Fitness 03. studenoga 2016.

Slušaj i znat ćeš: Snaga muškarca može se procijeniti po njegovom glasu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Komunikacija je više od onoga što znače izgovorene riječi. To je odavno poznato. Međutim nije bilo poznato da se snaga mišića jednog muškarca može prepoznati na osnovu njegovog glasa.

Do tog otkrića došli su znanstvenici u SAD-u. U studiji su sudjelovali muškarci iz različitih zemalja diljem svijeta. Znanstvenici su im mjerili bicepse, obim grudi, visinu, težinu i snagu šake. Potom su tim istim muškarcima snimali glas i snimak davali publici na slušanje. Publika je nakon toga, samo na temelju glasa, procjenjivala snagu muškaraca. Rezultat je bio zapanjujući - svi mišićavi muškarci su zaista bili procijenjeni kao takvi samo na temelju glasa.

Na to su znanstvenici istraživali osnovnu frekvenciju glasa. Pitanje je glasilo - imaju li snažni muškarci dublji glas? Odgovor nije potvrdan. Rezultati, naime, pokazuju da intenzitet basa u glasu nema veze sa snagom mišića muškarca. I tako znanstvenici sada traže skrivene signale u ljudskom, odnosno muškom glasu. Jer očito da kod žena ne postoji veza između glasa i snage mišića. Za sada postoje samo nagađanja zašto je to tako. Možda je razlog u tome što je naše dalekim precima bilo važno da već po glasu mogu procijeniti snagu svog protivnika.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.