Fitness 22. prosinca 2016.

Rezultati eksperimenta: Pospješuje li glazba vježbanje?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnogi kažu da bez glazbenog playera i slušalica ne idu u teretanu, i smatraju da glazba poboljšava njihovo vježbanje. Istina je da je ovo samo donekle točno - bar tako otkriva nova studija stručnjaka sa Sveučilišta u Kaliforniji.

Naime, oni su pokušavali otkriti kako glazba utječe na izvođenje određenih vrsta vježbi, poput dizanja utega. U istraživanju je sudjelovalo dvadesetak ispitanika u dvadesetim godinama, koji su podijeljeni u dvije skupine - jedna je slušala glazbu po izboru, a druga je radila vježbe bez glazbe.

Glazba smanjuje osjećaj umora

Svi sudionici radili su potpuno identične vježbe: najprije čučnjeve, a potom dizanje utega s klupe. Pokazalo se da glazba nema utjecaj na broj ponavljanja određene vježbe, točnije koliko je puta ispitanik podigao uteg ili koliko čučnjeva je uradio. Ovaj aspekat, tvrde znanstvenici, ovisi isključivo o mogućnosti čovjeka.

Ipak, glazba je utjecala na raspoloženje ispitanika i učinila da se oni koji su slušali glazbu nakon vježbanja osjećaju manje umorno i iscrpljeno, za razliku od onih koji su vježbali bez glazbe.

Koja vrsta glazbe najbolje paše uz tip aktivnosti?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.