Fitness Vježbe za mršavljenje 09. ožujka 2018.

Prvi i jedini u Hrvatskoj: Kangoo jumps - mršavi dok skačeš poput klokana

Foto: Borna Filic/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pokretačica i jedina licencirana trenerica u RH ovog nevjerojatno zabavnog sporta, Natali Benković, otkriva nam kako se prvi put zaljubila u ovu vrstu vježbanja, kako njome mršavimo te koji su njeni benefiti za naše zdravlje i izgled. Ovakvo nešto sigurno još nisi doživjela pa dobrodošla u svijet kangoo jumpsa!

Kako ste došli do ideje da pokrenete ovu vrstu tjelovježbe u Hrvatskoj? 

Prvi susret sa Kangoo Jumps cipelama (u nastavku KJ) i KJ programima bio je u ožujku 2015. godine na Fitness festival u Udinama. Osmijeh instruktora, odlična glazba, zadovoljstvo na licima vježbača – bila je to ljubav na prvi pogled. Sljedeći dan je već započela potraga ima li toga kod nas u Hrvatskoj i gdje se moguće educirati i postati instruktor tog fitness programa. Nažalost, potraga je bila neuspješna i nije mi preostalo ništa drugo nego obratiti se direktno u glavni ured te od njih zatražiti pomoć. Odmah sljedeći dan nazvala me KJ trenerica Kinga Sebestyen i ponudila mi zastupništvo za Hrvatsku koje sam ja naravno, objeručke prihvatila. 

 | Author: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

Gdje ste naučili ovu tehniku? Kako je prolazio taj proces i je li vam trebalo dugo da ju savladate? 

Nakon prvih potrebnih koraka pri preuzimanju zastupništva Kinga je osobno došla u Hrvatsku, odradila sa mnom edukaciju i samim time postala sam KJ instruktor i prezenter. Od ranije sam instruktor Zumba fitness, Zumba kids, Aerobic i Piloxing programa i trenutno pohađam Fitness učilište, smjer: instruktor grupnih programa uz glazbu. Sve to mi je svakako olakšalo pohađanje KJ edukacije, no ipak je bilo potrebno puno prakse kako bi bila spremna na svoje prvo samostalno vođenje KJ treninga. Edukacija sa Kingom bila je na ljeto 2015. godine, trajala je pakleno vrućih tjedan dana, a sastojala se od teorijskog i praktičnog dijela nakon čega je na meni bilo da se vježbanjem usavršim. 

 | Author: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

Tko sve može izvoditi Kangoo Jumps? Postoje li ograničenja u dobi? 

KJ odskočne cipele (eng. KJ rebound shoes) su idealne za korisnike svih dobnih skupina (od 6 do 96 g), neovisno o fizičkoj spremi korisnika. Svakako se osobi sa bilo kakvim zdravstvenim problemima prije kretanja na KJ treninge savjetuje konzultacija sa liječnikom, no to je kao i svakim fitness programom. KJ treninzi kreću polako, sa osnovnim koracima kako bi svaki vježbač uspješno savladao korake, pokrete, ravnotežu, ritam i način korištenja samih cipela. 

 | Author: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

Kako Kangoo Jumps utječe na tijelo i proces mršavljenja? 

Kod predstavljanja KJ fitness programa navode se 33 prednosti, no u stvarnosti je popis puno duži. Znanstvene studije usporedile su izvođenje istih vježbi u konvencionalnim tenisicama i KJ cipelama, i dokazano je da se u KJ cipelama sagorijeva 20% više kalorija. Tajna je u limfnom sustavu kroz koji cirkulira limfna tekućina koja transportira otpadne tvari i toksine među stanicama tijela i na taj način održava zdravlje organizma.  | Author: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

