Fitness 18. travnja 2024.

Sesije svjesnog disanja izvrsno utječu na tijelo, duh i emocije

Foto: Martina Martinez
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Petra Seličanec, fitness trenerica u 5ra Fit Flow sustavu pored fizičkih treninga redovito uživo i online održava transformativne sesije disanja. Disanje je sam život, ali uglavnom ne razmišljamo o njemu. Ali oni koji razmišljaju, znaju koliko se određenim tehnikama disanja može učiniti za fizičko, emocionalno i duhovno zdravlje.

Petra Seličanec s čitateljima missZDRAVE podijelila je što se sve usmjerenim disanjem može postići.

Danas želim s vama podijeliti intimnu priču o otkrivanju moći dubokog disanja kao ključa za unutarnji mir, energiju, kreativnost i produktivnost. To nije priča o nekom dalekom monaškom samostanu ili tajnom mističnom ritualu, već o svakodnevnom putovanju koje se odvija u našim vlastitim tijelima i naravno započinje svjesnom odlukom.

Što postižem svjesnim disanjem?

Kao poduzetnica, suočavam se s mnogim izazovima - od upravljanja vremenom do rješavanja nepredviđenih situacija, vođenja tima, do privatnog života. Često osjećam pritisak i stres koji dolazi s tim zahtjevima. Ali jednog dana, odvažila sam se i dopustila disanju dati priliku! Danas sam samoj sebi zahvalna na tome jer sam otkrila sve moći i snagu koje nam disanje donosi. I ne, ne trebate biti u meditativnoj pozi ili jogi da biste osjetili benefite! Kroz istraživanje i praksu, shvatila sam da duboko disanje nije samo tehnika, već alat koji može transformirati našu svakodnevicu. Evo kako je duboko disanje postalo ključna karika u mom putu prema unutarnjem miru, kreativnosti i produktivnosti:

Mir i opuštanje

Kada se osjećam preplavljenom ili pod stresom, jednostavno se vraćam svom disanju. Duboki, svjesni udasi postaju moj putokaz ka unutarnjem miru. Osjećam kako se tijelo opušta, a um postaje čišći i jasniji.

Borba protiv tjeskobe

Kroz praksu dubokog disanja, naučila sam kako se nositi s tjeskobom. Umjesto da je potiskujem ili ignoriram, dopuštam joj da prođe kroz mene dok duboko udišem i izdišem. Tako se osjećam snažnije i spremnije suočiti se s izazovima.

Poboljšanje koncentracije

Jedna od najvećih prednosti dubokog disanja jest poboljšanje koncentracije. Kada se fokusiram na svoje udisaje i izdisaje, primjećujem kako se moj um smiruje i postaje sposobniji za jasno razmišljanje. To mi pomaže da budem produktivnija i efikasnija u svom radu.

 | Author: Martina Martinez Foto: Martina Martinez

Osjećaj vitalnosti

Duboko disanje potiče cirkulaciju kisika u tijelu, što mi daje osjećaj vitalnosti i energije. Umjesto da se osjećam umorno ili iscrpljeno, osjećam se osvježeno i spremno za nove izazove.

Osvježenje uma i tijela

Svjesno disanje nije samo korisno za um, već i za tijelo. Osjećam kako se napetost u mišićima otpušta, a tijelo postaje opuštenije i fleksibilnije. Disanje nije samo nužnost, već temelj zdravog života. Kroz ovo putovanje, shvatila sam da moć disanja leži u našim vlastitim rukama. Nije potrebna posebna oprema ili trening, već samo svjesnost i posvećenost praksi.

Joga2630 Možda te zanima... Kundalini joga: Što je, kako djeluje, kako se prakticira po čemu se razlikuje od drugih tehnika Fitness

Ključni benefiti dubokog disanja

Poboljšava kreativnost

Duboko disanje potiče protok kisika u mozak, što može potaknuti kreativne procese i pomoći nam da razmišljamo izvan ustaljenih okvira. Dakle, sljedeći put kad ste zaglavljeni u stvaranju novih ideja, duboko udahnite i osjetite kako se kreativnost budi.

Podržava emocionalno zdravlje

Pravilno disanje može pomoći u regulaciji emocija i smanjenju reaktivnosti na stresne situacije. Kroz svjesno disanje, možemo naučiti kako se nositi s negativnim emocijama poput ljutnje, tuge ili straha te stvoriti emocionalnu ravnotežu.

 | Author: Martina Martinez Foto: Martina Martinez

Povećava otpornost na bolesti

Duboko disanje potiče detoksikaciju tijela i jača imunološki sustav. Time se smanjuje osjetljivost na prehlade, gripu i druge bolesti, što se održava na cjelokupno zdravlje i vitalnost.

Povećava svjesnost uma

Kroz praksu svjesnog disanja, postajemo svjesniji svojih misli, osjećaja i tijela. To nam omogućuje da budemo prisutniji u trenutku i da donosimo svjesnije odluke u svakodnevnom životu.

Povećava energiju

Duboko disanje poboljšava cirkulaciju kisika u tijelu, što rezultira većom razinom energije i vitalnosti. Osjećaj umora i iscrpljenosti može se smanjiti, a osjećaj snage i energije može se povećati.

 | Author: Martina Martinez Foto: Martina Martinez Petra Seličanec, fitness instruktorica

Ako poželite disati s Petrom, informacije o sesijama disanja potražite na njezinoj stranici 5ra Fit Flow, gdje ćete naći i neke besplatne programe preko kojih možete iskusiti snagu vođenog disanja.

Retreat Luxury for Soul, na otoku Krku održat će se od 24. do 26. svibnja, više o tome pročitajte na linku.

Možda te zanima... Bili smo na retreatu tri dana, evo kako nam je bilo Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.