Fitness 06. srpnja 2010.

Škola lijepog držanja

Amj1
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stisni guzu, podvuci zdjelicu pod tijelo, uvuci trbuh, otvori prsa tako da približiš lopatice, spusti ramena, glavu drži uspravnu u produžetku kralježnice. To su osnove pravilnog držanja koje su naučile polaznice seminara "Devet tjedana za devet životnih promjena" u zagrebačkom Pilates Body Studiju

Program seminara osmislila je inovatorica body tehnike, magistra kineziologije Ana Marija Jagodić Rukavina, a u njemu su sudjelovali i drugi treneri iz Pilates Body Studija te stručnjaci za prehranu, psihologiju, zdravlje i ljepotu.

Pogledaj od čega se sve sastojao seminar!

Treninzi su, kao i cijeli program, bili individualno usmjereni pa je kod nekih polaznika više trebalo raditi na problemima s kralježnicom ili zglobovima, a kod drugih više jačati, odnosno istezati određene skupine mišića ili općenito raditi na poboljšanju kondicije. Iako mršavljenje nije bio glavni cilj ovog programa, mnoge su polaznice iz prve grupe seminar završile s novom figurom i nekoliko kilograma manje. Tako se svatko svojim putem približio zajedničkom cilju - zdravom, skladnom i lijepom tijelu.

Skeniraj tijelo i provjeri držanje

Na kraju seminara Ana Marija je održala predavanje u kojem je dala i upute za skeniranje tijela pomoću kojih možeš provjeriti držiš li se pravilno, bilo da stojiš, hodaš ili sjediš:

  • Provjeri je li ti trbuh uvučen, jer bez toga nema pravilnog položaja kralježnice. Ako nije, uvuci pupak tako da "usisaš" i zdjelično dno. Na taj način sprečavaš spuštanje unutarnjih organa, štitiš kralježnicu od povreda i tijelo održavaš spremnim za akciju, za izvođenje bilo kakvog pokreta.
  • Mišići stražnjice trebaju biti stisnuti i zdjelica blago podvučena pod tijelo. Guza je jedan od ključnih mišića za stabilnost kralježnice, a održava i stabilnost koljena i tabana.
  • Jesu li ti rebra podignuta i prsna kost otvorena? To je jedna od značajki pravilnog držanja, ali ne smije se postići izbacivanjem torza prema naprijed i savijanjem lumbalnog dijela leđa već približavanjem lopatica i izduživanjem prsnog dijela kralježnice.
  • Ramena trebaju biti opušteno spuštena, a glava uspravna u produžetku kralježnice, s tim da su uške u liniji sa središnjom točkom ramena. Dalje se ta linija spušta do središnje točke kuka pa do sredine tabana.
  • Dok hodaš gledaj ravno pred sebe i održavaj gornji dio tijela u opisanom položaju, a stopalima tlo dodiruj tako najprije spustiš petu pa prste. Noge drži u liniji od kuka preko koljena do stopala i radi dugačke korake. Neka ti uvijek s korakom jedne noge naprijed ide i suprotna ruka.

Pogledaj video i saznaj kako održavati pravilan položaj dok sjediš!

Novo tijelo i životni stil

Tri polaznice seminara "Devet tjedana za devet životnih promjena", koje su se za taj program prijavile upravo preko Zdrave Krave, ispričale su nam kakve su promjene one doživjele.

Elizabeta Dugandžić, 56-godišnja tajnica, kaže da se na kraju programa osjeća vitalnije, zadovoljnije, sretnije.

"U svakom pogledu doživjela sam puno pozitivnih promjena. Izgubila sam oko pet kilograma i ne mogu više zamisliti život bez vježbanja.  Pazim na svoje držanje, a i bliskim ljudima pokazujem kako da se isprave", kaže Elizabeta, koja je osobito ponosna na promjene koje primjećuje kod svoje kćeri koja je također sudjelovala u programu.