Naše tijelo sadrži pet puta više limfne tekućine od krvi, i kao takva dio je imunološkog sustava organizma. Nažalost, ona nije poput krvi koja ima srce pomoću kojeg se kreće po tijelu. Za njeno cirkuliranje potrebno je kretanje. Ukoliko se osoba ne kreće dovoljno, toksini se gomilaju i truju organizam. Jedan od oblika u koji se toksini pretvaraju kad se limfna tekućina kristalizira je celulit, a poznato je kako je celulit teško ukloniti. 

 | Author: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL Odskočne vježbe uz korištenje KJ cipela, dokazano su odličan način za pokretanje organizma, samim time i limfne tekućine kao dio limfnog sustava koji prati organizam. Organizam treba slušati, nikako ignorirati. Kako starimo, lakše se debljamo i teže gubimo kilograme i oblikujemo tijelo. Dokazano je da se to događa ako se limfni sustav uspori i postane manje efikasan. Ubrza li se sustav, tijelo se lakše rješava toksina i bolje raspoređuje hranjive nutrijente i kisik svakoj stanici. 

 | Author: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

Redovitim korištenjem KJ cipela ubrzava se metabolizam koji samim time postaje efikasniji, pospješuje tonus mišića i težina se lakše kontrolira. 

Koji su zdravstveni benefiti Kangoo Jumpsa? Za koje je ciljane skupine mišića on najefikasniji i čemu još pomaže u organizmu (npr. kostima, probavi, zatezanju kože...)? 

Pri korištenju KJ cipela u trening se uključuje svaka stanica tijela i svaki mišić se kreće i oblikuje

Neke od prednosti KJ treninga

  • omogućava povećanje gravitacijskog opterećenja što jača mišićno – koštani sustav
  • štiti zglobove od kroničnog umora uzrokovanog vježbanjem na tvrdim podlogama
  • pomaže u oblikovanju tijela i poboljšava omjer mišićnog i masnog tkiva
  • povećava kapacitete dišnog sustava
  • pomaže limfnoj cirkulaciji na način da stimulira milijune jednosmjernih puteva limfnog sustava
  • pomaže u rehabilitaciji srčanih problema
  • poboljšava metabolizam u stanju mirovanja pa tijelo troši veći broj kalorija satima nakon vježbanja
  • smanjuje bolove u vratu i leđima te druge bolove uzrokovane nedostatkom vježbanja
  • pospješuje probavu
  • mišići rade na način da pokreću tjelesne tekućine kroz tijelo, rasterećujući srce

 | Author: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL  | Author: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

Gdje se sve može trenirati Kangoo Jumps? Koliko ima trenera i instruktora u Hrvatskoj? Planirate li se proširiti što po gradovima što u broju instruktora i polaznika?

KJ može se trenirati na otvorenim i zatvorenim prostorima. Osim u dvoranama i finess centrima, KJ cipele mogu se koristiti i za trčanje i vježbanje na asfaltu, betonu, atletskim stazama, pješčanim plažama... 

KJ programe zasad nude fitness centri u Zagrebu, Splitu, Karlovcu, Samoboru, Osijeku, Vinkovcima, Labinu... Na web stranici www.kangooclubcroatia.com mogu se pronaći informacije i kontakti fitness centara i licenciranih instruktora koji vode treninge. Na toj se stranici nalazi i web shop putem kojeg se mogu kupiti KJ čizme i ostala oprema. Također nas možete pratiti i na našim facebook i instagram stranicama. 

Trenutno imamo 10 licenciranih instruktora (uz Natalie je na slici instruktorica Mateja Krklec) i svaka 3-4 mjeseca organiziramo edukacije, Svi zainteresirani mogu provjeriti uvjete za sudjelovanje na web stranici. Za sve upite i informacije dostupni smo i na contact@kangoo-clubcroatia.com. Svakako se planiramo proširiti po ostalim gradovima u regiji i pozivamo sve koji žele uvesti KJ program u svoje fitness centre ili žele postati instruktori da nas kontaktiraju. 

Kangoo Club Croatia generalni je zastupnik KJ odskočnih cipela i ostale KJ opreme u Hrvatskoj, i jedini ovlašteni edukator novih instruktora. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.