Fitness 13. listopada 2016.

Snažna veza između trčanja i 'mlađeg', okretnijeg mozga

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Trčanje potiče rast novih živčanih stanica (neurogenezu) i krvnih žila (angiogenezu). Neurogeneza i angiogeneza pak povećavaju volumen tkiva mozga, koji se inače skuplja kako starimo, objašnjava dr. sc. J. Carson Smith sa Sveučilišta Maryland.

Kod starijih ljudi koji redovito vježbaju povećava se volumen hipokampusa (regije povezane s učenjem i pamćenjem) za dva posto, u odnosu na neaktivne vršnjake, pokazala je studija iz 2011., objavljena u Proceedings of the National Academy of Sciens. To možda ne zvuči puno dok se ne shvati da taj dio mogza nije poznat po povećanju u odrasloj dobi, štoviše, čini se da trčanje "spašava" stanice koje bi inače umrle. 

Ultramaratonac otkriva zašto trčimo

Trčanje može spriječiti demenciju i napredovanje bolesti poput Alzheimerove

Uz to, trčanje pomaže da bolje učimo i pohranjujemo informacije i sjećanja, a to može spriječiti demenciju povezanu sa starenjem. U studiji iz 2010. kod miševa "trkača" razvili su se novi neuroni koji pomažu da bolje razlikuju oblike i boje nego sjedeći glodavci. Takve vrste kognitivnih sposobnosti, uključujući poboljšani fokus, pomaže spriječiti demenciju, što pokazuju i studije na ljudima.

Aerobna aktivnost ključe je ne samo za stvaranje sjećanja, nego i prisjećanje. U studiji u kojoj su sudjelovali bolesnici s dijagnosticiranim ranim fazama Alzheimerove bolesti, oni koji su vježbali bolje su se mogli sjetiti imena poznatih osoba

Zašto osobe koje trče imaju bolji seks?

Trčanje djeluje isto kao lijekovi protiv depresije

Trčanje može biti jednako učinkovito, a u nekim slučajevima i bolje nego lijekovi za liječenje depresije. Antidepresivi djeluju tako što održavaju neurotransmitere poput serotonina i noradrenalina dulje u sinapsama, poboljšavajući raspoloženje. Ispostavilo se da aerobna tjelovježba čini istu stvar te čak ima i dulji učinak nego lijekovi.

Simptomi koji ukazuju na jesensku depresiju

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.