Elizabetina kćer, 32-godišnja Nikolina Rastija oduševljeno nam je ispričala kako je nedavno čitala plakat s opisom programa "Devet tjedana" i promjena koje bi se zahvaljujući njemu trebale dogoditi, i vidjela je da se kod nje svaka ostvarila. 

Na popisu se među ostalim nalaze osjećaj snažnog, lijepog i privlačnog tijela, unutarnje zadovoljstvo i sekspil, nove navike držanja i pokretanja tijela, mlada i svježa koža lica i tijela.

'Učvrstila sam mišiće i smanjila kolesterol'

"Htjela sam steći radnu naviku za vježbanje," kaže Nikolina, "ali sam dobila puno više od toga. Iako sam mislila da ću se teško pokrenuti, sada nestrpljivo očekujejm dane kada imam trening. Prehrana mi je također jako važna. Sada jedem čak više nego prije, ali prave stvari.  Tako sam skinula i nešto kilograma, ne znam točno koliko jer se nikad ne važem. Ali jasno vidim kako sam oblikovala tijelo, smanjio mi se trbuh i obujam nogu, nadlaktice mi više ne vise, a imam i bolje držanje. Promjenu vidim i po odjeći koja mi je sada komotnija i sve mi bolje stoji."

Nikolina je nakon seminara bila na sistematskom pregledu i saznala da joj je kolesterol, koji je prije 6 mjeseci bio povišen, sada, nakon promjene prehrane i redovitog vježbanja, opet u normalnim vrijednostima.

Studentica Ana Talan kaže da su joj treninzi u Pilates Body Studiju bili najznačajniji dio seminara, ali su i svi popratni programi bili super:

"U individualnom radu s instruktorima body tehnike osjećala sam da vježbam baš one mišiće koje trebam, a oni bi me odmah ispravljali ako nešto nisam izvodila kako treba. Nakon devet tjedana mišići su mi se učvrstili i tijelo mi više nije mlohavo kao prije. Dosta sam promijenila i prehranu pa sada jedem zdravije i raznolikije, puno više povrća i voća. Sviđa mi se taj moj novi način života jer mi daje više zadovoljstva. To su zapravo bili mali koraci, ništa previše ekstremno, ali su promjene koje primjećujem velike."

Pročitaj i njihove komentare na polovici programa, nakon  individualnih konzultacija s psihologinjom Slavenkom Martinović!

Trening body tehnike

Body tehniku je Ana Marija Jagodić Rukavina osmislila na temeljima klasičnog pilatesa, plesa, gimnastike i joge, te je sa svojom metodom vježbanja magistrirala na Kineziološkom fakultetu. Sada ju tamo i predaje studentima, a vodi i Kineziološko učilište body tehnike. 

Vježbanje body tehnike ima terapeutski aspekt, tako da se može koristiti i kao rehabilitacija, jednako kao rekreacija. Svaki je trening  koncipiran tako da se pažnja posvećuje i kondiciji, odnosno izdržljivosti, i jačanju struktrure tijela - zglobova i mišića. Oblikuju se i površinski, vidljivi mišići, ali se puno radi i na dubinskim mišićima koji su odgovorni za stabilnost i ravnotežu tijela.

"Važno je da su svi ti aspekti u treningu uravnoteženi kako se ne bi dogodilo da, kao neki bodybuilderi, imamo napumpane mišiće, ali se ne možemo sagnuti da zavežemo cipele, ili se jedva popnemo uz stepenice. Isto tako nije dobro ni jačati isključivo kondiciju, na primjer samo trčati, a pritom zanemariti zdravlje i snagu zglobova i kralježnice", objasnila je Ana Marija.

Nakon ljetne stanke, na jesen će nastaviti s organizacijom seminara "Devet tjedana za devet životnih promjena", o čemu ćeš sve saznati i na Zdravoj Kravi! 

A do tada možeš vježbati body tehniku na grupnim ili individualnim treninzima.

Više info: www.pbs.com.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.