kraćem vremenu žele odraditi više. U tom slučaju koristite pomične ručke na trenažeru, nemojte se samo nasloniti na statične ručke. 

Za jačanje nogu - Sobni bicikl ili traka za trčanje

Penjanje na brdo biciklom ili pješke aktivira mišiće nogu, a to znaju svi oni koji su se u tome okušali. Isti efekt možete postići ako povećate opterećenje na sobnom biciklu ili traku za trčanje stavite na veći nagib. Ipak, ove vježbe nisu potpuna zamjena za vježbe s utezima koje će najbolje ojačati mišiće nogu. 

Za trošenje kalorija - Traka za trčanje

Kalorije se najbolje troše ako kombiniramo vježbe snage i kardio vježbe. Ako tražimo spravu koja će osigurati najviše potrošenih kalorija u istom vremenskom periodu, onda je to traka za trčanje. 

Za mršavljenje - Sve tri sprave

Trenerice se slažu da nema jedne sprave koja je najbolja kada je u pitanju gubitak tjelesne težine. Potrebno je pronaći vježbe u kojima uživate i koje vas vesele jer je to siguran put do češćih treninga. Uz treninge je također važna prehrana koja je ključ gubitka kilograma. 

 | Author: Pexels Foto: Pexels Eliptični trenažer aktivira cijelo tijelo

Možda te zanima... Koliko minuta treba trčati kako bi bilo korisno? Fitness Možda te zanima... Pet savjeta koji će tvoju vožnju biciklom učiniti korisnijom za tijelo Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.